MOPAN Suceava

În campania de împădurire din această primăvară, Direcţia Silvică Suceava va planta aproximativ 7 milioane de puieţi forestieri, proveniţi în general din pepinierele proprii. Într-un comunicat al instituţiei se arată că puieţii vor fi folosiţi pentru reîmpădurirea unei suprafeţe de peste 1.700 de hectare. ”Programul de regenerare a pădurilor în fond forestier de stat în primăvara anului 2015 include peste 1.700 hectare, din care regenerări naturale 700 hectare şi împăduriri 1.000 hectare. Concomitent cu lucrările de instalare a noilor regenerări se vor efectua completări curente în plantaţii cu reuşită provizorie în suprafaţă de 273 hectare. În campania de împăduriri din primăvara acestui an, necesarul de puieţi pentru Direcţia Silvică Suceava este de 6,9 milioane bucăţi, puieţii fiind produşi în cea mai mare parte în pepinierele proprii. În fondul forestier privat administrat cu contracte, în primăvara acestui an se va împăduri o suprafaţă de 140 hectare. Lucrările de completări în plantaţiile cu reuşită provizorie din fond forestier privat administrat cu contracte se vor executa pe o suprafaţă de 35 hectare”, se menționează în comunicatul Direcției Silvice Suceava. Totodată documentul precizează că Direcţia Silvică Suceava poate pune la dispoziţia celor interesaţi în primăvara acestui an 2,6 milioane de puieţi forestieri, din care 2,1 milioane din specia molid. Instituția silvică poate oferi celor interesaţi şi puieţi forestieri din alte specii autohtone valoroase precum larice-160.000 de bucăți, salcâm – 210.000, stejar- 80.000 sau gorun-2.000. ”Putem pune la dispoziţie, contracost, puieţi din specii ornamentale, dintr-o gamă variata de specii, pentru amenajarea spatiilor verzi”, se spune în comunicatul Direcției Silvice.

Sprijin pentru persoanele fizice deţinătoare de suprafeţe de teren în fond forestier privat

Direcția Silvică Suceava anunță de asemenea că sprijină persoanele fizice deţinătoare de suprafeţe de teren în fond forestier privat, tăiate în anii anteriori şi cărora li s-a constituit fond de conservare şi regenerare cu o valoare ce acoperă cheltuielile de împăduriri. ”Pe aceste terenuri văduvite după 1990 de arbori, se vor executa lucrări de împăduriri în primăvara acestui an în conformitate cu prevederile legale. Suprafaţa care se va împăduri în fond forestier privat de către persoanele fizice deţinătoare, este în această primăvară de 280 hectare, iar suprafeţele cele mai mari incluse în această categorie se regăsesc în raza ocoalelor silvice Vatra Dornei, Breaza, Cârlibaba, Iacobeni, Broșteni,Pojorâta şi Dorna Candrenilor. Puieţii necesari şi asistenţa tehnică pentru lucrările de împăduriri pe aceste terenurile vor fi asigurate de Direcţia Silvică Suceava. Subliniem importanţa participării active, efective a micilor proprietari de păduri pentru reuşita acestei acţiuni de „reparare” a unor greşeli şi abuzuri săvârşite în acele păduri după aplicarea legilor de retrocedare a pădurilor către foştii deţinători. Nu dorim să incriminăm, deoarece ar fi tardiv şi inutil, acei proprietari care şi-au distrus grăbit şi regretabil „moştenirea verde”. Vrem numai să evidenţiem importanţa implicării lor în efortul de reîmpădurire a acestor terenuri dezgolite, acţiune benefică atât pentru societate în ansamblul ei, cât şi pentru urmaşii actualilor proprietari”, menționează comunicatul Direcției Silvice Suceava. Acesta amintește în acest context de importanţa şi complexitatea activităţilor desfăşurate permanent în pepiniere şi solarii. Programul de culturi în pepiniere din primăvara acestui an, cuprinde 688 ari de culturi din specii diferite, incluzând repicaje şi butăşiri. Culturile în solarii totalizează circa 2500 metri pătrați şi includ specii forestiere valoroase, specifice zonei noastre. ”Suprafeţele pe care vor intra în cultură în această primăvară au fost cultivate cu plante amelioratoare în anul 2014, s-au erbicidat şi sunt arate din toamnă, astfel încât există premisele unei bune reuşite a culturilor. În vederea ameliorării terenurilor de pe care se scot puieţii, precum şi pentru fertilizarea şi protecţia culturilor se vor utiliza îngrăşăminte minerale, erbicide,precum şi seminţe de plante amelioratoare: mazăre, trifoi roşu, ovăz. O preocupare constantă este obţinerea unor culturi de puieţi forestieri cu indici de producţie corespunzători suprafeţelor pepinierele silvice și înfiinţarea de noi culturi în corelaţie cu necesarul estimat de puieţi pentru perioada 2016-2018”, subliniază comunicatul Direcției Silvice Suceava.

Acțiunile promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei forestiere susținute de Direcția Silvică Suceava

Documentul mai arată că o componentă importantă şi tradiţională a activităţii Direcției Silvice din această perioadă o reprezintă susţinerea acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei forestiere, în direcţia apărării şi conservării fondului forestier, a cultivării respectului pentru pădure în societatea actuală. În cadrul acestor acţiuni cu rol de conştientizare a valorii pădurilor în perioada inclusă în “Luna plantării arborilor” se vor desfăşura o serie de evenimente ca: plantări de puieţi forestieri în şantiere de împăduriri din fond forestier şi din afara acestuia, conferinţe pe teme ecologice, expoziţii pe teme specifice pădurii. ”Pornind de la faptul – unanim recunoscut – că nicăieri în spaţiul naţional expresia „Codru-i frate cu românul” nu şi-a găsit o împlinire mai deplină, mai bogată în semnificaţii ca aici la noi, în Bucovina, ne exprimăm optimismul că fiecare sucevean va întreprinde un cât de mic gest în sensul celor spuse mai sus”, se mai arată în comunicatul Direcției Silvice Suceava.

Direcţia Silvică Suceava va planta 7 milioane de puieţi în campania de împădurire de primăvară, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava