Comenzi MOPAN Suceava

Stimată doamnă președinte Maia Sandu,

Stimate domnule președinte Igor Grosu,

Stimate domnule ministru Sergiu Prodan,

Stimate domnule consilier prezidențial Sergiu Nistor,

Excelențele voastre, stimați ambasadori,

Stimate domnule director general Petru Hadârcă,

Onorată audiență,

Suntem într-un moment al recunoașterii, al aprecierii față de bucuria de a fi împreună, într-un spațiu încărcat de istorie.

Prima instituție teatrală de expresie românească nu ar fi putut lua naștere fără implicarea activă a intelectualilor de pe ambele părți ale Prutului. Ministrul român al Cultelor şi Artelor din acea vreme a semnat Hotărârea de Guvern de înființare a Teatrului Național din Chișinău, în același an în care s-a semnat și actul de instituționalizare a Operei Române din București. Acum, după 100 de ani, celebrăm realizările înaintașilor noștri, tot prin cultură, acest liant care ne aduce împreună prin variatele forme pe care le îmbracă. Arta este modul prin care umanitatea s-a manifestat chiar de la începuturile sale și ne oferă resurse să depășim momentele dificile. Iar noi avem o istorie în care teatrul a fost unul din modurile de a depăși cotidianul cenușiu.

Voi da citire mesajului domnului prim-ministru al României Florin Cîțu, care, pe lângă felicitările adresate organizatorilor și echipelor artistice și tehnice care și-au pus măiestria în serviciul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, dorește să evidențieze importanța acestui moment pentru prietenia care leagă țările noastre.

Mesajul prim-ministrului României Florin Cîțu: „Celebrarea a 100 de ani de la înființarea Teatrului Național din Chișinău reprezintă un moment important pentru noi toți, care reiterează simțământul comun al românilor și al moldovenilor.

Teatrul a fost pentru noi o formă de rezistență, un mod de a depăși limitele impuse de guvernele trecute. Datorită artei am reușit să ne raportăm la principiile sănătoase după care ar trebui să se ghideze o societate, așa cum sunt echilibrul, bunătatea, pacea. Prin urâtul surprins în manifestările artistice am fost poate mai conștienți de pericolele care ne înconjurau.

Astăzi, teatrul este una dintre legăturile noastre puternice și aduce la un loc artiștii, pe scenele de pe ambele părți ale Prutului, dar și publicul prin ropotul comun de aplauze și aprecieri.”

Ca o notă personală, consider că, astăzi, este de datoria noastră să oferim cadrul necesar colaborării artiștilor noștri și să ne asigurăm că libertatea de exprimare nu va mai fi vreodată îngrădită.

Vă felicit pentru activitatea dumneavoastră, pentru alegerile pe care le faceți și pentru faptul că spectacolele puse în scenă aduc publicului energia de care o democrație are nevoie.

Vă mulțumesc!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava