MOPAN Suceava
  • Indicele care include dividendele a crescut cu 11% la finalul primelor șase luni și a depășit 11.500 de puncte
  • Lucian Anghel, Președinte BVB: Indicele BET-TR, reprezentativ pentru piața noastră de capital având în vedere dividendele consistente, a avut unul dintre cele mai mari randamente din Uniunea Europeană
  • Adrian Tănase, CEO BVB: Primul semestru s-a încheiat cu o recunoaștere internațională din partea furnizorului global de indici MSCI, care a upgradat criteriile de accesibilitate ale României, ceea ce ne arată că proiectele pieţei de capital sunt pe direcţia corectă

Prima jumătate de an a adus la Bursa de Valori București (BVB) două listări (una tehnică și un IPO), două emisiuni de obligațiuni (una municipală și alta corporativă), o perioadă de reașezare a pieței (dar cu un indice care include dividendele cu o creștere de 11%) și o recunoaștere din partea agenției de evaluare MSCI cu privire la îmbunătățirea unor aspecte ale pieței locale de capital.

Acțiunile Elvila SA, simbol bursier ELV, unul dintre cei mai importanți producători de mobilă din România, au intrat la tranzacționare pe 1 februarie pe piața AeRO a BVB, în urma unei listări tehnice. Listarea tehnică este procesul prin care o companie intră la tranzacționare fără a fi necesară nicio ofertă anterior listării, ceea ce înseamnă că structura acționariatului societății nu este afectată în niciun fel, iar compania decide să beneficieze de avantajele de a fi o companie listată la bursă, precum vizibilitate suplimentară, credibilitate sau transparență.

Acțiunile Purcari Wineries, producător de vin de top din Europa Centrală și de Est, au intrat pe 15 februarie la tranzacționare pe piața principală a BVB sub simbolul WINE, după realizarea cu succes a unei Oferte Publice Inițiale (IPO) pentru 49% din acțiunile sale, valoarea totală a ofertei ajungând la peste 186 milioane lei (echivalentul a 40 milioane euro).

Spre finalul lunii aprilie a intrat la tranzacționare pe piața reglementată a BVB o emisiune de obligațiuni municipale emise de Municipiul București, în valoare de 555 milioane lei, cu o maturitate de 10 ani și o rată a dobânzii de 5,6% pe an. În prezent, la Bursa de Valori București sunt tranzacționate patru emisiuni de obligațiuni emise de Municipiul București.

În a doua jumătate a lunii mai, emisiunea de obligațiuni corporative Globalworth, una dintre cele mai importante companii de investiții imobiliare din Europa Centrală și de Est, a intrat la tranzacționare pe piața reglementată. Valoarea totală a fost de 550 de milioane de euro. Obligațiunile corporative se tranzacționează la Bursa de Valori București în euro, iar decontarea este efectuată direct în moneda europeană. În premieră pentru România, începând de anul trecut, la Bursa de Valori București a fost implementată decontarea direct în euro, ceea ce arată maturitatea și dezvoltarea pieței locale de capital.

În mai și iunie, piața de capital de la București a cunoscut mai multe ședințe de reașezare, la baza cărora au stat mai mulți factori: corecţiile ex-dividend în cazul unor companii din componența indicelui BET, alături de factori de incertitudine interni și externi, potrivit analiștilor.

La finalul primelor șase luni, piața de capital din România a reușit să se mențină în Top 5 creșteri în rândul principalilor indici ai burselor din Uniunea Europeană, cu un avans al indicelui BET de 4,3%. O evoluție puternic ascendentă a fost consemnată de indicele de tip total return al bursei locale, care a depășit 11.500 de puncte.

„Investitorii care au deținut acțiuni în principalele companiile listate la BVB au putut beneficia, chiar și în condiții complexe de piață, de un avans de două cifre al BET-TR, un indice reprezentativ pentru piața noastră de capital având în vedere dividendele consistente, după ce acesta a încheiat primele șase luni cu un plus de 11%, unul dintre cele mai mari randamente din Uniunea Europeană,” a declarat Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Valoarea totală a tuturor instrumentelor financiare tranzacționate la BVB după prima jumătate a anului a depășit 1,5 miliarde de euro, în creștere cu 12 procente față de perioada similară a anului trecut. Valorea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni din piața principală a crescut cu 3,3% și s-a apropiat de nivelul de 10 milioane de euro.

Performanța pieței locale de capital a fost întărită de dezvoltarea mai multor aspecte de natură să îmbunătățească experiența investițională, lucru recunoscut la nivel internațional de una dintre cele mai importante agenții de evaluare.

„Dincolo de cifre, primul semestru s-a încheiat cu o recunoaștere internațională din partea furnizorului global de indici MSCI, care a upgradat criteriile de accesibilitate ale României pentru trei aspecte: reglementări de piaţă, flux informaţional și tranzacţionare, ceea ce ne arată că proiectele pieţei de capital din România sunt pe direcţia corectă și că percepția investitorilor faţă de piaţa locală se îmbunătăţește,” a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

La finalul primelor șase luni, capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 20 de miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de aproape 36 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii iunie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava