MOPAN Suceava

Prima etapă din cadrul Campaniei „Oamenii Timpului” 2016 RO+ intră în linie dreaptă: doar până pe 1 octombrie mai poate fi completat de către utilizatorii platformei online www.oameniitimpului.ro formularul prin care sunt propuse spre jurizare personalități și proiecte din toate comunitățile românești (din interiorul granițelor, Republica Moldova, Cernăuți și diaspora).

Începând cu 15 iulie, câteva sute de propuneri au fost supuse atenției managerilor zonali ai Campaniei și redacției revistei Timpul. Unele dintre acestea au fost prezentate pe site, în vreme ce alte câteva zeci sunt în continuare în evaluare. Un criteriu esențial urmărit de organizatorii Campaniei de interes public național „Oamenii Timpului” este acela de a identifica acele persoane sau organizații cu merite profesionale deosebite ce corespund perioadei de jurizare (octombrie 2015 – septembrie 2016), în cadrul fiecăreia dintre cele 10 categorii: Literatură, Arte, Educație și cercetare, Societate civilă, Diplomație publică, Memorie și istorie, Jurnalism, Tinere valori, Sănătate și Antreprenoriat.

Președintele Juriului Național, Daniel Șandru, consideră că „a venit momentul să ne reconsiderăm valorile în toate domeniile de excelență în condițiile în care întregul spațiu valoric a fost foarte bulversat”. „Am crezut și credem că este momentul, mai cu seamă pentru că ne aflăm în preajma împlinirii a 100 de ani de la formarea statului român modern, apariției unui demers care să implice, așa cum spune și sloganul campaniei, preluarea trecutului, premierea prezentului și pregătirea viitorului”, a mai precizat Daniel Șandru.

La finalul perioadei în care publicul poate face propuneri, în cadrul redacției revistei de cultură contemporană Timpul (care aniversează în 2016 140 de ani de existență) va începe un proces suplimentar de documentare și selecție, în urma căruia vor rezulta câte 5 nominalizări pentru fiecare categorie. Începând cu 1 noiembrie, publicul va putea vota candidații favoriți în cursa pentru Trofeul „Oamenii Timpului”. Cu o zi înainte de Gala OT din luna decembrie, juriul se va întruni în dezbatere la Iași și va delibera pe baza dosarelor de nominalizare și a rezultatelor votului online (care este consultativ, deosebit de important în primul rând pentru promovarea personalităților și proiectelor nominalizate). Pentru fiecare dintre cele 10 categorii va exista un singur laureat, căruia i se va conferi Trofeul „Oamenii Timpului”. De asemenea, vor fi acordate și o serie de premii speciale pentru fiecare dintre centrele de monitorizare ale Campaniei, precum și un premiu de popularitate (al publicului).

În acest an, Juriul Național conține și câteva nume noi, dar majoritatea membrilor au devenit deja prezențe constante.

Componența acestuia este următoarea: poetul, eseistul și traducătorul Radu Vancu (Literatură), jurnalistul cultural și muzicologul Cătălin Sava (Arte), academicianul și rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Ioan-Aurel Pop (Educație și cercetare), pianista Raluca Știrbăț, președinte al Societății Internaționale „George Enescu” din Viena, inițiator al salvării Casei lui George Enescu de la Mihăileni (Societate civilă), președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac (Diplomație publică), cercetătorul științific în cadrul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române Mioara Anton (Memorie și istorie), jurnalistul francez de origine română Nicolas Don (Jurnalism), managerul interimar al Operei Naționale Române București Beatrice Rancea (Tinere valori), președintele de onoare al Societății Române de Neurochirurgie și membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, Alexandru-Vlad Ciurea (Sănătate) şi omul de afaceri Bogdan Piţigoi (Antreprenoriat). Președintele Juriului Național este Daniel Șandru, director onorific al revistei de cultură contemporană Timpul, secretar de stat, coordonator al Departamentului Centenar, Cancelaria Primului-ministru.

Adriana Nazarciuc, preşedintele Asociaţiei Revistei TIMPUL, Daniel Şandru, preşedinte al juriului

Începând cu a III-a ediție a Campaniei „Oamenii Timpului”, au fost cooptați în echipă mai mulți manageri regionali (București, Craiova, Timișoara, Sibiu, Constanța, Piatra Neamț, Suceava și Cluj-Napoca), care să asigure o legătură puternică între comunitățile locale și organizatori și să contribuie la promovarea la nivel național și internațional a Campaniei „Oamenii Timpului”, la identificarea și recunoașterea în teritoriu a personalităților și proiectelor ce merită să fie nominalizate.

Pe parcursul verii au fost organizate întâlniri cu presa, mediul academic și societatea civilă din centrele de monitorizare, iar toamna va debuta cu o serie de dezbateri dedicate unor teme de interes din sfera socială și culturală în centrele amintite (Colocviile „Oamenii Timpului”), însoțite de concerte caritabile extraordinare, susținute în cadrul unui turneu național sub egida „Oamenii Timpului” de prestigioasa pianistă Raluca Știrbăț. În curând, vor fi disponibile toate detaliile legate de aceste evenimente conexe ale Campaniei.

Campania „Oamenii Timpului” este un proiect al Asociației Revistei Timpul și beneficiază în 2016 de o recunoaștere extraordinară din partea unora dintre instituțiile-emblemă ale României. ASR Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, a acordat Înaltul Patronaj Galei „Oamenii Timpului”. De asemenea, Campania „Oamenii Timpului” RO+ beneficiază de patronajul Ministerului Culturii.

Producătorul Campaniei „Oamenii Timpului” este Editura Adenium.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava