Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în parteneriat cu Municipiul Reghin, a prezentat, miercuri, 11 iulie 2018, la Casa de Cultură „Eugen Nicoară”, documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani, precum și expoziția de fotografie a agenției, România: Evoluție.

În contextul Zilelor Reghinene, reprezentanți ai agenției au fost invitați să împărtășească publicului prezent informații, dar și emoții, prezentându-le documentarul, expoziția și albumul, special realizate de către AGERPRES pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul, la care au participat peste 200 de spectatori, a fost deschis de către primarul municipiului Reghin, Maria Precup, care a precizat: „După ce veți urmări documentarul creat de AGERPRES – acest cadou făcut nouă românilor, vă veți da seama ce norocoși sunteți și suntem cu toții, că avem ocazia să retrăim Marea Unire prin amintirile și poveștile urmașilor celor care au înfăptuit-o”. De asemenea, primarul din Reghin și-a arătat deschiderea pentru o viitoare colaborare prin intermediul căreia filmul documentar să poată ajunge în școlile și liceele din municipiu.

La eveniment a participat și istoricul Liviu Boar, care a prezentat, în contextul acestui moment dedicat împlinirii celor 100 de ani, o selecţie din studiul său „Ideea de unitate a românilor”, cu referire la fotograful Marii Uniri. „Fotografia este una dintre cele mai importante și ilustrative surse istorice. De la apariția sa oficială în 1839, […] fotografia a consemnat pentru eternitate momente cruciale din istoria omenirii. Singurele fotografii care se păstrează din timpul evenimentelor din 1 decembrie 1918 sunt realizate de Samoilă Mârza, […] ajuns <<fotograful Unirii>> din întâmplare, neavând <<credențional>> și neputând intra în Sala Unirii, fotografiile pe care le-a realizat imortalizând doar instantanee exterioare cu participanții la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, una dintre ele, inspirat aleasă, poate fi văzută pe afișul lansării acestui film la Reghin”, a explicat acesta.

Alături de publicul din sală a fost și unul dintre realizatorii documentarului „Marea Unire – România, la 100 de ani”, Marilena Stănescu, care a mărturisit că: „În această seară nu aţi venit la o simplă vizionare de film. Trebuie să vă pregătiţi de o călătorie în timp, dar fiți pregătiţi să priviţi şi spre viitor. <<Marea Unire – România, la 100 de ani>> va fi o experienţă intensă, pentru care e bine să vă pregătiţi inima şi mintea, pentru că veţi trece prin toate stările. Sunt un mesager al echipei de realizare a documentarului în această seară şi pot să vă spun că e un film făcut din inimă. Este un film documentar în care autenticul istoriei e pus în valoare de profesori prestigioşi, dar emoţia e dată de oamenii obişnuiţi, transformaţi în eroi.”

AGERPRES continuă seria de evenimente prin care își dorește ca mesajele agenției, referitoare la importanța cunoașterii trecutului și a nevoii permanente de evoluție, să ajungă la cât mai mulți români și străini, din țară și din toată lumea.

Despre filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani”

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Trailerul documentarului poate fi accesat la: https://goo.gl/3V2Xfa.

Despre România: Evoluție

Expoziția de fotografie România: Evoluție cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES, cele mai bune imagini care ilustrează evoluția României, realizate în ultimii ani de către fotoreporterii Agenției Naționale de Presă, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.

Parteneri: Associated Press, TAROM; susținut de Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român; văzut de Radio Guerrilla; parteneri media: Antena 3, Europa FM, Radio România, TVR.

 

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, fluxurile de limbă engleză și maghiară, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava