MOPAN Suceava

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost și anul acesta partener media al Festivalului Internațional Vama Sub Lumini de Oscar și a difuzat filmul documentar Marea Unire – România, la 100 de ani publicului prezent la festival, dar și turiștilor aflați în Vama Veche.

Astfel, marți, 21 august, zeci de oameni au vizionat documentarul realizat de AGERPRES pentru sărbătorirea Centenarului.

Festivalul VSLO se află la cea de-a IX-a ediție și se derulează în perioada 19-26 august. Printre lectorii prezenți anul acesta, veniți din Grecia, Cehia, SUA, Elveția, Norvegia și România, s-a aflat și fotoreporterul special AGERPRES, Silviu Matei.

Silviu Matei le-a vorbit cursanților despre importanța fotojurnalismului și a fotografiei de agenție, despre tehnici de realizare a acesteia, dar și despre performața pe care a atins-o AGERPRES prin milioanele de fotografii pe care le deține, care aparțin arhivei istorice, dar și prezentului. Mai mult, el a prezentat o serie de fotoreportaje realizate atât în țară, cât și în străinătate, în anumite zone de conflict, precum Afganistan. De asemenea, fotoreporterul special al AGERPRES a prezentat albumul fotografic al agenției, România: Evoluție, realizat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, ce conține 100 de fotografii, din arhivă, de la Revoluție, dar și din ultimii ani, ce pun în lumină evoluția României.

Cătălin Rudolf, directorul festivalului, a declarat pentru AGERPRES: „Valorea Zilei Românești de la VSLO, care deja este tradiție, a crescut prin difuzarea documentarului AGERPRES și a crescut totodată și valoare noastră, ca români”.

În cadrul festivalului au avut loc cursuri și workshopuri gratuite de fotografie, film, pictură și teatru, cu importanți lectori internaționali. Unul dintre aceștia este americanul  Chris Suspect, care a deslușit tainele „găsirii extraordinarului în ordinar”, în cadrul unui curs de street photography de înalt nivel. Activitatea sa în fotografia de stradă a fost recunoscută la nivel internațional și a fost expusă în Statele Unite, Germania, Georgia, Italia și UK.

AGERPRES continuă seria de evenimente prin care își dorește ca mesajele agenției, referitoare la importanța cunoașterii trecutului și a nevoii permanente de evoluție, să ajungă la cât mai mulți români și străini, din țară și din toată lumea

Despre filmul „Marea Unire – România, la 100 de ani”

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Trailerul documentarului poate fi accesat la: https://goo.gl/3V2Xfa.

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, fluxurile de limbă engleză și maghiară, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava