MOPAN Suceava

Ultimile statistici privind procentul donatorilor de sânge la nivel național (1,7% din populația României) reprezintă un semnal de alarmă cu privire la asigurarea cantităților necesare de sânge în spitalele din România.

Pentru a încuraja conceptul de donare de sânge, ca simplu gest de sprijin adus Sistemului Național de Sănătate și de solidaritate și inițiativă cetățenescă față de pacienții aflați în situații de criză, Alianța USRPLUS Fălticeni, în colaborare cu Centrul de Transfuzii Sanguine Suceava, redeschide această acțiune umanitară, sâmbătă, 29 februarie 2020, între orele 7:30- 17:30,la sediul PLUS Fălticeni, în vechea clădire a telefoanelor, cu intrarea din Aleea Pietonală, la parter.

Această campanie își propune să contribuie la susținerea și încurajarea acțiunilor de donare benevolă de sânge, dând astfel continuitate campaniei ce a fost demarată în septembrie anul trecut, când numărul participanților a fost impresionant, reușind să se strângă peste 20 litri de sânge.

George Mîndruță, coordonator local PLUS: ”Coordonarea unei astfel de campanii necesită un efort susținut, atât în organizare, cât și în sporirea nivelului de informare a populației despre importanța procesului de donare în cadrul societății. Această acțiune nu ar fi posibilă fără sprijinul unei echipe devotate de voluntari, echipa USRPLUS, care are rolul de a se asigura că donatorii cunosc toate informațiile necesare donării, importanța acestui gest nobil, precum și semnificațiile personale. Mă voi afla acolo pe tot parcursul zilei și, împreună cu personalul Centrului de Transfuzii Sanguine Suceavași echipa de voluntari, ne vom asigura că totul se va desfășura într-o atmosferă propice actului de donare.”

CRITERII DE ELIGIBILITATE DONATORI:

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:

  • Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România;
  • Să ai între 18 și 60 ani;
  • Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100 kg femeile şi 60 – 120 kg bărbaţii;
  • Tensiunea arterială sistolică să fie între 10 şi 18mmH;
  • Să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele luni;
  • Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie (1 an și jumătate după naștere) sau în perioada menstruală (± 5 zile);
  • Să nu fi consumat băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării;
  • Să nu ai / să nu fi avut următoarele: afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractuluigenitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţiichirurigicale, boli profesionale, infecţioaseşi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiforma transmisibilă.

BENEFICII DONATORI:

Cel mai important beneficiu pentru societate atunci când donezi sânge este că sângele tău poate salva trei vieți. Deși în alte țări, donatorii nu primesc alte beneficii pentru donarea de sânge, în România există în continuare această practică, din cauza numărului foarte mic de donatori. Iată ce beneficii sunt la donarea de sânge în 2020, în România:

  • 1 zi de concediu plătit-Pentru fiecare donare de sânge, ai dreptul la o zi suplimentară de concediu plătit!
  • Analize gratuite-Beneficiezi de un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice.
  • Bonuri de masă-Fiecare donator primeşte 7 bonuri de masă în valoare totală de 60 lei.
  • Primeşti o adeverinţă pentru 50% reducere la un abonament de 30 de zile pentru transportul în comun.

La fiecare donare de sânge se colectează o unitate – o unitate de sânge înseamnă 450ml de sange, aproximativ 10% din volumul total al corpului. Pentru donator, nu există niciun risc. În laboratoare și în centrele de transfuzii, în procesul de recoltare, se utilizează doar ustensile și obiecte sanitare cu unică folosință.

  • Creșterea imunității –După ce donezi, corpul tău îşi reface cantitatea de sânge necesară în corp, proces care împrospătează sângele şicreşte imunitatea.
  • Donatorii de sânge pierd aproximativ 650 de calorii la fiecare jumătate de litru donată.
  • Scăderea cantităţii de fier din organism.Un nivel crescut de fier în sânge poate accelera procesul de oxidare a colesterolului şi conduce, în final, la boli cardiovasculare.
  • rată mult mai mică de incidente cardiace pentru donatorii de sânge periodici. Un studiu făcut în Finlanda pe un grup de peste 3000 de bărbați – a demonstrat că aceștia și-au redus cu 88% șansa unui incident cardiovascular.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava