MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, a declarat că noul Cod Silvic adoptat de Senat „este un strugure prea acru pentru diletanţi”. Ovidiu Donţu a susţinut astăzi o declaraţie politică în plenul Senatului în care a criticat prevederile fostului proiect pentru modificarea Codului Silvic propus de fostul ministru de resort Lucia Varga, şi în acelaşi timp a scos în evidenţă avantajele pe care noul act normativ le aduce domeniului silvic. „Nu cu multă vreme în urmă, ni s-a prezentat tuturor Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 46/2008- Codul Silvic pe care ministrul de resort la acea vreme, doamna Lucia Varga, îl transformase în modelul perfect de diletanță, de dezavantaje aduse economiei și pieței locurilor de muncă și, deloc de trecut cu vederea, de aservire politică și, în final, de grosolană politizare”, a spus Ovidiu Donţu. El a precizat că încă de la acea vreme a susţinut că este absolut imperioasă o completă reevaluare a respectivului Proiect, dar mai ales un nou Cod Silvic care să reflecte întru-totul realitatea, necesitățile, cerințele și obligațiile față de sectorul silvic românesc.
„Merita atentia noastra <parintele> fostului proiect, ministru Lucia Varga, poate cel mai corupt si aservit grupurilor de interese ministru al Padurilor, dupa Gheorghe Flutur cu unica diferenţă că ultimul a pus în aplicare fărădelegile cu pretinsa gripă aviară, în timp ce doamna Lucia Varga a fost oprită de Parlament să faca legi pentru marii exploatatori din industria lemnului, mai precis bogaţii să se îmbogăţească mai mult, iar săracii să sărăcească de tot”, a declarat parlamentarul sucevean.
Donţu a declarat că îl bucură faptul că senatorii au adoptat recent un adoptat un nou Cod Silvic prin care „problema pădurilor țării noastre a fost odată pentru totdeauna și în mod pozitiv rezolvată”, şi care vine în sprijinul celor depun eforturi pentru exploatarea corectă și menținerea în viață a pădurilor din România. „Noul Cod Silvic pe care l-am adoptat săptămâna trecută reflectă toate acestea, în ciuda tuturor detractorilor și acelora care, odată ce și-au dovedit incompetența și neputința, țin cu tot dinadinsul acum să-și dovedească și reavoința izvorâtă, probabil, din acreala strugurilor unei puteri considerată altădată dulce ca mierea și, mai ales, din calculele electorale pe care și le fac cu asiduitate și, aș adăuga, cu aceeași inutilitate care îi caracterizează”, a precizat senatorul PSD de Suceava.
El a mai spus că este dificil să creezi un echilibru între eradicarea definitivă a abuzului pădurii din România și starea de urgență a sectorului nostru forestier și condițiile specifice zonale economice, fiscale, legislative naționale și europene, însă nu este imposibil, dovadă fiind noul proiect al Codului Silvic adoptat de Senat.
„În plus, da, reprezentăm cu toții o formațiune politică sau alta, însă, printre cele mai mari realizări ale acestui nou Cod Silvic este aceea că noi, inițiatorii, și cei care am contribuit la adoptarea sa am înțeles, ceea ce criticii noștri nu vor reuși niciodată. Anume că, atunci când este vorba de lege și de cei cărora aceasta le este adresată, adică nouă tuturor fără deosebire, lăsăm ultimul cuvânt specialiștilor, nu mărcii politice sau campaniei electorale care stă să înceapă”, a arătat Donţu.

Un sucevean a ţinut să dea un exemplu de manipulare făcută pe marginea proiectului noului Cod Silvic care a trecut de Senat, şi care este prezentat in mass-media ca fiind un lucru rau. El a explicat că în actualul Cod Silvic, perdelele forestiere, jnepenişurile şi păşunile împădurite cu consistenţa mai mare de 0,4 aveau dublă definire, ca fond forestier naţional şi ca pădure. „Întrucât categoriile de vegetaţie precizate mai sus îndeplinesc condiţia de pădure, aşa cum este definită în Codul Silvic, acestea au fost eliminate din definiţia fondului forestier naţional, dar au fost menţinute în definiţia pădurii, pădurea fiind inclusă în fondul forestier naţional”, a explicat parlamentarul sucevean. El a mai amintit că printre beneficiile noului Cod Silvic se mai numără şi reducerea tăierilor ilegale, care se va realiza prin oferirea de criterii de preluare în administrare care crează premisele unei gestionari eficiente, stabile şi unitare a pădurilor pe termen lung, prin asigurarea pazei, fiind regelementat totodată şi procesul de producţie pentru micii proprietari pentru valorificarea resurselor într-un cadru controlat.

„De asemenea, referitor la dezvoltarea comunităţilor locale şi a industriei mobilei, vor fi stimulate crearea de noi locuri de muncă şi respectarea drepturilor comunităţilor locale ce se regăsesc în strategia pentru dezvoltarea fondului forestier a Uniunii Europene. Se va acorda de asemenea dreptul de preemţiune producătorilor de mobilă pentru achiziţia materiei prime”, a spus Donţu. El a mai precizat că în noul proiect de Cod Silvic nu numai că nu se reduce suprafaţa fondului forestier naţional, dar se includ în categoria pădure, şi implicit în fondul forestier naţional, plantaţiile cu specii forestiere din zonele de protecţie a lucrărilor hidrotehnice şi de îmbunătăţiri funciare, a căror suprafaţă este estimată la 60.000 de hectare.
Nu în ultimul rând, Ovidiu Donţu a arătat tot în domeniul silvic este nevoie „o intervenţie legislativă” în aşa fel încât un operator economic să nu obţină „prin diverse mijloace” 50% din piaţa lemnului, deoarece „nu este normal ca bogaţii să se îmbogăţească mai mult, iar săracii să ărăcească de tot!”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava