Concert pascal
MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, îi cere ministrului finanţelor publice, Anca Dana Dragu, să elimine birocraţia de la înfiinţarea firmelor. Donţu a adresat o interpelare prin care îi transmite ministrului că la începutul acestui an, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a modificat drastic procedura de înregistrare în scopuri de TVA pentru a împiedica accesul evazioniștilor în economie.

„Jumătate dintre companiile care au cerut să se înregistreze pentru TVA, în prima jumătate a anului, au fost respinse de Fisc, fiind suspectate că vor să facă evaziune. Mediul privat contestă practica autorităților, care contravine jurisprudenței europene. Specialiști în consultanță, avocați și contabili consideră că firme de bună credință sunt împiedicate să își deruleze afacerile fie pentru că li s-a respins cererea de înregistrare, fie pentru că li s-a anulat codul de TVA, pe motive lipsite de obiectivitate”, a spus Ovidiu Donţu. El a amintit că la jumătatea anului, conform raportului de activitate al instituției, „după implementarea noii proceduri, structurile teritoriale au primit 11.262 de solicitări ce au fost analizate pe baza criteriilor de risc. Au fost soluționate, cu referate de aprobare/neanulare a înregistrării în scopuri de TVA, 5.049 solicitări. De asemenea, 4.867 de solicitări au fost soluționate cu referate de respingere/anulare a înregistrării în scopuri de TVA. Totodată, 551 de dosare au fost direcționate spre soluționare structurilor de antifraudă fiscală”.

Donţu a mai explicat că potrivit noii proceduri de înregistrare, firmele nou înființate trebuie să depună, în aceeași zi în care se înregistrează la Registrul Comerțului, o cerere și o declarație pe propria răspundere în care să răspundă la nu mai puţin de 20 de întrebări și să aducă documente. El a spus că şi firmele existente trebuie să facă aceleași demersuri dacă își schimbă asociații, administratorii sau sediul social, iar în caz contrar, sunt notificate de ANAF.

Senatorul PSD a precizat şi că în formularul 088, Fiscul analizează dacă solicitantul „justifică intenția și are capacitatea de a desfășura activitatea economică”. „În opinia consultanților fiscali, criteriile sunt discutabile, iar punctajul nu este transparent, fapt care nu le permite solicitanților să își întocmească dosarul conform cerințelor legale. În alte situații, criteriile Fiscului sunt imposibil de îndeplinit, deși ele nu au legătură evidentă cu intenția de a face evaziune, cum ar fi studiile administratorilor, veniturile acestora sau deținerea, în trecut, a unor firme care au intrat în faliment. De asemenea, filtrele autorităților sunt, în opinia specialiștilor, în contradicție cu jurisprudența europeană”, a spus Ovidiu Donţu. El a arătat că în Cauza C527-11, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că prevederile directivei privind TVA „se opun refuzului din partea administrației fiscale a unui stat membru de a atribui un număr de identificare în scopuri de TVA unui solicitant pentru simplul motiv că acesta nu este în măsură să demonstreze că dispune de mijloacele materiale, tehnice și financiare pentru a exercita activitatea economică declarată la momentul formulării cererii sale de înscriere în registrul persoanelor impozabile”.
Senatorul PSD a declarat că decizia trebuie să aibă în vedere, potrivit CJUE, elemente obiective, că există indicii serioase care permit să se suspecteze că numărul de identificare în scopuri de TVA va fi utilizat fraudulos. De asemenea, el a spus că deciziile CJUE sunt obligatorii pentru instanțele românești, iar în noul Cod fiscal, care va intra în vigoare în 2016, a fost introdusă prevederea “în domeniul TVA și al accizelor, autoritățile fiscale și alte autorități naționale trebuie să țină cont de jurisprudența CJUE.“. Ovidiu Donţu a subliniat că procedurile au devenit şi mai restrictive în vară, când, printr-un ordin, au fost introduse alte întrebări cu privire la sumele de bani cu care asociații și administratorii au creditat alte societăți sau câte cereri de înregistrare a mai depus societatea.

El a explicat că înregistrarea în scopuri de TVA are loc în patru situații, la cerere (odată cu înființarea), obligatorie (datorită depășirii plafonului de 220 mii lei), la cerere (pe parcursul activității) sau ca urmare a anulării codului de către administrația fiscală. Donţu a mai arătat că noua procedură prevede că schimbarea sediului, administratorilor sau asociaților impune reverificarea societății prin depunerea formularului cu cele 20 de întrebări.
Având în vedere cele menţionate anterior, el i-a solicitat ministrului Anca Dana Dragu să precizeze dacă are informaţii despre aceasta situatie şi să spună cum vrea să abordeze această problemă în sensul respectării dreptului la libertatea economică a antreprenorilor şi respectarea normelor europene în domeniu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava