Concert pascal
MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, propune ca parlamentarii traseişti să poată candida pentru încă un mandat doar ca independenţi. Donţu a înaintat către Comisia Comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei un amendament prin care un parlamentar care părăseşte partidul din partea căruia a fost ales să nu mai poată candida decât ca independent, şi nu din partea unui alt partid. În amendamentul lui Donţu la Constituţia României se precizează că „în cazul în care deputatul sau senatorul demisionează din partidul politic, alianţa politică sau, după ca, alianţa electorală pe lista căreia a fost ales, acesta nu va mai putea candida pentru un nou mandat de parlamentar decât ca independente”.
Ovidiu Donţu a explicat că în proiectul de modificare a Constituţiei care a fost trimis la Curtea Constituţională a existat o propunere de modificare a articolului 70, aliniatul 2, noua formulă introducând un nou motiv de încetare a mandatului de parlamentar, şi anume demisia din partidul politic sub sigla căruia a fost ales. Donţu a spus că această modificare a fost declarată neconstituţională. „Pe baza motivaţiei Curţii Constituţionale, eu am gândit o formulă de o aşa manieră încât traseismul politic dacă nu poate fi sancţionat, măcar să fie există o întoarcere la popor”, a spus senatorul PSD de Suceava.
El a explicat că în decizia Curţii Constituţionale se arată că răspunderea pentru demisia din partidul politic sub sigla căruia a candidat un parlamentar trebuie să reprezinte o sancţiune politică, cel mult morală, însă în nici un caz juridică. „În aceeaşi decizie se arăta că odată aleşi, parlamentarii sunt în primul rând răspunzători în faţa alegătorilor care i-au votat, şi nu faţă de partidul politic din care provin, acest lucru rezultând din faptul că mandatul le-a fost încredinţat de popor şi nu de partid”, a spus Ovidiu Donţu, care a adăugat că „din motivarea Curţii Constituţionale este infirmată şi teoria pe care unii parlamentari o prezintă în spaţiul public atunci când schimbă partidul sub sigla căruia au candidat, pretinzând că voturile erau personale”.
Donţu a precizat că din punctul său de vedere, amendamentul pe care l-a depus menţine şi mandatul acordat de către popor, dar în acelaşi timp prevedere şi reîntoarcerea la popor, printr-o candidatură independentă atunci când parlamentarul care îşi părăseşte partidul din partea căruia a fost ales îşi doreşte un nou mandat.
Senatorul PSD de Suceava a subliniat că sancţionarea traseismului prin forma propusă de el este singura formă constituţională, subliniind faptul că prin întoarcerea la popor se menţine şi mandatul reprezentativ şi are loc şi judecată alegătorilor cu privire la eventualele motive care au dus la schimbarea partidului politic. „Prin acest amendament se rezolvă problema constituţionalităţii, a moralei faţă de cei care te-au trimis în parlament, dar şi cea legată de faptul că mandatul unui parlamentar nu poate fi imperativ”, a mai spus Ovidiu Donţu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava