Concert pascal
MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, îl roagă pe preşedintele României Klaus Iohannis să iniţieze discuţii şi negocieri cu marile puteri ale Europei şi cu Comisia Europeană în vedere obţinerii acordul pentru un nou deficit pentru România, cuprins între 2,5% şi 3%, pentru anii 2016 şi 2017. Donţu a spus că în acest fel ar exista fonduri pentru cofinanţarea proiectelor europene şi pentru cele de dezvoltare ale comunităţilor locale.

Într-o adresă trimisă şefului statului, Ovidiu Donţu îi spune lui Klaus Iohannis că nu îi place să revină la trecut, însă doreşte să-i amintească acestuia de modul în care fostul preşedinte Traian Băsescu şi Guvernul din acea perioadă au înţeles ca încă din 2010 să negocieze „aspectele economice vitale ale României în momentul semnării Tratatului Fiscal în anul 2012”.

„Traian Băsescu cât şi Guvernul din acea perioadă au acceptat condiții mai mult decât dure și extrem de restrictive privitoare la ajustările fiscale ce au urmat și o țintă de deficit bugetar structural de-a dreptul halucinanată chiar și pentru state cu o economie la acel moment cu mult mai performantă decât a țării noastre, şi anume 0,7% și apoi 1,0% cu termen până în 2016 și prelungit ulterior până în 2018”, a arătat Donţu. El a adăugat că acest „gest incalculabil” pentru România și pentru toți românii a avut ca efect un val uriaș de tăieri de salarii și pensii, concedieri în masă, o creștere incalculabilă a evaziunii fiscale, creșteri alarmante ale somajulului și o poziție extrem de dezavantajoasă a României în privința posibilității sale de redresare și de creștere economică.

Senatorul PSD a arătat că din momentul în care Guvernul Ponta a preluat mandatul, s-a încercat s-a reuşit „ca acest uriaș handicap, ce a creat o indiscutabilă împovărare economică și finaciară pentru fiecare român care trăiește și muncește în România”, să fie surmontat și să se ajungă acum în momentul în care în acest an se poate vorbi despre o reală creștere economică a țării.

Ovidiu Donţu a precizat că potrivit datelor oficiale, România avut în primul trimestru al anului 2015 o a doua mare creștere economică în UE, de 1,6%, fiind devansată doar de Cehia cu 3.1%. El a mai spus că datele statistice arată că în primul trimestru din 2015, Produsul Intern Brut al României a crescut cu 4.3% față de primul trimestru al anului trecut și cu 1,6% față de ultimul trimestru din 2014. „Astfel, România nu mai este în situaţia economică din momentul semnării Tratatului Fiscal şi putem folosi acest lucru în beneficiul cetăţenilor acestei ţări. V-am prezentat toate aceste date tocmai pentru că ele oglindesc termenii unui moment extrem de oportun pentru țara noastră pe care dumneavoastră, domnule președinte, trebuie să îl fructificați în favoarea noastră a tuturor și, mai ales, în favoarea viitorului României, prin redeschiderea discuțiilor cu Comisia Europeană şi mai ales cu liderii europeni membrii ai PPE pe marginea draconicului deficit structural de 1% din PIB”, i-a transmis Ovidiu Donţu şefului statului.

El a arătat că în condiţiile în care țări precum Franța, Germania, Spania au deficite bugetare fixate la 3,7%, 3,6% și 3,1% încă din momentul semnării Tratatului de Fiscalitate și până în anii 2016-2018-2020, toți parametrii macroeconomici actuali ai României indică oportunitatea regândirii și restabilirii deficitului bugetar pe următorii 2 ani pentru într-o marjă de 2,5-3,0%.

„Oportunitatea creșterii economice este dublată, așa cum de altfel consideră majoritatea cetățenilor, de oportunitatea votării noului Cod Fiscal ce va genera în foarte scurtă vreme efecte pe termen mediu și lung, creând un cadru extrem de favorabil pentru posibilitatea cofinanțării proiectelor cu bani europeni, care vizează investițiile pe perioada 2014- 2020 și proiectele comunităților locale”, a afirmat Ovidiu Donţu, el adăugând că „aspectele prezentate mai sus sunt motivații suficiente pentru ca țara noastră să înceapă să intre într-o zonă de relaxare fiscală, nu greșit înțeleasă și nu în afara parametrilor de control și prevenție pe care de altfel orice țară responsabilă din cadrul Comunității Europene trebuie să le aibă în vedere. Pentru că, precum bine știți, domnule președinte, în perioadele de criză- perioade pe care și România le-a traversat până de curând- ajustările în privința deficitelor și creșterea acestora reprezintă niște măsuri salvgardante, chiar dacă înfricoșătoare pentru majoritatea celor care nu înțeleg mecanismele economico-financiare majore”.

Ovidiu Donţu a mai precizat că România are nevoie de proiecte de finanțare importante din partea Uniunii Europene și are nevoie să participe efectiv din interior la aceste proiecte de dezvoltare. „Vă vorbesc din poziția unui om care, de mai bine de un deceniu și cu precădere în ultimii ani, încearcă să deruleze cât mai eficient și cât mai punctual astfel de proiecte în zona din care vine, și anume, nordul țării, Suceava. Pentru că vedeți dumneavoastră, domnule președinte, nicio zonă a țării nu este și nu trebuie să fie lipsită de mijloace de existenţă sau amenințată de un astfel de aspect, atât timp cât noi, cei care nu facem doar politică, ci creăm efectiv o punte între realitățile țării și aspectele de nivel înalt ale mecanisemelor statale, cum sunt economia, finanțele, educația, sănătatea, apărarea, infrastructura țării și toate celelalte, suntem conștienți că toate acestea sunt și vor fi o prioritate” , a afirmat Donţu. Având în vedere toate aceste aspecte el l-a rugat pe Klaus Iohannis să inițieze negocieri cu Comisia Europeană şi cu toţi liderii europeni membrii ai PPE, şi nu numai, în care „să vă bateţi” pentru ţară şi să-i convingă pe aceştia că este necesar mai mult decât oricând ca România să obţină acordul marilor cancelarii europene pentru un deficit cuprins între 2,5-3,0% pentru 2016 şi 2017 pentru cofinanţarea proiectelor europene şi pentru proiectele de dezvoltare ale comunităţilor locale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava