MOPAN Suceava

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donţu, a iniţiat un proiect de lege prin care propune ca cel puţin 51% din carnea, legumele şi fructele vândute în supermarketuri să provină de la producătorii din România. Ovidiu Donţu a subliniat că acest demers vine în sprijinul producătorilor din România. El a spus că propunerea legislativă vizează completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Dacă această propunere ar fi adoptată în Parlament, comercianţii, respectiv persoanele juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare cu ridicată sau angro de tip cash & carry, supermarketuri sau hipermarketuri pentru produse alimentare vor avea obligaţia ca pentru carne, legume şi fructe să achiziţioneze aceste produse în proporţie de 51%, corespunzător fiecărei categorii, din producţia românească. În propunere se mai precizează că prin derogare de la prevederile anterioare, în lunile de iarnă decembrie – februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta maxim 70% din ofertă, pentru fiecare categorie în parte.
Donţu a spus că propunerea sa de completare a Legii nr. 321/2009 mai prevede şi faptul că nerespectarea procentului de minim 51% pentru carnea, fructele şi legumele comercializate din producţia românească se va sancţiona cu amendă de la 25.000 la 50.000 de lei, în măsura în care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurenţei. Dacă propunerea senatorului PSD de Suceava va trece de Parlament, noile prevederi vor fi aplicate după şase luni de la data publicării în Monitorul Oficial. „Prezentul demers legislativ îşi propune să asigure premizele pentru accesul facil pe piaţa de desfacere reprezentată de comercianţii de tip cash & carry, hipermarketuri sau supermarketuri a producătorilor naţionali, şi de ce nu a celor zonali şi locali, care pot furniza aceste produse, cu respectarea celorlalte prevederi legale şi dispoziţii în domeniul siguranţei sanitar-veterinare”, a spus Ovidiu Donţu, care a mai adăugat că „personal am văzut în unele hipermarketuri că sunt amenajate deja standuri special cu produse româneşti, semnalizate corespunzător, în general cu produse de mărci satelitare lanţului respectiv de magazine, iar preţurile pe acelaşi timp de produs erau mai mici decât cele practicate pentru produsele unor producători cu un renume mai mare. Mai mult, trebuie spus că fructele şi legumele româneşti au început să îşi câştige deja locul pe rafturile retailer-ilor din România”.
Donţu a arătat că a iniţiat această propunere legislativă în continuarea altor două propuneri, respectiv cele pentru reducerea TVA la 9% pentru carne şi produse din carne, legume şi fructe, şi cea referitoare la introducerea ca materie obligatorie în şcoli a „Alimentaţiei sănătoase”.
Ovidiu Donţu a mai spus că dacă această iniţiativă va fi aprobată se va stimula producţia românească, se vor crea noi locuri de muncă, vor creşte încasările la bugetul de stat, „iar cetăţeanul va şti că va găsi tot timpul un măr românesc, de exemplu, şi nu doar unele aduse din import”. El a mai explicat că această cotă de 51% a fost gândită pentru a nu se putea considera aceasta iniţiativă ca fiind o imixtiune în iniţiativa privată sau în dreptul întreprinzătorilor particulari de a dispune de propria politică de marketing şi de aprovizionare a magazinelor.

Donţu propune ca 51% din carnea, legumele şi fructele vândute în supermarketuri să provină din producţia românească, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava