Concert pascal
MOPAN Suceava

Două doctorițe de la Spitalul Județean de Urgență ”Sf.Ioan cel Nou” Suceava vor fi onorate cu titlul de ”Cetățean de Onoare” al municipiului Suceava. Este vorba de Monica Terteliu, coordonator COVID și medic șef secție interimar Boli Infecțioase și Roxana Filip, șefa laboratorului de diagnostic al tuberculozei – Biologic Moleculară. Conferirea titlului celor două doctorițe cu merite deosebite în lupta anticovid va fi aprobată de deliberativul local înb ședința de joi, 16 decembrie.

”Doamna dr. Monica Terteliu-Baitan este absolventă a Facultătii de Medicină Generală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ’’Carol Davila” București – promoția 2004. Din octombrie 2016 este medic specialist Boli Infecțioase, iar din 2017, medic primar Pediatrie. În prezent este Coordonator COVID la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ion cel Nou” Suceava și medic șef secție interimar Boli Infectioase. De la începutul pandemiei s-a implicat în organizarea secției de boli infecțioase, adaptat la situatia epidemiologică a municipiului și județului Suceava, a redactat protocoale de lucru și a supervizat în condițiile stării de urgență, prin telemedicină, colegii care au acoperit turele sau sectiile în care erau internați pacienți diagnosticați cu SAR.S-CoV-2. Pentru profesionalismul, dăruirea, curajul și solidaritalea manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID 19 de pe teritoriul țării noastre, pe data de 1 decembrie 2021 a fost decorată de Președinlele României cu .,Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler””.

”Doamna dr. Roxana Filip a ales să revina la Suceava, după ce 14 ani a lucrat la Universitatea de Medicină și Farmacie ,.Gr.T.Popa” Iași, unde a ajuns la pozitia de șef de lucrări universitar. În prezent este medic primar și sefa laboratorului de diagnostic al tubercolozei – Biologic Moleculară la Spitalul Județean de Urgență „Sf.loan cel Nou” Suceava și șef de lucrări titular la Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universitătii ”Ștefan cel Mare” Suceava. Personalitate marcanta în domeniul de specializare ales, este formator nominalizat de Ministerul Sănătății în cadrul programului National de Boli Transmisibile Prioritare – Tuberculoza, autoare si coautoare la tratate de Microbiologie și Igienă la edituri cotate CNCSIS. Promotoare a valorilor universitare și spirituale ale regiunii si municipiului doamna doctor Roxana Filip a organizat încă din 2007 Școala de Vară a Societătii Europene de Microbiologie și Boli Infectioase la Suceava – eveniment cu rating maxim si cu 80 de participanți din întreaga Europă- speakeri și medici în curs de formare care au petrecut 7 zile la Suceava. În plan international deține funcție de reprezentare în Societatea Europeană de Boli Infectioase și Microbiologi, este membră în Comitetul Educativ al Societății Europene de Micorbiologie si Boli Infectioase – singura reprezentantă aleasa din țările Europe! de Est – (2000-2009), membră în Comitetul executiv al Grupului de studiu European pentru utilizarea ratională a antibioticelor (2006- 2010), membră în Comitetul executiv al grupului de studiu European pentru diagnosticul infectiilor CLi micobacterii. De la începutul pandemiei, din martie 2019, medicul Roxana Filip s-a pus in slujba comunitătii și locuitorilor municipiului Suceava prin testarea la scara largă prin tehnica RT PCR în vederea detectării infectiei cu virusul SARS-CoV-2. Fiind singurul medic primar de laborator angajat al Spitalului Judetean de Urgență ’’Sfantul Ioan cel Nou” Suceava, s-a implicat total în dezvoltarea părții de testare prin biologic moleculară, astfel încât probele s-au lucrat în spital, iar rezultatele se eliberau în aceeași zi, fapt de un real ajutor tuturor cetătenilor municipiului Suceava – primul oraș din Romania aflat în lockdown la începutul pandemiei. A lucrat neîntrerupt la initierea și stabilirea laboratorului de testare a SARS-CoV-2 din cadrul Spitalului Județean Suceava, încă din 20 martie 2019. A întocmit documentația pentru obținerea autorizărilor laboratorului și a asigurat un flux neîntrerupt de activitate, în condițiile în care personalul de spital era în incapacitate de muncă din cauza infectărilor masive de la începutul pandemiei. Doamna doctor Roxana Filip a fost reprezentanta spitalului în echipa de implementare a testării prin RT PCR în cadrul Spitalului Județean Suceava si a facut parte din echipa proiectului privind secvențierea genomului SARS-CoV-2 și analiza circulatiei tulpinilor”.

Două doctorițe de top de la Spitalul Județean Suceava primesc titlul de ”Cetățean de Onoare” al municipiului Suceava, 7.3 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.3/10 (4 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava