Lume lume hai la targ
MOPAN Suceava

Două noi multiplexuri de televiziune digitală au fost adjudecate în cadrul licitației organizate de ANCOM la începutul acestui an după ce comisia de licitație a analizat ofertele depuse de către cei doi participanți.

Astfel, M PLUS INVESTMENTS S.R.L cu sediul social în Iași și-a adjudecat multiplexul local din Iași, iar NOVA MEDIA S.R.L. a câștigat un multiplex local pentru Timișoara. Pentru că în Timișoara există două multiplexuri locale care pot fi alocate, în data de 16 februarie 2017 se va desfășura o rundă de alocare în care candidatul are posibilitatea, dacă dorește, de a-și alege o poziționare preferată în spectru a multiplexului câștigat, în urma achitării unei taxe suplimentare.

Luni, 20 februarie 2017, ANCOM va anunța rezultatele finale ale licitației, inclusiv taxele de licență pe care fiecare dintre companiile câștigătoare va avea obligația de a le achita.

Resurse disponibile

În cadrul licitației, a patra de acest tip, au fost puse la dispoziția celor interesați două multiplexuri naționale, 26 de multiplexuri regionale și 18 multiplexuri locale de televiziune digitală terestră nealocate în procedurile anterioare.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Prin intermediul fiecărui multiplex național se pot furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii țări, în timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate.

Procedura de licitație

Așa cum a fost stabilit prin strategia privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră aprobată de Guvernul României, acordarea multiplexurilor se face prin procedură de selecţie competitivă, adică licitație. Aceasta presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziționeze. În funcție de existența sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitația poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depășește oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câştigătorilor făcându-se pe baza ofertei iniţiale.

După ce se stabilesc câștigătorii și prețurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitația poate continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile unde sunt posibile mai multe alocări vor fi repartizate ofertanţilor câştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuși să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor.

Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază între 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ și 10.000 euro. Taxele de licență au fost stabilite de către Guvern în luna februarie 2014.

Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani. Câștigătorii pot lansa serviciile imediat după obținerea licenței din partea ANCOM și vor avea obligația de a pune în funcțiune 36 de emițătoare în termen de 2 ani de la obținerea licenței pentru multiplexurile naționale, respectiv un emițător în termen de 1 an pentru multiplexurile regionale sau locale.

Documentaţia licitaţiei poate fi accesată pe pagina de internet a ANCOM, aici.

Două multiplexuri de televiziune digitală terestră adjudecate în urma ofertelor inițiale , 5.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava