MOPAN Suceava

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat astăzi că două ţări din Golful Persic, Kuweit şi Qatar, sunt interesate să importe carne de oaie din judeţul Suceava. Gheorghe Flutur a spus că săptămâna aceasta, joi şi vineri, două delegaţii oficiale, una din Qatar şi una din Kuweit, se vor afla în judeţul Suceava pentru primele discuţii în acest sens. Gheorghe Flutur a arătat că joia va avea loc vizita delegaţiei din Qatar, din care vor face parte ambasadorul României în acest stat, precum şi oameni de afaceri. În cursul zilei de vineri, 26 august a.c., în judeţ va fi ministrul agriculturii din România, Achim Irimescu şi omologul său din Kuweit, precum şi oameni de afaceri din acest stat. Gheorghe Flutur a subliniat că din primele informaţii pe care le are, Qatarul este interesat să importe în special carne oaie congelată, refrigerată sau în viu, respectiv o cantitate de 100 – 200 de tone de carne pe lună. „Vrem ca împreună cu cele două delegaţii să efectuăm mai multe vizite în teritoriu, să vedem ferme şi unităţi de procesare. Vom vizita şi unităţi din judeţul Botoşani, şi din Suceava, ferme de creştere a oilor ţurcane, caracul şi dorper”, a spus Flutur. El a arătat că în cadrul discuţiilor cu oficialii din cele două state va face o prezentare pentru patru judeţe ale Moldovei, Suceava, Botoşani, Iaşi şi Neamţ. Gheorghe Flutur a spus că a luat în considerare posibilităţile de a livra oi de pe o rază de 150 – 200 de kilometri de Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, având în vedere intenţia de a amenaja cât mai repede un terminal cargo pentru transport de mărfuri.
Preşedintele CJ Suceava a arătat că în cele patru judeţe există o suprafaţă de 500.000 de hectare de păşuni şi fâneţe, şi un efectiv de ovine de 1,2 milioane de capete, din care 900.000 adulte şi 300.000 tineret. „Din păcate judeţul Suceava se laudă cu 300.000 de capete de ovine, mai puţin de o oaie pe hectar, dacă ne raportăm la suprafaţă de păşuni şi fâneţe. Asta arată că este loc până la o încărcătură de 10 capete pe hectar. Dacă ne vom organiza şi vom încuraja fermierii, şi vom găsi piaţă de desfacere rentabilă, acesta va fi viitorul zonei”, a mai adăugat Gheorghe Flutur.


El a subliniat că tot în cadrul discuţiilor cu oficialii din Qatar şi Kuweit intenţionează să prezinte în primul rând specificul fermelor, comparativ cu alte zone ale ţării, în special în ceea ce priveşte creşterea în liber a animalelor. „Aici vorbim de o producţie ecologică în procent de peste 80%. Ea doar trebuie certificată, iar acest lucru se poate face într-un an de zile. Pentru că vorbim aici de efective de 300 – 1.000 de oi care cresc în liber câte şase – opt luni pe an, timp în care păşunează liber. Iar iarna sunt furajate în special cu fân şi furajele care sunt produse tot local. De aceea din punctul meu de vedere aceste vizite sunt foarte importante pentru căutarea pieţei. Şi rolul nostru, în prima fază este să încurajăm un proiect pilot de circa cinci milioane de euro pentru a crea un cluster, o cooperativă de fermieri şi de abatoare care să-şi facă un loc unde să se tranzacţioneze animalele, o bursă a animalelor”, a explicat Flutur, care a adăugat că „sunt foarte mulţi străini care vor să vadă animalele vii înainte de a fi sacrificate. Şi să-şi faci un program, să ştii pe zile de unde achiziţionezi animale, asta înseamnă un câştig la preţ pentru crescători. Asta înseamnă şi asigurarea unui flux constant zilnic, săptămânal şi lunar pentru abatoare”. Gheorghe Flutur consideră că în acest caz modelul austriac este unul interesant, care poate fi luat în calcul şi în judeţul Suceava. El a spus că acet model presupune implicarea şi colaborarea între fermieri, camere agricole şi administraţiile publice locale. „Trebuie să se ştie clar că în ziua de joi, de exemplu, se merge într-o localitate, sau vin ei la acest centru unde se face vânzarea, licitarea, bursa animalelor. Şi în felul acesta se organizează piaţa şi se elimină piaţa la negru şi samsarii. Acesta este un lucru de care trebuie să ţinem cont”, a încheiat preşedintele CJ Suceava.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava