Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, i-a atras atenția ministrului educației, Valentin Popa, cu privire la întârzierile la plata contribuțiilor sociale și de sănătate aferente salariilor personalului din învățământ. Dumitru Mihalescul a precizat că începând cu prima lună a anului 2018, creditele bugetare aferente salariilor personalului din sistemul de învățământ preuniversitar au fost incluse în bugetul Ministerului Educației. Migalescul consideră că acest lucru era necesar, având în vedere că prin OUG nr.90/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene Guvernul decisese deja ca,  începând cu anul 2018, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației Naționale, să se asigure, pentru unitățile de învățământ preuniversitar de stat, finanțarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizațiile și alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege, inclusiv plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială, precum și contribuțiile aferente acestora. „După ce, în luna aprilie 2018, salariile de bază ale personalului didactic din învățământ a înregistrat o majorare semnificativă ca procent, dar puțin semnificativă raportat la coeficienții stabiliți prin Legea cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (cei mai mici coeficienți din sistemul public de salarizare s-au atribuit în învățământ), la nivelul mai multor județe și conduceri ale unităților școlare s-a reclamat lipsa resurselor financiare necesare pentru plata salariilor, a sporurilor și a contribuțiilor sociale aferente”, a declarat deputatul PNL de Suceava.

Dumitru Mihalescul consideră că este extrem de îngrijorător faptul că mai multe organizații sindicale au confirmat că nu sunt resurse financiare suficiente și că Ministerul Educației ar fi recomandat unităților școlare să plătească doar salariile către cadrele didactice și să amâne plata contribuțiilor sociale și a contribuțiilor pentru asigurări sociale, ca să le ajungă banii pentru plata salariilor. „Depășindu-se termenul limită pentru onorarea obligațiilor fiscale, se nasc mai multe întrebări fără răspuns. În primul rând cine va acoperi penalitățile pe care le vor imputa autoritățile fiscale și în al doilea rând, își mențin sau își pierd cadrele didactice calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate, atâta vreme cât contribuțiile nu au fost virate la Fondul unic?”, l-a întrebat Dumitru Mihalescul pe ministrul Valentin Popa.
Deputatul PNL de Suceava i-a solicitat ministrului educației să clarifice aceste probleme legate de întârzierile înregistrate în legătură cu plata contribuțiilor sociale și de sănătate aferente salariilor personalului din învățământ. „De asemenea, vă solicit să aduceți precizări și garanții asupra faptului că salariile personalului din învățământ vor fi acoperite pentru tot anul 2018”, a încheiat Dumitru Mihalescul.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava