Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, este nemulțumit de faptul că România a pierdut deja finanțări nerambursabile de miliarde de euro. Dumitru Mihalescul i-a adresat o întrebare ministrului finanțelor publice, Eugen Orlando Teodorovici prin care vrea să afle de la acesta care sunt dobânzile plătite de statul român pentru proiectele de investiții cu finanțarea rambursabilă, în condițiile în care România a pierdut aproape trei miliarde de euro din finanțări nerambursabile. „Evaluările prezentate de către Comisarul european pentru dezvoltare regională, doamna Corina Crețu, ne prezintă o situație cu totul revoltătoare, circa 2 miliarde de euro pierduți din sumele nerambursabile aferente exercițiului financiar 2007-2013 și circa 800 de milioane de euro dezangajate, din exercițiul financiar multianual curent 2014-2020. Chiar dacă am pierdut aceste oportunități financiare, din care am fi putut realiza investiții în educație, cercetare, sănătate, comunicații și infrastructură, România a contractat împrumuturi rambursabile, cu dobânzi consistente, pentru a realiza unele proiecte, care se puteau face și din bugetul UE”, a spus deputatul PNL de Suceava. Dumitru Mihalescul a spus că în această logică intră Proiectul ROSE – finanțat printr-un împrumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Proiectul de Modernizare al Administrării Veniturilor (RAMP), finanțat prin împrumuturi rambursabile de la Banca Mondială.
Mihalescul a adăugat că și la nivelul administrațiilor publice locale s-au realizat sau sunt în curs de realizare investiții finanțate din împrumuturi rambursabile contractate de la diverse instituții financiare internaționale, împrumuturi care sunt generatoare de dobânzi, deși ar fi putut să utilizeze sumele alocate României, prin programele operaționale regionale.
„Având în vedere faptul că România se îndreaptă către o situație riscantă – cca. 1,5% din PIB cheltuieli cu dobânzile în sarcina datoriei publice, vă solicit, domnule ministru, să precizați la ce valoare se ridică creditele rambursabile contractate de România în ultimii 5 ani pentru realizarea unor investiții sociale, tehnice și economice? De asemenea vă solicit să prezentați la ce nivel se ridică dobânzile pe care România trebuie să le achite pentru aceste fonduri rambursabile?”, i-a cerut Dumitru Mihalescul ministrului finanțelor. De asemenea, el i-a mai solicitat ministrului Eugen Teodorovici să spună și câte proiecte dintre cele realizate prin împrumuturi rambursabile s-ar fi putut realiza prin accesarea fondurilor europene nerambursabile.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava