Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, vrea să afle dacă există un calendarul de majorare a contribuțiilor individuale la Pilonul 2 de pensii. Dumitru Mihalescul i-a transmis o întrebare ministrului muncii şi protecţiei sociale, Violeta Alexandru, în care precizează că având în vedere faptul că încă din urmă cu două decenii s-a anticipat o degradare demografică deosebit de puternică în România, ca urmare a lipsei unor politici consistente de susținere a familiei tradiționale și ca efect al lipsei unor politici pro-nataliste eficiente, începând cu anul 2008 a fost implementat în țara noastră sistemul pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul 2 de pensii), în scopul completării veniturilor pensionarilor care urmează să îndeplinească toate condițiile legale de pensionare, după anii 2028-2030.

Mihalescul a spus că din păcate, criza economică din anii 2009-2011, precum și guvernările neperformante din perioada 2016-2019, au însemnat o amânare a majorării contribuțiilor individuale ale angajaților la acest sistem de pensii și chiar o diminuare a contribuțiilor, de la 5,1% la 3,75%, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative. El a mai adăugat că potrivit evaluărilor realizate, această diminuare a contribuțiilor sub guvernarea PSD, a generat o pierdere a viitoarelor drepturi ale actualilor angajați, cu până la 20%. „Mai mult decât atât, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018, cel mai nociv act normativ adoptat de guvernele PSD, angajații din sectorul construcțiilor au fost eliminați din categoria viitorilor beneficiari de pensii ce vor fi plătite din Pilonul 2. Având în vedere profesionalismul dumneavoastră demonstrat și cunoscând faptul că situația bugetară dezastruoasă lăsată de guvernele anterioare nu a permis o majorare a contribuțiilor la Pilonul 2 în anul 2020, vă solicit, doamnă ministru, să precizați dacă ați elaborat un calendar de majorare a contribuțiilor pentru Pilonul 2 de pensii, pentru perioada 2021-2024 și care sunt majorările pe care le anticipați”, a spus Dumitru Mihalescul.

El mai vrea să afle de la ministrul muncii dacă intenţionează să promoveze modificări legislative, astfel încât și lucrătorii din sectorul construcțiilor să redevină participanți și contribuabili la Pilonul 2 de pensii. De asemenea, Dumitru Mihalescul a spus că având în vedere faptul că adevărata cauză a degradării sustenabilității Pilonului 1 de pensii o reprezintă natalitatea scăzută din ultimii ani, vrea să ştie şi ce măsuri de susținere a tinerelor familii și de stimulare a natalității intenționează să promoveze ministrul muncii pentru următorii 4 ani.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava