Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto20 poze în acest set

Peste 19.000 de suceveni şi turişti au fost prezenţi la sfârşitul săptămânii trecute la ediţia de anul acesta a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” din Cetatea de Scaun a Sucevei. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat luni că ediţia de anul acesta a festivalului medieval a fost cea mai reuşită ediţie de până acum. El a arătat că încasările din cele peste 19.000 de bilete de intrare în cetate au fost de aproximativ 640 de milioane de lei vechi. Cătălin Nechifor a mai arătat că la cei peste 19.000 de spectatori veniţi să participe la evenimentele organizate în Cetatea de Scaun şi în Muzeul Satului Bucovinean se adaugă alte aproximativ 14.000 de persoane care au asistat la parada cu făclii de joi seara, care a deschis Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”. „Practic, în acest an, cei care au fost acolo, dar şi cifrele statistice arată că a fost cea mai reuşită ediţie a festivalului medieval de la Suceava. Şi e bine aşa pentru că practic Suceava a beneficiat în plină vară de un element de recunoaştere important prin Cetatea de Scaun, şi prin prezenţa unui număr important de trupe din toată ţara şi din afară, care au fost pentru trei zile în cetate, dar şi prin prezenţa publicului participant. Şi am văzut foarte mulţi turişti care au venit la cetate, şi foarte multe maşini care au venit din întreaga ţară. Şi eu cred că turiştii s-au simţit foarte bine în cele trei zile pentru că au avut ce să vadă”, a spus Nechifor. El a subliniat că intenţia organizatorilor este de a organiza acest festival din ce în ce mai bine, astfel încât sucevenii să se poată mândri că au o astfel de manifestare, iar turiştii care vin în Suceava să ştie că au ce să facă şi să viziteze în judeţ. Cătălin Nechifor a ţinut să-i felicite pe toţi cei care s-au implicat în organizarea ediţiei de anul acesta a festivalului medieval din Cetatea de Scaun a Sucevei.

La rândul său, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că scopul principal al acestei instituţii este acela de a transforma acest eveniment în cel mai important festival medieval din România. „Suntem încă sub umbra Sighişoarei, însă din fericire pentru noi acest lucru nu se vede în numărul de trupe participante la festival. Prin comparaţie, Sighişoara a mers şi anul acesta pe patru trupe, plus toboşarul. La Suceava au fost 11 trupe medievale, plus toboşarul. Din acest punct de vedere se pare că stăm bine”, a subliniat Emil Ursu. El a ţinut să precizeze că ediţia de anul acesta a avut şi o serie de neajunsuri, unele dintre ele cauzate şi de faptul că Cetatea de Scaun a Sucevei se află încă în restaurare. Emil Ursu a spus că una dintre probleme a fost şi cea spaţiilor pentru parcarea maşinilor, dar şi faptul că zona pentru spaţii comerciale a fost prea marea. Ursu a arătat că la ediţia de anul viitor zona comercială va fi restrânsă. „În al doilea rând avem problema parcărilor. Şi vreau să spun că lână parcarea mare de pe platoul cetăţii există un teren, despre care înţeleg că este al primăriei Suceava. Şi am avut deja o discuţie în acest sens cu domnul viceprimar Doroftei. Noi nu vrem acel teren, însă în timpul celor două evenimente mari care se desfăşoară la cetate, festivalul medieval şi festivalul de rock, acel teren ar putea fi pus la dispoziţia vizitatorilor”, a arătat Ursu. El a mai adăugat că o altă problemă este cea a accesului vizitatorilor către cetate prin parcul Şipote. Directorul Muzeului a arătat că din punctul său de vedere ar trebui rezolvate problemele legate de proprietatea asupra acestui parc, astfel încât să poată fi amenajate căi de acces pentru cei care vor să ajungă la cetate.

Făcând referire la ediţia de anul viitor, Emil Ursu a spus că intenţia sa este de a-i readuce la Suceava pe actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoşani, dar şi spectacole de „comeddia dell’arte”, o formă a teatrului de improvizaţie. De asemenea, Ursu a mai spus că la ediţia de anul viitor există posibilitatea ca spectatorii să facă echitaţie în şanţul cetăţii. Nu în ultimul rând, directorul Muzeului Bucovinei a ţinut să mulţumească Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Poliţiei Locale şi Poliţiei Rutiere pentru sprijinul acordat pe perioada festivalului medieval.

Ediția 2014 a Festivalului Medieval, cea mai reușită de până acum, 9.9 out of 10 based on 8 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.9/10 (8 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava