MOPAN Suceava

În cadrul proiectului ”Eficiență și calitate în SPO-EC SPO”, implementat de AJOFM Tulcea în calitate de beneficiar, împreună cu partenerii naționali, SC TOBIMAR CONSTRUCT SRL, SC DRUMMERS CONCEPT SRL, AJOFM Satu Mare și partenerii transnaționali, Desarrollo de Estrategias Exteriores SA (DEX) și Servicio Publico de Empleo del Principado de Asturias (SEPE) sunt prevăzute 6 vizite de studiu  în localitatea spaniolă Gijon (Principatul Asturias), pentru 90 de specialiști ai Serviciilor Publice de Ocupare din județele Tulcea, Satu Mare, Constanța, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Suceava, Vaslui și Neamț.

Scopul acestor vizite este preluarea de la partenerii spanioli a bunelor practici în furnizarea serviciilor individualizate și integrate clienților Serviciului Public de Ocupare din  Principatul Asturias, situat în zona de nord a Spaniei.

Partenerii spanioli, cu o bogată experiență în implementarea de proiecte transnaționale, în domenii legate de dezvoltarea socio-economică, crearea de locuri de muncă, politici și servicii de ocupare,  au o contribuție importantă în cadrul proiectului în special în transferul de bune practici și de expertiză în furnizarea de servicii specializate pentru șomeri.

Serviciului Public de Ocupare din  Principatul Asturias este considerat un model de succes, deoarece după anul 2001 a cunoscut o importantă restructurare și modernizare, ca urmare a transferului de competențe de la serviciul de angajare, asigurat de Guvernul Național, către Serviciul Public de Ocupare Regional. Rolul fostei structuri a fost preponderent în administrarea subvențiilor pentru șomaj și mai puțin în plasarea în muncă a șomerilor. Transformarea completă a vizat o redefinire a obiectivelor politicilor de ocupare și stimulare a forței de muncă, concretizate printr-o nouă abordare a șomerilor și a solicitanților de locuri de muncă și prin standardizarea  totală a instrumentelor  și  procedurilor de lucru. Serviciile oferite la ora actuală de SPO Asturias se adresează persoanelor care nu au lucrat niciodată,  persoanelor care și-au pierdut locul de muncă și angajatorilor.       Principatul Asturias are cele mai multe birouri de ocupare din Spania, care asigură gestionarea ofertei de locuri de muncă, informarea și consilierea clienților, formarea profesională și alocarea de ajutoare materiale pentru firmele care angajează șomeri. În anul 2003 s-a deschis o platformă on-line www.trabajastur.com cu patru mari secțiuni: Ocupare, Formare, Firme și Observatorul pieței muncii, utilizată de 8 din 10 persoane fără loc de muncă.

Schimbul de experiență și internalizarea bunelor practici sunt de un real folos Serviciilor Publice de Ocupare din județele țintă ale proiectului, deoarece la ora actuală se practică în mare măsură abordarea generală a clienților, fapt ce se reflectă în eficacitatea scăzută a serviciilor furnizate. Transferul de expertiză de la partenerii transnaționali este util pentru întărirea capacității SPO de a furniza servicii orientate spre potențialul și nevoile clienților, având o abordare individualizată. Aceast mod de acțiune va conduce la întărirea relației dintre SPO și clienți, la o mai bună ancorare a serviciilor în mutațiile de pe piața muncii și la generarea de efecte pozitive pe termen lung asupra persoanelor fără loc de muncă.

De asemenea, informatizarea serviciilor de ocupare din Spania a dus la flexibilizarea sistemului  de furnizare a serviciilor, iar preluarea și adaptarea acestui model în România va avea ca efect modernizarea sistemului de acordare a serviciilor pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava