Concert pascal
MOPAN Suceava

În perioada 2-4 decembrie 2014 Fundația Friedrich Ebert(FES) România alături de Primăria Câmpulung Moldovenesc și Consiliul Local Câmpulung Moldovenesc a desfășurat în localitate proiectul ”Joc de strategie: Politica locală”. În cadrul acestui seminar 22 de tineri din oraș, elevi ai Colegiul Național ”Dragoș Vodă”, Liceul Tehnologic Nr. 1 și Liceul Silvic „Bucovina” au devenit ei înșiși consilieri locali pentru o zi și astfel înțelegând mult mai ușor cum se ia decizia publică la nivel local.
Proiectul dezvoltat de către FES se derulează cu succes de mai bine de 10 ani în Germania, în Croația sau Cehia, iar din 2009 și în România, fiind implementat până în acest moment în peste 30 de localități printe care: Mioveni (Argeș), Sibiu(Sibiu), Bistrița (Bistrița-Năsăud), Ștei (Bihor), Suceava (Suceava), Curtea de Argeș (Argeș), Deva (Hunedoara), Târgoviște (Dâmbovița) Cisnădie (Sibiu), Isaccea (Tulcea), Vulcan (Hunedoara), Câmpulung Muscel (Argeș), Orăștie (Hunedoara), Bicaz (Neamț) etc.
Politica locală îi afectează direct pe toți membrii comunității, indiferent de vârstă, și tocmai de aceea este important ca fiecare cetățean să-și cunoască drepturile și obligațiile. Tinerii participanți au aflat pe parcursul zilelor de proiect care sunt atribuțiile primarului, care sunt atribuțiile consilierilor locali, dar și mai multe despre modalitățile de implicare ale cetățenilor în proces decizional. Elevii au astfel șansa de a deprinde abilitați care nu le sunt neapărat evidențiate în procesul instructiv-educativ în școli sau în viața de zi cu zi, dezvoltându-și atitudinea civică.
Participanții la proiect au vizitat ședința de consiliu local reală din data de 27 noiembrie 2014. Ulterior în perioada 2-4 decembrie 2014 au dobîndit informații teoretice de bază despre modalitatea de funcționare a administrației publice locale, au pregătit împreună cu consilierii locali proiecte de hotărâre pe subiecte de interes pentru comunitate. Punctul culminant al proiectului este reprezentat de ședința de consiliu local simulata în care tinerii vor deveni consilieri locali și vor dezbate și vota proiecte de hotarâre propuse de ei.

Joi, 4 decembrie 2014, la Primăria Câmpulung Moldovenesc, 22 de elevi de la Colegiul Național ‘Dragoș Vodă’, Liceul Tehnic și Liceul Silvic din municipiu au simulat o ședință de Consiliu Local în cadrul proiectulului Fundației Friedrich Ebert „Joc de strategie: politica locală” . Punctul culminant a fost reprezentat de simularea ședinței de consiliu local unde tinerii, împărțiți pe grupuri politice fictive, au dezbătut și votat proiectele de hotărâre, au adus amendamente, au adresat interpelări primarului Mihăiță Negură, aducând în discuție proiecte precum organizarea unei gale pentru premierea elevilor cu rezultate excepționale, înființarea unei cantine sociale, colectarea apelor de pe versanți, reabilitarea stadionului sau diminuarea numărului de afișaje publicitare din municipiu.
După ședința de Consiliu Local simulată, primarul Mihăiță Negură a declarat că „A fost un proiect extraordinar, un exercițiu bun pentru comunitatea locală. Dacă acești tineri ar fi adevărații consilieri locali, aș avea mult mai mult de muncă. Sunt impresionat de seriozitatea cu care tinerii au tratat această simulare, faptul că au participat toți iar cvorumul a fost de 100%. La ședințele reale mai întârziem, mai dăm telefoane să vină consilierii la ședințe. Mulțumim Fundației pentru că a ales Câmpulung-ul pentru acest proiect și vă invităm deja să reveniți și cu alte evenimente.”
Pe parcursul proiectului, mecanismele politicii locale au fost asimilate de tineri prin metode non-formale, prin lucrul pe echipe, sesiuni deschise. Întregul proiect a fost susținut financiar de Fundația Friedrich Ebert iar elevii au fost instruiți de trei traineri specializați în politica locală și lucrul cu tinerii. Scopul proiectului este de a-i implica activ pe tineri și pe cetățeni în viața comunității, susținând participarea cetățenească și implicarea civică. Proiectul a beneficiat de sprijinul Primăriei Câmpulung Moldovenesc, al Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc și al Colegiului Național ‘Dragoș Vodă’.
Diana Pop, ne-a declarat din partea Fundației Friedrich Ebert că „Proiectul îşi propune să contracareze dezinteresul tinerilor faţă de reprezentanţii politici și politică, în general. Tinerii au înteles procesul decizional de la nivel local în mod practic și au aflat care sunt mecanismele democratice de participare la luarea deciziilor publice. În numele fundației dorim să mulțumim Consiliului Local Câmpulung Moldovenesc, Primăriei Câmpulung Moldovenesc și celor 3 instituții de învățământ implicate pentru susținererea proiectului în vederea formării unor cetățeni reponsabili, care să își cunoască drepturile și obligațiile.”
În urma acestui proiect, tinerii au aflat ce înseamnă politica locală și au avut șansa de a deveni consilieri pentru o zi. „A fost un proiect altfel, deosebit, pentru că noi nu facem așa ceva la școală și am avut ocazia să vedem cum lucrează consilierii locali, cum sunt puse în practică proiectele. Chiar dacă am participat și la alte evenimente de acest gen, acesta mi-a depășit toate așteptările și sper să avem ocazia să luăm parte din nou cât de curând.” a menționat Cezara Diaconescu, elevă a Colegiului Național ‘Dragoș Vodă’. ” Mi-a placut! Ceea ce am dezbătut și votat astăzi în Consiliul Local, am facut-o cu sufletul și cu gândul la a îmbunătăți lucrurile în orașul nostru. Acest proiect m-a făcut să înțeleg, practic, cum funcționează Primăria și Consiliul Local. Sper ca în câțiva ani să pot să fiu eu unul dintre consilieri.” a precizat Tudor Ionuț Dominte, participant la acest proiect și elev al Colegiului Național ‘Dragoș Vodă’.

Elevii câmpulungeni au simulat o şedinţă a Consiliului Local , 10.0 out of 10 based on 3 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava