MOPAN Suceava

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a desemnat câștigătorii celei de a IX – a ediții a Galei „Premiile Drepturile Copilului Korczak”. Evenimentul a avut loc pe scena Teatrului Național „I.L.Caragiale” București, joi, 22 noiembrie 2018. „Premiul Drepturilor Copilului Korczak” este o formă de recunoaştere publică a importanţei şi a valorii rezultatelor activităţilor derulate de către câştigători prin oferirea unui trofeu.

Premiile Drepturile Copilului poartă numele bunului doctor Janusz Korczak, un profesionist de excepție care a trăit în ultima parte a secolului XIX și prima parte a secolului XX, și care a fost unul dintre cei mai importanți pedagogi și medici polonezi. Astăzi este recunoscut ca fiind părintele drepturilor copilului.

În cadrul acestei Gale, FONPC alături de partenerii săi oferă 5 premii pentru cei mai activi actori din domeniul drepturilor copilului. Căştigătorii de anul acesta sunt:

  • Categoria profesionist din cadrul instituțiilor/autorităţilor publice locale/ centrale – Cristian Buhuși, ofițer asistent social din București de la Administrația Națională a Penitenciarelor;
  • Categoria profesionist din cadrul ONG – Bianca Bulai, Pedagog social al Centrului de Zi Hemeiuș,  Bacău din cadrul Asociației SOS Satele Copiilor România;
  • Categoria jurnalist – Flavia Drăgan, reporter din București la Newsweek;
  • Categoria profesionist pentru întreaga sa carieră dedicată promovării și protejării drepturilor copilului – Prof.Dr. Alin Stănescu.
  • Categoria tânăr debutant – premiul „Dr. Alexandra Zugrăvescu”  – Ioana Isari, Colegiul Național al Asistenților Sociali din România, Sucursala Teritoriala Iași

Un moment emoționant și plin de energie al serii a fost oferit celor peste 150 de participanți de copiii de Teatrul Muzical de Copii București cu piesa ”Crezi în tine!”, Asociația Sipetul Artei. Primul  teatru muzical de copii profesionist, cu copii și pentru copii, din România a deschis ”cufărul magic” al unei lumi nesfârșite de armonie și creativitate. Spectacolul copiilor a adus zâmbete dar și lacrimi de bucurie celor prezenți.

Gazda serii a fost actorul Victor Bucur, susținut de reprezentanții partenerilor: Domnul Bogdan SIMION – Președinte FONPC, Doamna Gabriela COMAN – Președinte Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului și Adopție, Andreeas NOVACOVICI – Președinte Consiliul Tinerilor Instituționalizați, Domnul Gabriel PÂSLARU, Manager PR, Profi Rom Food , Doamna Michèle RAMIS, Ambasadorul Republicii franceze în România, Doamna Ania Nedelcu, Reprezentant United Way România, Doamna Agnieszka SKIETERSKA, Director Institutului Polonez din București, Domnul Eric POPPE, Delegat general – Delegația Wallonie-Bruxelles, Doamna Liliana CIUREA, Afaceri politice si culturale, Ambasada Elveției în România.

Gala s-a bucurat de mesajul celebrului neurolog, psihiatru, psihanalist și etolog francez Boris CYRULNIK, consilier al Președintelui Franței.

Moment ”special” al serii a fost acordarea de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone a distincției ”BENE MERITO” doamnei Daniela Gheorghe – director executiv FONPC, pentru contribuția marcantă în promovarea drepturilor omului și a drepturilor copilului, precum și promovarea culturii și istoriei Poloniei în România. Polonia și România sărbătoresc anul acesta centenarul. Premiul a fost acordat de către domnul director Jan Sobczak, Departamentul pentru Afaceri Internaționale – Protecția Drepturilor Omului din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone și doamna Agnieszka SKIETERSKA, Director Institutului Polonez din București în contextul celebrării de către Polonia a 25 de ani de la semnarea Convenției Europene cu privire la Drepturile Omului.

Cei prezenți la Gală s-au bucurat de două expoziții de excepție: o expoziție dedicată celebrării a 25 de ani de la semnarea de către Polonia Convenției ONU cu privire la Drepturile Omului și o expoziție foto ”Millennials în România” realizată Codreș Ilinca Medeea, Colegiul Național ”I.L. Caragiale”, Președinte Consiliului Școlar al Elevilor.

Gala de Decernare „Premiile Drepturilor Copilului Korczak” face parte din Festivalul Drepturile Copilului care se desfășoară în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie 2018, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului care se sărbătorește în fiecare an la data de 20 noiembrie. Peste 5.500 de copii, cărora li se adaugă cei aproximativ 500 de anul acesta, s-au bucurat în cadrul festivalului Drepturilor Copilului, de-a lungul anilor, de acces la cultură, educație și au readus pe scena publică drepturile copilului. Scopul Festivalului este sensibilizarea opiniei publice asupra responsabilităților care revin tuturor membrilor societății civile românești în ceea ce privește respectarea, promovarea și protecția drepturilor copilului.

Acest eveniment, care a avut loc pentru prima oară în anul 2009, este unic în România și organizarea lui este posibilă datorită implicării din ce în ce mai susținute a membrilor Federației și a sprijinului numeroșilor parteneri publici și privați, prin punerea la dispoziție a spațiilor pentru difuzarea spectacolelor și prin asigurarea resurselor financiare și umane. Astfel, FONPC a coordonat acțiuni pilotate sau acompaniate de numeroase asociații, fundații sau instituții.

Festivalul Drepturilor Copilului a fost susținut anul acesta de Profi și United Way România, prin Campania ”Te costă 0.00 lei să ajuți un copil”, precum și de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Ambasada Poloniei, Institutul Polonez, Ambasada Franței, Institutul Francez, Ambasada Elveției, Swiss Sponsors’ fund Romania, Delegația Wallonie-Bruxelles, Fundația Terre des hommes Elveția, World Vision România, Fundația de Sprijin Comunitar Bacău, Organizația SCOP Timiș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița, Primăria Șimleul Silvaniei, Fundația Internațională pentru Copil şi Familie „Dr. Alexandra Zugrăvescu”,  Asociația Stea – Satu Mare, Fundația SERA România, Fundația Un copil O Speranță Sibiu, Asociația Sipetul Artei și Teatrul Muzical de Copii București.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava