Concert pascal
MOPAN Suceava

Noul episcop al diecezei romano-catolice de Iași, mons. Iosif Păuleț, a avut prima sa vizită în această calitate la Vatican, la papa Francisc. Monseniorul Iosif Păuleţ a fost decan al Decanatului de Bucovina şi paroh la Parohia „Sfîntul Ioan Nepomuk” din Suceava și a fost numit episcop de Iaşi de către Sfântul Părinte Papa Francisc. După întâlnirea cu Sfântul Părinte, Iosif Păuleţ a acordat un interviu redacţiei în limba română a Vatican News. Întrebările s-au referit la emoţiile primei întâlniri cu succesorul lui Petru, la priorităţile pastorale pe termen scurt şi, cum altfel, la ecourile lăsate de vizita papei în vechea capitală moldavă.

„O întâlnire emoţionantă, cum era şi firesc, o ocazie foarte bună de întărire a credinţei şi o bucurie deosebită”, a spus episcopul Iosif Păuleţ, al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, după prima sa întâlnire cu papa Francisc.

Mons. Păuleţ a fost primit joi, 12 septembrie 2019, în audienţă împreună cu noii episcopi la încheierea unui curs de formare organizat zilele trecute la Roma de Congregaţia pentru Episcopi şi de Congregaţia pentru Bisericile orientale. La întâlnirea cu noii episcopi, papa Francisc a ţinut un discurs despre două priorităţi pentru identitatea şi misiunea episcopului în timpurile noastre: apropierea de Dumnezeu şi apropierea de oameni.

„Aşa cum l-am cunoscut şi atunci când a vizitat dieceza noastră”, afirmă episcopul de Iaşi în interviu, „este un papă care întotdeauna impresionează prin simplitatea lui, prin modestia lui şi prin surâsul său”.

Referitor la primele priorităţi pastorale pe care le simte la începutul activităţii sale, Mons. Păuleţ spune că „este gândul meu, intenţia mea ca în viaţa episcopală, ca slujitor al Bisericii locale de Iaşi, să insist mult asupra apropierii preoţilor, în primul rând, şi a credincioşilor de Dumnezeu, de Isus Cristos, în special în Euharistie. Voi pune un accent deosebit în slujirea mea episcopală pe celebrarea sfintei Liturghii pentru că este inima vie a Bisericii”.

Alături de prioritatea euharistică, episcopul Iosif a insistat pe importanţa formării viitorilor preoţi şi pe necesitatea vizitelor pastorale pe care îşi doreşte să le efectueze – „fără să mă grăbesc” – în fiecare parohie. Dar toate acestea, pe fondul cultivării unei deschideri totale faţă de preoţi, punând astfel în practică îndemnul Sfântului Părinte de a avea o apropiere cât mai mare faţă de slujitorii altarului, pe care papa însuşi i-a numit „aproapele cel mai aproape al episcopului”.

Articol și fotografie preluate de pe Vatican News

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava