Concert pascal
MOPAN Suceava

La capătul unui an petrecut la conducerea Asociației Județene de Fotbal Suceava, Ciprian Anton a prezentat bilanțul instituției pe care o conduce. La capitolul realizari, în cele nouă luni de când Ciprian Anton a preluat funcția de președinte, AJF Suceava a reușit să atragă fonduri nerambursabile în valoare totală de 25.000 de lei. 10.000 de lei au venit din partea firmei Railex și au fost redirecționați spre arbitrii din corpul județean, iar alți 15.000 au fost atrași de la Consiliul Județean și au fost cheltuiți pe achiziționarea a 300 de mingi care au fost sau urmează să fie împărțite echipelor din județ, a precizat Ciprian Anton.

Din fondurile pe care am reușit să le atragem de la Consiliul Județean am acordat și câte un rând de echipament echipelor Viitorul Negostina, Polul Nord Falcău, Maxi Sport Vatra Dornei și Bradul Vama. Sunt echipe noi înscrise în campionatele județene și am vrut să le ajutăm, a precizat președintele Asociației Județene de Fotbal. Tot în 2014, AJF Suceava a organizat în premiera Supercupa fotbalului județean, a adus pe ”Areni” finala Cupei României la fotbal feminin și a organizat o gală de premiere la finalul ediției precedente de campionat.

Stârpirea violenței pe stadioane, principalul obiectiv

În ceea ce privește planurile de viitor, principalul obiectiv al conducerii AJF este acela de a stârpi violența pe stadionele din județ. “Este foarte important să promovăm spiritul de fair-play. Violența nu are ce căuta pe stadioane, nici în timpul jocului, nici după joc. În acest sens, vom încerca să ținem niște seminarii la care să participe antrenorii și delegații echipelor, pentru că, nu mă feresc să o spun, toate actele de violență pleacă de la banca tehnică”, a declarat președintele AJF. De asemenea, în următorii cinci ani, AJF Suceava vrea să atraga fonduri, printr-un proiect implementat de FRF, pentru construirea a opt baze sportive noi în județ. La ședința de la Bacău, am avut o discuție cu președintele FRF și ni s-a comunicat că, în următorii cinci ani, vor trebuie construite 400 de baze sportive în toată România, pentru că facem parte din Comisia de Organizare a turneului final EURO 2020. Îmi propun ca măcar opt dintre aceste baze sportive să fie construite în județul Suceava, a mai precizat Ciprian Anton.

Mărirea numarului de arbitri, o problema stringentă

O altă problemă care trebuie rezolvată în următoarele luni este aceea legată de mărirea corpului de arbitri, care numără în acest moment doar 69 de cavaleri ai fluierului, insuficenți pentru a acoperi numărul de meciuri dintr-o etapă. Am suferit în 2014 la capitolul arbitri. Fiind foarte puțini, la unele meciuri de Liga a V-a am fost nevoiți să delegăm doar câte doi arbitri. Din acest motiv, nici nu ne permitem să-i suspendăm, chiar dacă, uneori pe bună dreptate, echipele ne cer acest lucru când arbitrii greșesc. Trebuie remediată această situație. Sebastian Gheorghe a schimbat puțin din mentalitate, dar unii dintre ei nu au luat testele, iar alții nici măcar nu s-au prezentat”, a spus șeful forului fotbalistic județean.

Se vrea înființarea unei SuperLigi cu 10-12 echipe

În privința sistemului competițional, Ciprian Anton a precizat că, în viitoarea Adunare Generală, va propune membrilor afiliați transformarea Ligii a IV-a într-o Superligă formată din 10-12 echipe.  Consider că acesta este numărul optim de echipe care pot juca la un alt nivel decât cel existent în acest moment în Liga a IV-a. Vor exista însă niște criterii stricte pentru echipele care vor să joace în aceasta Superligă, criterii legate de buget și de baza sportivă. Trebuie să aiba un gazon bun, niște vestiare funcționale cu apă curentă, tribună pentru spectatori și de unde să se poată filma meciurile. Nu vom desființa nicio Ligă, ci doar încercăm să tindem spre Liga a III-a. Bineînțeles că vor exista și premii substanțiale pentru echipele care joacă în această Superligă”, a conchis Anton.

Asociația Județeană de Fotbal Suceava a prezentat mai multe statistici referitoare la sezonul de toamnă al campionatelor județene.

Astfel, în Liga a IV-a, Cătălin Vasiliu conduce în clasamentul golgheterilor, atacantul formației Șomuzul Preutești reușind să-și treacă de 18 ori numele pe lista marcatorilor în cele 17 etape din tur. În campionatul Ligii a V-a, cei mai eficenți jucători în sezonul de toamnă au fost Virgil Pascariu (Steaua Dumbrăveni), în seria de est și Andrei Irimia (Dorna), în seria de vest, fiecare cu câte 14 goluri. În întrecerea juniorilor A1, campioană de toamnă este Șomuz Fălticeni care dă și golgheterul la zi, este vorba Cosmin Chiticaru, autor a 25 goluri. Cu 32 de goluri, rapidistul Robert Bosânceanu este cel mai bun marcator din campionatul de juniori C, în vreme ce Sebastian Nechita (Juniorul Suceava) și Iustin Oblesniuc (Bucovina Pojorâta) împart prima poziție în topul golgheterilor la juniori D, ambii cu câte 15 goluri. În campionatul județean de juniori E, cel mai bun marcator este Ionuț Nistor, jucătorul de la Juniorul Suceava marcând de 37 de ori.

La capitolul sancțiuni, Comisia de Disciplină din cadrul AJF a aplicat în prima jumătate a sezonului 2014/2015 un număr de 36 de sancțiuni cluburilor din județ, a suspendat 18 antrenori și terenul a cinci echipe. În privința cartonașelor, la acest capitol conduc jucătorii echipelor de Liga a IV-a, care au încasat în sezonul de toamnă un număr total de 762 de cartonașe galbene și 52 de cartonașe roșii. Mai exact, arbitrii au acordat în medie câte 5 cartonașe galbene la fiecare meci și câte 3 cartonașe roșii în fiecare etapă. În clasamentul fair-play conduce ACS Bucovina II Milișăuți, cu 17 cartonașe galbene și un singur roșu. În Liga a V-a s-au acordat doar 426 de cartonașe galbene, dar au existat mai multe roșii, 54 la număr. În clasamentul fair-play conduc Voința Zvoriștea, cu doar 4 cartonașe galbene încasate în tur și Forestierul Frumosu, cu 10 cartonașe galbene și un singur cartonaș roșu.

În întrecerea juniorilor A1, arbitrii au scos 269 de cartonașe galbene și 20 roșii, clasamentul fair-play fiind condus tot de echipa Bucovina II Milișăuți. La juniori C și juniori D, topul fair-play este dominat de AS “Cașuba și Gălușcă”, respectiv CSM Dorna Vatra Dornei, care nu au primit nici măcar un cartonaș galben în sezonul de toamnă.

Conducerea AJF a precizat că Șomuzul Preutești (Liga a IV-a) și Dorna Vatra Dornei (Liga a V-a) sunt echipele cu cei mai mulți spectatori la meciurile de pe teren propriu. Ciprian Anton a atras atenția că, în acest moment, doar patru dintre echipele care evoluează în Liga a IV-a au baze sportive ce pot fi omologate pentru a găzdui meciuri dintr-un eșalon superior, este vorba de Șomuz Fălticeni, CS Gura Humorului, Zimbrul Siret și Șomuzul Preutești, ultimei lipsindu-i doar tribuna. În acest moment, în baza de date a AJF Suceava se afla înregistrati 2.200 de jucători cu drept de joc în sezonul 2014/2015. Dintre acești, 1.100 sunt juniori și 1.040 sunt seniori. De asemenea, momentan sunt legitimate 60 de jucătoare de fotbal feminin.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava