MOPAN Suceava
Galerie foto40 poze în acest set

Eroul Ion Grămadă născut în satul Zaharești, comuna Stroiești, a fost comemorat duminică în cadrul unui ceremonial militar și religios care a avut loc la mormântul său de la cimitirul Pacea din municipiul Suceava la fix o sută de ani de la ziua în care a murit pentru ţară. Acțiunea a fost organizată de Primăria Suceava și filiala locală Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Suceava de față fiind prezenți urmași ai marelui erou, prefectul Mirela Adomnicăi, primarul Ion Lungu, vicepreședintele Consiliului Județean, Viorel Seredenciuc și mai mulți oameni din Stroiești în frunte cu primarul. La mormântul eroului s-a intonat Imnul Naţional și a fost dezvelită o placă comemorativă pe care scrie: ”Recunoștința noastră eroului bucovinean, slt.(PM) Ion Grămadă. Visul pentru care s-a jertfit s-a împlinit și dăinuiește de un secol. Bucovina este acasă, în România. Și așa va rămâne până la sfârșitul veacurilor! 27 august 1917-27 august 2017. Primăria municipiului Suceava și Filiala Suceava ”Plăieșii” a A.N.C.E ”Regina Maria”. A fost oficiat un serviciu religios, au fost depuse coroane şi jerbe de flori și s-a desfășurat un ceremonial militar. Ceremonia militară a fost asigurată de Garnizoana Suceava, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava şi Fanfara Primăriei municipiului Suceava.

Duminică, 27 august 2017, s-au împlinit o sută de ani de la ziua în care Ion Grămadă murea străpuns de gloanţe la Cireşoaia. Avea 31 de ani. Tânărul erou a văzut lumina zilei în 1886, la Zahareşti, a urmat Universitatea din Cernăuţi şi s-a transferat apoi la Universitatea din Viena, unde a devenit doctor în litere cu o teză despre participarea românilor la Asediul Vienei. În calitate de publicist, a înfiinţat, printre altele, în anul 1907, la Cernăuţi, gazeta Deşteptarea. A scris mult despre soarta Bucovinei, cu accent pe drepturile românilor. Pe acest fond, a fugit practic în România şi s-a înrolat ca voluntar în Armata Română în octombrie 1916, fiind repartizat la Şcoala Militară din Botoşani. În iunie 1926 rămășițele sale sunt aduse la Suceava și îngropate la cimitirul Pacea cu onoruri militare. Ca semn de prețuire, la 26 august 2007 a fost dezvelit și bustul eroului Ion Grămadă în raza localității Stroiești

Adomnicăi: ”La 100 de ani de la jertfa sa, Ion Grămadă este amintit mai mult de istorici, autorități și oameni de cultură, iar cărțile îl menționează prea puțin”

„Am simțit că nu vorbim suficient de mult despre eroii noști și nici despre Ion Grămadă. La 100 de ani de la jertfa sa, Ion Grămadă este amintit mai mult de istorici, autorități și oameni de cultură, iar cărțile îl menționează prea puțin, ceea ce reprezintă o pierdere inestimabilă pentru copiii și pentru tinerii de azi care ar trebui să-i cunoască mai mult destinul și faptele. Câțiva scriitori bucovineni s-au aplecat, într-adevăr, asupra personalității celui care a fost scriitorul, istoricul și publicistul bucovinean Ion Grămadă, iar evenimente precum cel de astăzi au nu numai rolul de a-l invoca și comemora, ci și de a aduce în fața noastră exemplul devotamentului și sacrificiului pentru țară, exemplu de care avem nevoie tot mai mult nevoie”, a declarat prefectul Mirela Adomnicăi în luarea sa de cuvânt de la mormântul eroului Ion Grămadă.

Lungu: ” Datorită lui Ion Grămadă, datorită altor aproape un milion de români căzuți în Primul Război Mondial, în mare parte tineri, astăzi suntem un stat suveran, respectat în Europa și în lume”

”În urmă cu 100 de ani s-a întâmplat un act eroic deosebit și spun deosebit pentru că eroul de la Cireșoaia a mers voluntar pe front. Pe o zi toridă, călduroasă, spune istoria, a căzut vitejește la Cireșoaia. Datorită lui Ion Grămadă, datorită altor aproape un milion de români căzuți în Primul Război Mondial, în mare parte tineri, astăzi suntem un stat suveran, respectat în Europa și în lume. Mai puțin la noi acasă, asta e realitatea. Ion Grămadă avea vârsta de 31 de ani și a crezut în ideea de Românie mare care în final s-a înfăptuit”, a spus Lungu.

Seredenciuc: ”Datoria noastră este să nu-i uităm pe eroii noști, să le aducem un omagiu pentru sacrificiul lor suprem”

”Astăzi comemorăm unul dintre cei mai cunoscuți eroi bucovineni care s-a jertfit în primul război mondial. Datoria noastră este să nu-i uităm pe eroii noști, să le aducem un omagiu pentru sacrificiul lor suprem, indiferent dacă au luptat în Războiul de Independență, în cele două Războaie Mondiale sau la Revoluția din 1989”, a declarat Seredenciuc.

Președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Suceava colonel în retragere Nicolae Niga: ”Totdeauna la datorie, Ion Grămadă a fost o pildă de elev al școlii”

”Scriitorul Ion Grămadă s-a înrolat voluntar în armata română în octombrie 1916, fiind repartizat la Școala Militară din Botoșani. Totdeauna la datorie, Ion Grămadă a fost o pildă de elev al școlii”, a spus Niga,  apoi a citit scrisoarea trimisă de Ion Grămadă „d-nei Constantinescu”.

„Onorată Doamnă,

Nu vă mai trimit scrisori prin soldaţi. S-a terminat cu delegaţiile căci pe front, unde mă aflu acum, aşa ceva e foarte greu. De aceea voi fi mai puţin guraliv şi mai zgârcit la vorbă, ceea ce desigur că n-o să-mi strice.

Aici mi-am schimbat viaţa şi, adâncindu-mă în sufletul meu, m-am revăzut pe mine, stând de multe ori de vorbă ore întregi cu mine însumi. Adesea îmi fac bilanţul vieţii mele şi mă întreb ce bine am făcut eu pe pământ. Şi totdeauna regret că n-am putut lucra mai mult, spre a aduce mai multă fericire altora. Căci atât rămâne după fiecare pe lumea asta: binele ce l-a făcut altora. Încolo totul e praf şi cenuşă pe care le spulberă vântul.

Războiul nostru e sfânt.

Cum v-am spus, regret numai că nu mi-am legat numele de o faptă nepieritoare, care să aducă folos altora. Dar sper că în lupta ce mă aşteaptă în curând îmi va ajuta Dumnezeu să îndeplinesc o faptă, care să mă treacă la nemurire. (…)

Necunoscutul acela, spre care mergi, mulţumirea că-ţi faci toată datoria, suprema datorie: intensitatea cu care trăieşti viaţa ce ţi-a dăruit-o Dumnezeu constituie un farmec de care vibrează toată fiinţa ta. Doamne ajută-mi să fiu tare, să fiu vrednic şi neînfricat, spre a putea răzbuna lacrimile ce le-au vărsat ai mei vreme de una sută cincizeci de ani de robie.

Vă rog – dacă nu vă supăraţi – trimiteţi-mi o cruciţă şi un port-carte mic, nu mare, spre a-mi putea ţine banii şi nişte suveniruri ale mele, pe care le-ar putea distruge ploile.

Vă sărută mâinile cu respect,
Elevul plutonier Ion Grămadă”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava