MOPAN Suceava
Galerie foto48 poze în acest set

Muzeul Etnografic ”Samuil și Eugenia Ioneț” din municipiul Rădăuți, găzduiește atelierul de ceramică al marelui meșter olar Florin Colibaba care s-a stins din viață la vârsta de 65 de ani, sâmbătă în Germania, acolo unde locuia.  Un loc păstrat cu sfințenie unde artistul venea des și realiza piese unice din ceramică și unde a dezvăluit miilor de turiști care i-au călcat pragul secretele modelării lutului.  Florin Colibaba este reprezentantul celei de-a cincea generaţii dintr-o familie cu o tradiţie de 240 de ani în olărit și a fost singurul ceramist din ţară care lucra artă tradiţională. Florin Colibaba a învăţat secretele modelării lutului de la bunicul său Constantin Colibaba (1900 – 1975), olarul care a revoluţionat ceramica tradiţională românească, preluând motive din arta populară (cercul, spirala, punctul, lacrima, steaua etc.) şi transpunându-le în mod original pe diferite obiecte. Atelierul lui Constantin Colibaba datează din anul 1875 şi a fost inclus în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

Istoric

Familia Colibaba este una cu o lungă tradiție în producerea de ceramică. Meșteșugul olăritului a fost transmis din generație în generație de aproape 200 de ani.  Pe la începutul secolului al XIX-lea, Vasile Colibaba s-a apucat de mesteșugul ceramicii, punând bazele uneia dintre cele mai longevive familii de meșteri ceramiști populari. Meșteșugul a fost preluat de fiul său, Ioan, care l-a învățat apoi pe fiul său, Constantin.

Primul olar de mare valoare din cadrul familiei a fost meșterul Constantin Colibaba (1900-1975). El a dat un nou impuls meșteșugului ceramicii tradiționale, preluând diferite motive (spirala, cercul, lacrima, punctul, steaua) din arta populară și revitalizându-le cu originalitate în piese inedite.

Meșterul olar Constantin Colibaba a lăsat moștenire meșteșugul olăritului nepoților săi, Florin (n. 1956, emigrat după 2000 în Germania) și Marcel Colibaba (1956-2009). Aceștia au lucrat de copii cu bunicul lor, care i-a învățat toate secretele olăritului. La moartea sa, Constantin Colibaba le-a cerut copiilor să nu părăsească tradiția și ceramica în vecii vecilor, după cum a povestit Florin Colibaba.

Florin și Marcel Colibaba au lucrat în ateliere separate. Cei doi veri au dus meșteșugul mai departe dezvoltând două ateliere de valoare în municipiul Rădăuți. Florin Colibaba a creat motive noi, călătorind la târguri de profil din străinătate unde a obținut mai multe premii. Atelierul său se află în incinta Muzeului Etnografic din Rădăuți. Verișorul său, Marcel Colibaba, a creat ceramică după modelul bunicului, participând doar la Târgul Olarilor din Rădăuți.  O altă ceramistă din familia Colibaba a fost Olimpia (1959-1999), care se specializase în pictatul icoanelor pe sticlă, lucrând și ouă în foiță de aur. În cadrul Fundației „Constantin Colibaba”, ea a inițiat 20 de copii în arta olăritului. A murit la numai 40 de ani, în urma unei boli necruțătoare.

Valoarea meșterilor olari din familia Colibaba a fost recunoscută pe plan internațional. În momentul de față există o expoziție permanentă în atelierul lui Florin Colibaba.

Premii obținute de ceramica meșterilor Colibaba

Meșterii din familia Colibaba (în special Florin Colibaba) au participat la numeroase târguri naționale și internaționale, obținând multe premii, printre care:

  • Târgul Olarilor de la Sibiu – Premiul I (din 1985 și până în 1990)
  • Târgul Olarilor „Cucuteni 5000” de la Iași – Marele Premiu (1985, 1987, 1988), Premiul I (1984), Premiul II (1983, 1986), Premiul Universității „Al. I. Cuza” (1989, 1990)
  • Târgul Olarilor „Ochiul de Păun” de la Rădăuți – Marele Premiu (1985, 1989, 1990), Premiul I (1983,1984, 1986, 1987, 1988, 1991)
  • Premiul pentru artă naivă obținut la un târg din Suedia (1978)

De asemenea, Florin Colibaba a participat la târguri internaționale în China, Coreea, Franța, Germania, Japonia, Mongolia, SUA, Suedia și Vietnam. Printre acestea, este de menționat participarea la două târguri din Germania (Diessen și Frechen), la două târguri din Franța (Sain-Guilhemes le Desert și Baillargues) și la Festivalul Smithsonian Folklife de la Washington DC (SUA) (1999), ca membru în delegația României.

Sursă text: www.wikipedia.org

Exclusiv! Atelierul de ceramică monument istoric din Rădăuți al marelui meșter olar Florin Colibaba, decedat în Germania, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava