MOPAN Suceava

De curând s-a încheiat cea de a doua mobilitate externă realizată în cadrul  Proiectul Erasmus+, KA1-2018, cu titlul ” +ElectroEurocompetenţe Profesionale la elevi VE, prin programul Erasmus+”. Acest proiect, implemententat la nivelul județului Suceava, în parteneriat intern și extern, de către coordonatorul de consorțiu Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare/ASSED, răspunde  nevoii de formare  profesională a elevilor de liceu de la profilul tehnic, în corelație cu cerințele de ocupare în domeniul electric si electronic la nivel local și național. Grupul de participanți în cele două mobilități externe de formare profesională, organizate în Granada –Spania în 2019 și 2021, a cuprins 30 de elevi selectați prin concurs de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic „Petru Musat” Suceava, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu” Suceava. Condițiile pandemice și măsurile de asigurare a sănătații elevilor participanți a făcut ca a doua mobilitate să fie amânată cu un an, astfel că acesta s-a deșfășurat de curând în condiții de siguranță maximă pentru elevi, în perioada 05.06-19.06.2021.

Organizatia de formare profesională parteneră, Fundacion Laboral de la Construccion din Granada-Spania, a oferit un program de formare profesionala la standarde de calitate superioare. Elevii au participat la activități teoretice, acumulând noi cunoștințe de specialitate, dar mai ales au fost implicați în activități practic-aplicative, reușind să realizeze circuite electrice, echipamente electrice, montaje de echipamente electronice,  echipamente pneumatice, aparate și echipamente automate, unele dintre aceste fiind utilizate în spațiul casnic, dar și în companii industriale. Totodată, elevii au realizat măsurători pentru parametrii tehnici, care asigură funcționarea optimă a acestor echipamente, folosind AMC de ultimă generatie și aplicații ale unor programe de proiectare în acest domeniu. Acumulând zi de zi noi cunoștinte și competente practice din acest domeniu profesional, la finalul stagiului, la activitatea de evaluare finală, elevii au demonstrat practic acest lucru, primind din partea organizațiilor partenere aprecieri pozitive pe lângă Certificatul Europass Mobility si Certificatul de participare, certificate care oferă  elevilor  noi oportunități la ocuparea unui loc de muncă la finalizarea liceului, atât la nivel local, cât și european.

”Am fost surprinși să constatăm că în doar două săptamâni am învățat atât de multe lucruri noi în domeniul nostru de calificare. Metodele de lucru ale profesorilor  pe care i-am avut sunt oarecum diferite de cele ale profesorilor nostri si chiar dacă foloseam o limbă străină de comunicare, înțelegeam tot ceea ce ni se explica; mi-a plăcut, mai ales, că ne lăsa pe noi să găsim soluții la problemele pe care le întâmpinam în realizarea și funcționarea optimă a montajelor electrice si electronic.” spune Robert, unul dintre elevii participanți. Pe langă acesta exerientă profesională pozitivă, elevii au avut ocazia să admire frumosul oraș Granada, cu obiectivele și valorile culturale unice în lume, cum ar fi complexul de palate si grădini al  Alhambrei, cartierul Albaicín cu Mirador de San Nicolas, Catedrala Santa María de la Encarnación, Palacio de Carlos Quinto, Science Park. Vizitele cultural-istorice și turistice au continuat și în renumitul oraș Malaga, elevii având chiar șansa de a simți plaja fierbinte, scaldată de apele limpezi ale Mării Mediterane.

“Acestă experientă profesională și personală le va fi utilă elevilor participanți în viitoarea carieră profesională, dar poate fi și o lecție de viață pe care nu o vor uita ușor”, declară prof. Olguta Popa, coordonatorul acestui proiect.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava