Concert pascal
MOPAN Suceava

La Muzeul de Istorie din Suceava a fost vernisată astăzi în prezența unui public restrâns de doar 23 de persoane din cauza măsurilor impuse de pandemia de coronavirus expoziţia de pictură şi grafică „Felurite cireşe-Acolo deasupra” a artistei plastice Doina Mihăilescu. Alături de directorul general al Muzeului Național al Bucovinei, Emil Constantin Ursu, s-au aflat curatorul expoziției criticul de artă Oliv Mircea și bineînțeles autoarea. Expoziţia este un demers artistic care are ca punct de reper lucrarea „Farfuria cu cireşe” a pictorului Ion Andreescu, lucrare ce se află în colecţiile Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi şi pe care o veţi putea admira în cadrul expoziţiei de la Suceava.

”Expoziţia poate fi citită ca un eseu de investigaţie estetică, poetică şi teologică poate”

Iată ce spune despre autoare criticul de artă Oliv Mircea:„Demersul artistei propune o încercare conştientă de a se integra în tradiţie. Expoziţia dezvăluie trei drumuri ale unei căutări spirituale. Doina Mihăilescu este convinsă că dacă dai la o parte credinţa, nu dai la o parte doar un corpus doctrinar şi nici nu laşi în urmă un peisaj curăţat, unde omul apare drept ceea ce este, ci dai la o parte puterea de a intui şi de a percepe adevăruri înalte, adevăruri despre condiţia omenească din totdeauna. Pentru ea, esteticul este înrădăcinat în religios, sufletul este eterizat şi puritatea cuvintelor este sporită. Pictura este un act de apartenenţă şi o aderare la un imaginar care îţi îngăduie să descoperi viziunea etică în mijlocul vieţii moderne. Artista se face cunoscută ca un pictor liturgic. Imaginarul care rezultă din abordările sale poartă marca artistului care îşi face singur canonul, acordându-şi totodată o mare şi bine cuvenită doză de libertate. Descoperi şi în aceasta expoziţie un deplin potenţial de verticalitate care te cheamă la un pelerinaj spiritual în căutarea «urmelor» care favorizează o exprimare creativă de sine în plin acord cu modernităţile pe care le trăim. Pentru artistă, frumuseţea conţine un element de iubire şi de asemenea, unul noetic. Expoziţia poate fi citită ca un eseu de investigaţie estetică, poetică şi teologică poate, fără prea mare efort, să se dezvăluie ca iconosferă care conţine locuri creative deschise, analogii pe orizontală şi pe verticală, deschise unei pluralităţi de interpretare. Timpul oamenilor, timpul istoriei şi timpul lui Dumnezeu se întâlnesc într-un timp edificat care primeşte chip artistic inconfundabil. Locul poetic al imnografiei pe care o compune autoarea, cu sprijinul limbajelor alegorice şi simbolice smulg cosmosul din neinteligibilitatea lui iniţială. Acolo se iveşte locul în care se redesenează contururile unei memorii care propune o întâlnire şi un timp misterios al aşteptării. Metaforele Vii şi profund iscoditoare de adevăr ale expoziţiei de acum de la Suceava, ludice şi jubilatorii, trebuie înţelese şi dintr-o perspectivă mistică şi ascetică pe care ţi-o dă o privire simbolică prilejuită de feluritele modalităţi ale întâlnirii şi contemplării. La un artist autentic cum este Doina Mihăilescu, esenţa şi forma nu pot fi despărţite. Forma este esenţa devenită vizibilă, iar esenţa este adâncimea formei. De două decenii, începând din 2001, artista lucrează în atelier şi expune constant lucrări care aparţin unor serii şi cicluri cum sunt: Stâlpnici, Iov, Maria Egipteanca, Pustia, Arca, Îngerul Învierii, Mormântul Gol, Rugul Aprins, Omul pustiit etc. Acum ne invită să privim împreună cum deasupra omului se bolteşte cerul nesfârşit şi spaţiul sacru”.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 17 februarie – 31 martie

Doina Mihăilescu trăieşte şi munceşte la Timişoara. Este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timişoara – Facultatea de Artă; restaurator şi autor de studii despre artele vizuale. Munceşte pe diferite şantiere de restaurare. Are calitatea de expert în evaluarea şi restaurarea picturii pe lemn. A întreprins multe stagii de documentare în străinătate. Este protagonista a peste patruzeci de expoziţii personale în România, Germania, Italia, Spania, Franţa, Polonia, Ungaria, Iugoslavia etc. Este laureată, din 2016, a premiului pentru artă religioasă acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România”. Partenerii expoziţionali sunt Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi şi Uniunea Artiştilor Plastici din România, filialele din Timişoara şi din Suceava. Expoziţia va avea loc în perioada 17 februarie – 31 martie a.c., în sala de expoziţii temporare Parter a Muzeului de Istorie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava