MOPAN Suceava

Muzeul Național al Bucovinei, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Putna vă invită vineri, 26 noiembrie 2021, ora 13, la Muzeul de Istorie, la vernisajul expoziției Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal.

Expoziția va fi deschisă în perioada 26 noiembrie 2021- 30 ianuarie 2022.

Expoziția este dedicată aniversării a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, care au avut loc la Mănăstirea Putna, în 15-16 august 1871.

Cele două evenimente din 1871 au fost organizate de către studenții români de la Viena, reuniți în Asociația „România Jună” și cu sprijinul studenților români din alte centre universitare.

În cadrul expoziției sunt prezentate obiecte, documente originale și fotografii de la Serbările de la Putna.

Piesa centrală a expoziției o reprezintă urna antică de argint, obiect adus în dar de către studenți în 1871, depusă ca “un semn de pietate și de amintire” pe mormântul voievodului Ștefan cel Mare; inscripția este edificatoare:“Eroului, învingătorului, apărătorului existenței române, scutului creștinătății, lui Ștefan cel Mare, Junimea Română Academică”.

În expoziție sunt prezente și câteva lucrări de artă dăruite Mănăstirii Putna cu acest prilej.

Criticul de artă Doina Mândru a dăruit un bust al lui Mihai Eminescu lucrat de Lucian Murnu (1952). Pictorul Constantin Flondor a dăruit lucrarea „Serbarea de la Putna 1871”.

Pictorul Horia Paștina a îmbogățit expoziția cu trei lucrări: „Argint e pe ape și aur în aer”, „Lumina vine de la Răsăritul cel de sus” și „Potir și Biserică”.

La rândului lui, pictorul Dacian Andoni a dăruit portretele lui Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu.

Accesul la vernisaj și la expoziție, se va face cu respectarea legislației pandemice în vigoare din data de 25 octombrie 2021.

REGULI ACCES MUZEU

Conform HG 1.130 – Hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, începând cu data de 25 octombrie 2021

(4) Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Măsurile prezentate nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțite de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani și care face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava