MOPAN Suceava

Un public numeros din țară și diaspora a participat, la sfîrșitul săptămînii trecute, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, la vernisajul expoziției „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie”. Expoziția care va fi deschisă la Alba Iulia pînă pe 17 decembrie a fost inițiată de Muzeul Bucovinei din Suceava și Muzeul Național de Istorie a României. Muzeul Bucovinei a transmis, printr-un comunicat, că la Alba Iulia au fost etalate, în mobilierul expozițional sucevean, 310 piese-ceramică, cahle, unelte, arme, bijuterii, monede, textile arheologice și icoane pe lemn.

Piesele aparțin muzeelor din Suceava, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Cîmpulung Moldovenesc și București. ”Acest demers expozițional, materializat cu ocazia aniversării Centenarului României Mari la Alba Iulia, reprezintă cel mai important gest muzeal românesc închinat memoriei voievodului Ștefan cel Mare”, se spune în comunicatul Muzeului Bucovinei. Pe 1 decembrie expoziția a fost vizitată de 3.682 de persoane.

Ea a fost prezentată de directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu. Printre alții, la vernisaj au luat cuvîntul secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, directorul general al Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. ”Ștefan cel Mare, cel mai important voievod al românilor, a fost cel care, conform ultimelor cercetări, la sfârșitul secolului al XV-lea, a unit destine românești din cele trei state medievale – Moldova, Țara Românească și Transilvania – cu 100 de ani înainte de Mihai Viteazul. Totodată, moștenirea sa a fost transferată și următorilor doi domni – Bogdan al III-lea și Ștefan al IV-lea”, se mai menționează în comunicatul Muzeului de Istorie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava