Concert pascal
MOPAN Suceava

La Muzeul de Stiintele Naturii in perioada 4-15 septembrie 2014 va fi deschisă expoziția „Viaţa de zi cu zi a polonezilor în refugiul românesc, 1939-1947”.

Expoziţia a fost realizată de către Institutul Cultural Român din Varşovia împreună cu Fundaţia Ośrodek KARTA care se ocupă cu documentarea şi propagarea istoriei mai noi a Poloniei şi Europei Central-Răsăritene a sec. XX, în 2009, la împlinirea a 70 ani de la izbucnirea celui de al II-lea război mondial şi a refugiului polonez în România precum şi împlinirea a 90 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Polonia şi România, în cadrul campaniei diplomaţiei publice „Geografia generozităţii” iniţiate de Institut. A fost prezentată ca expoziţie stradală în Varşovia şi alte oraşe poloneze.

Expoziţia este alcătuită din 20 de planşe cu fotografii ce provin din colecţiile Fundaţiei Ośrodek KARTA, însoţite de comentarii, cu mărturii ale participanţilor la acele evenimente – militari şi civili, polonezi şi români ceea ce reprezintă uriaşa ei valoare şi autenticitate. Expoziţia prezintă lupta polonezilor cu viaţa de refugiat de fiecare zi – ilustrează ocupaţiile zilnice şi munca, viaţa religioasă, socială, învăţâmântul în locurile internării soldaţilor şi ale şederii civililor, dar este, mai ales, dovada deschiderii autorităţilor române şi a uriaşei generozităţi şi ospitalităţi a românilor.
La împlinirea a 75 de ani de la acel memorabil septembrie 1939 când mii de militari şi civili polonezi au trecut graniţa comună pe atunci polono-română refugiindu-se în România unde au găsit adăpost temporar în faţa atrocităţilor războiului, invităm şi locuitorii Sucevei să viziteze expoziţia. Fotografiile de arhivă şi mărturiile personale sunt o excelentă lecţie a istoriei comune polono-române. Expoziţia este pusă la dispoziţie de Institutul Cultural Român din Varşovia şi este prezentată de Uniunea Polonezilor din România împreună cu Muzeul Bucovinei la Muzeul de Ştiinţele Naturii, în zilele de 4-15 septembrie 2014. Vernisajul va avea loc în ziua de 4 septembrie, la orele 9.00, în cadrul deschiderii celei de a 16-a ediţii a Zilelor Culturii Polone şi a simpozionului ştiinţific polono-român intitulat „Polonia şi România. Împreună – alături – aproape”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava