MOPAN Suceava
Galerie foto75 poze în acest set

La muzeul de Istorie din municipiul Suceava a fost vernisată vineri, 19 octombrie, expoziția ”Artă și ceremonial la mesele regale”, o spectaculoasă și inedită întâlnire istorică cu epoca de glorie și rafinament a regalității din România. Au fost prezente aproximativ 200 de persoane printre care președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur și directorul general al Muzeului Peleș, Narcis Dorin Ion alături de amfitrionul manifestării, Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei. În semn de apreciere pentru activitatea depusă, Gheorghe Flutur i-a înmânat directorului general al Muzeului Peleș, de acolo de unde provin piesele din expoziție, medalia Unirii Bucovinei cu Țara Mamă.

Fastuosul ceremonial al meselor regale – la marile evenimente oficiale, de familie sau la întâlnirile cu mari personalități politice ale epocii, desfășurat în elegantele încăperi ale Castelului Peleș, este reconstituit prin intermediul a peste 250 de piese originale, realizate la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, unicate și rarități prin valoarea lor artistică și memorială.

Vremea regilor, prin artă și ceremonial,  este readusă în fața vizitatorilor, ilustrată  de servicii de masă din argint și porțelan, rare servicii de pahare de cristal cu monograma regală, tacâmuri din argint artistic prelucrate, precum o elegantă bijuterie, platouri de argint dantelate cu impresionante scene de ceremonial aulic, până la micile și surprinzătoarele piese care crează  uneori subtila diferență, toate realizate în renumite ateliere din Germania, Anglia, Franța sau îndepărtatul Orient.

Pentru prima oară poate fi admirat la Suceava un serviciu de cafea oferit ca dar de nuntă principelui Ferdinand şi principesei Maria, în ianuarie 1893, de către mama principesei, marea Ducesă a Rusiei Maria Alexandrovna. Expoziția poate fi vizionată până pe 27 ianuarie 2019.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava