O expoziţie de fotografie, ce cuprinde imagini din ARHIVA FOTOGRAFICĂ AGERPRES, precum şi din proiectul „România: Evoluţie”, a fost vernisată miercuri la Salina Praid, în prezenţa directorului general al Agenţiei Naţionale de Presă, Claudia Nicolae, a prefectului judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, şi a directorului general al Salinei Praid, Seprodi Zoltan.

Sunt expuse la Salina Praid fotografii de arhivă ce ilustrează imagini de la Revoluţia din 1989, imagini cu sportivi români de performanţă, dar şi care reflectă viaţa cultural-artistică, fie că este vorba de personalităţi din domeniu sau de construcţia unor edificii culturale.

Expoziţia cuprinde și unele dintre cele mai bune imagini care ilustrează evoluţia României, realizate în ultimii ani de către fotoreporterii Agenţiei Naţionale de Presă. Sutele de turişti care vizitează zilnic salina vor putea vedea, începând de astăzi, o parte dintre acestea.

„Este o expoziţie care ne onorează ca instituţie şi care valorifică munca de 130 de ani a tuturor colegilor din agenție. Arhiva Fotografică AGERPRES a ajuns la 120 de metri în subteran, în Salina Praid, unde vizitatorii pot admira imagini istorice de excepție. Agenţia Naţională de Presă a fost prezentă de-a lungul timpului, prin jurnaliştii şi fotografii ei, la toate marile evenimente din istoria contemporană a ţării noastre”, a declarat directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a remarcat importanţa expoziţiei vernisate într-un loc neobişnuit, în Salina Praid, care prezintă imagini din istoria ţării noastre şi a apreciat activitatea de 130 ani a AGERPRES.

„Am venit cu mare plăcere astăzi la vernisarea acestei expoziţii, o expoziţie istorică, cu fotografii din istoria acestei ţări, din zile de sărbătoare ale României, dar şi din zile mai triste, zile care ne-au definit pe noi, ca identitate românească. Cu atât mai mult, vernisarea expoziţiei este importantă datorită locaţiei unde se desfăşoară, suntem în Salina Praid, un loc inedit, turistic, unde fiecare om care are răgazul să coboare în salină poate vedea şi aprecia această expoziţie extraordinară, cu oameni extraordinari, cu istorie şi cu cei care au făcut istoria acestei ţări. Vreau, în primul rând, să felicit AGERPRES şi să spun ‘La mulţi ani!’ la împlinirea a 130 de ani de existenţă, în acest an, o agenţie care întotdeauna pune mare preţ pe acurateţea informaţiilor şi pe realitatea lor, o agenţie care întotdeauna este acolo unde trebuie, aducând în prim plan tot ceea ce se întâmplă în viaţa economică, socială şi politică din România. Le mulţumesc jurnaliştilor AGERPRES pentru tot ceea ce fac pentru România şi pentru promovarea ţării noastre”, a declarat prefectul Harghitei.

La rândul său, directorul general al Salinei Praid, Seprodi Zoltan, s-a declarat onorat de prezenţa expoziţiei în subteran şi a mărturisit că este impresionat de imaginile care surprind momente foarte importante din istoria ţării.

„Eu mă simt foarte onorat de prezenţa dumneavoastră aici, este un succes, este un prim pas al unei colaborări pe care o putem dezvolta şi în viitor. Să fiu sincer, m-a marcat expoziţia, e impresionantă, să ştii şi să vezi ceea ce s-a întâmplat pe parcursul a 130 ani şi momentele importante din viaţa politică, socială pe care AGERPRES le-a surprins în fotografii şi să le avem acum, aici, în salină, este impresionant”, a spus directorul general al Salinei Praid.

AGERPRES deţine o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până în prezent. Fotografiile nu sunt retuşate şi nu vor fi retuşate, ci sunt păstrate în forma originală, orice intervenţie diminuând valoarea lor.

Imaginile alb-negru şi color, pe care vă invităm să le descoperiţi, sunt adevărate opere de artă, care vă vor conduce spre o călătorie în timp, prin istoria României.

Agenţia Naţională de Presă a mai expus, în ultimii ani, o parte din fotografiile sale de arhivă şi din cele de actualitate, atât în ţară, cât şi peste hotare, promovând şi făcând cunoscute publicului larg pagini de istorie, momente unice surprinse în imagini de fotoreporterii AGERPRES.

Pentru AGERPRES reprezintă o premieră organizarea unei expoziţii într-o salină, dar şi o dovadă a faptului că Agenţia Naţională de Presă îşi continuă menirea de a aduce informaţia direct către publicul larg. Salina Praid este vizitată, în decursul unui an, de aproximativ 400 000 de persoane, iar în sezonul de vară numărul celor care intră în incinta salinei ajunge până la 2500-3000/zi.

Despre Muzeul AGERPRES

În acest an, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de activitate, Agenţia Naţională de Presă a lansat Muzeul AGERPRES, un proiect online născut din dorinţa de a valorifica şi împărtăşi bogatul fond documentar pe care agenţia îl deţine. Muzeul AGERPRES prezintă publicului larg fotografii, documente şi informaţii cu valoare istorică, încadrate în diverse perioade de timp. Toate acestea reprezintă mărturii ale celor mai importante evenimente culturale, istorice, economice, sportive, sociale la care reporterii şi fotoreporterii AGERPRES au luat parte negreşit. Vizitând Muzeul online, la care puteţi ajunge accesând bannerul din home page-ul site-ului public www.agerpres.ro sau direct la linkul http://muzeu.agerpres.eu/, veţi putea descoperi personalităţi, evenimente, obiceiuri, peisaje, detalii dintr-o Românie de demult, dar şi din cea a zilelor noastre.

Despre AGERPRES

Istoria Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES începe la 27 martie 1889, când P. P. Carp, ministru de Externe la acea dată, semnează actul de naştere a Agenţiei Telegrafice a României, care difuza în ţară un „serviciu exact şi rapid al tuturor ştirilor de interes general sau special”. La mai puţin de o lună, Agenţia Telegrafică a României şi-a început efectiv activitatea, odată cu expedierea primei „telegrame”, pe 11 aprilie. Din 1921, Agenţia Naţională de Presă a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informaţii. În cei 130 de ani de activitate, AGERPRES şi-a menţinut rolul de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. AGERPRES își indeplinește misiunea de a informa prompt, corect și obiectiv și, totodată, din 1889, Agenția Națională de Presă scrie istorie în fiecare zi.

AGERPRES a primit în luna iunie 2019, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta, statutul de Furnizor al Casei Regale a României.

AGERPRES mulțumește cititorilor și partenerilor pentru încredere și vă invită să urmăriți o parte din istoria AGERPRES, accesând clipul video de la linkul: https://youtu.be/OidvfQyvZmQ

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava