MOPAN Suceava

Pe 9 iulie, Fundația Regală Margareta a României invită seniorii și copiii bucureșteni la expoziția de fotografie Generații, găzduită de Roaba de Cultură în Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău). Expoziția prezintă o colecție de momente surprinse la Centrul Generații din București, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din comunitate, împărtășindu-le experiența și pasiunile lor prin ateliere și cluburi intergeneraționale. Astfel de expoziții au loc simultan în alte 14 localități, unde proiectele intergeneraționale din anul școlar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii.

Expoziția Generații face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și îmbătrânirea activă prin voluntariat. Prin fotografiile realizate în cadrul proiectelor susținute de Fundația Regală Margareta a României este ilustrată diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre cei tineri și cei în vârstă, precum și importanța și rolul pe care fiecare generație îl are în crearea unei societății sustenabile.

Expoziția Generații va avea loc simultan în alte 15 localități din țară, acolo unde copiii și seniorii participă la activități intergeneraționale, în scopul susținerii școlare, dar și al dezvoltării vocaționale sau personale, finanțate prin programul național „Centrele Generații”. Imaginile, emoțiile și relațiile intergeneraționale au fost surprinse în cadrul centrelor de zi de tip școală după școală din fiecare comunitate de către doi fotografi pasionați de bine – Ana Călin și Franco Godini.

Rezultatele unui studiu național realizat de Fundația Regală Margareta a României relevă faptul că aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională. În același timp, rata abandonului școlar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Ca o soluție la aceste două probleme, Fundația a dezvoltat o metodologie intergenerațională bazată pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi în comunitate. Metoda intergenerațională presupune implicarea seniorilor în activități de pregătire școlară, cluburi și ateliere educaționale, cercuri vocaționale și sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere, în beneficiul copiilor din familii nevoiașe care frecventează centrele sociale de tip școală după școală. Începând cu 2015, metoda intergenerațională a fost implementată în 31 de centre de zi, iar peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2000 de copii de școală primară și gimnazială.

În anul școlar 2020-2021, activitățile intergeneraționale s-au desfășurat atât în cadrul centrelor, cât și în mediul online. Fundația Regală Margareta a României, împreună cu Hochland România, Raiffeisen Bank, Metropolitan Life și cu implicarea Federației Fundațiilor Comunitare din România (FFCR), au sprijinit programul Generații în 15 centre sociale de zi din țară, unde 172  de seniori au activat ca voluntari pentru 623 copii și au desfășurat 1210 sesiuni intergeneraționale. Prin metoda intergenerațională, copiii și-au îmbunătățit rezultatele școlare, au câștigat noi abilități vocaționale sau sociale, dar și noi prieteni, iar voluntarii vârstnici și-au recăpătat sentimenul valorii și starea de bine.

De asemenea, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, seniori remarcabili în diverse domenii au susținut ateliere online pentru copiii din Centrele Generații și au pus în lumină valoarea pe care transferul de cunoștințe și experiență între generații o aduc societății. Personalități precum exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaș, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu și solistul Gabriel Cotabiță, au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar și provocările și privilegiile asumate.

Centrele Generații în anul școlar 2020-2021și expoziția Generații

1. Centrul Comunitar Generații București – 5-11 iulie

Expoziția are loc în parcul Herăstrău, la Roaba de cultura. Pe 9 iulie, începând cu ora 17.00, va avea loc un  eveniment amplu ce include ateliere creative organizate chiar de voluntarii seniori ai Centrului Comunitar Generații, un program artistic oferit de bursierii Fundației Regale Margareta a României, o tombolă cu premii constând în cărți pentru copii oferite de Editura Litera și alte surprize.

2. Centrul de zi pentru copii Cenade, Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj perioada 9-11 iulie

Debutează pe 9 iulie la sediul centrului Centrului de zi, alături de partenerii sociali din comunitate, apoi va fi prezentată la Centrul rezidențial pentru vârstnici din Cenade. Ulterior, se va transfera la Blaj, la sediul Centrului social ”Sf. Hildegard von Bingen” unde va putea fi vizitată de către beneficiarii, colaboratorii, partenerii asociației din Blaj. La final, fotografiile se vor întoarce la Cenade, unde vor decora spațiul centrului de zi.

3. Centrul de zi “Diaconia”, Asociația Diaconia Ajutor Internațional din Brașov perioada 12-25 iulie

Vor avea loc mai multe evenimete de prezentare în mai multe locații, printre care  Mall Coresi Avangarden, Ziua porților deschise Diaconia și la Pensiunea Floarea Soarelui din Brașov.

4. Centrul de zi “Casa Maria II”, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia-Filiala Reghin – 11 iulie

Inaugurare expoziției va avea loc pe terasa Centrului de zi.

5. Centrul de zi “Sf. Serafim de Sarov”, Asociația Filiala Filantropia Ortodoxă Războieni-Cetate perioada 5-20 iulie

Inaugurare expoziției va avea loc la Casa de cultura a orașului Ocna Mureș, în prezența viceprimarului, reprezentanților DGASPC și directorului adjunct al școlii.

6. Centrul de zi Buckner –  Fundația Buckner, Târnăveni

Fotografiile vor fi expuse în curtea Centrului de Zi și în parcul Municipal Mihai Eminescu.

7. Centrul de Zi „Micii Inocenti”, Fundația Inocenți – perioada 9-31 iulie

Fotografiile vor fi expuse la Muzeul Județean Bistrița, pe gardul exterior al muzeului.

8. Centrul de zi “Întotdeauna învingători”, Asociația Părinților ,,Florian Cristescu” – Expoziția va putea fi vizitată la școala Gimnazială nr. 4 și apoi în Parcul Municipal și la sediul Consiliului Județean.

9. Centrul de zi „Creștem Împreună”, Asociația Salvați Copiii, filiala Argeș – expoziția și lansarea ei va avea loc la Centrul Cultural Pitești.

10. Centrul de zi “Next Generation”, Asociația Samarineni în Comunitate – perioada 4-11 iulie

Inaugurarea are loc pe 4 iulie la biserica parohială, va continua din 8 iulie, la Căminul Cultural cu o prezentare a proiectului Generații, un recital de cântece populare, vizionarea reportajului de la Ora regelui realizat la Mărculesti și o tombola cu cărți, rechizite și materiale igienico-sanitare. Expoziția se va încheia pe 11 iulie  prin expunerea la biserica parohială.

11. Centrul de Zi “Oaza Copiilor, Asociația Oaza Arad 10 iulie

Expoziția va fi prezentată pe un pod pietonal, în cea mai aglomerată locație a orașului, pe trepiede/șevalete.

  1. 12. Centrului de Zi Stern der Hoffnung, Asociația Stern der Hoffnung România

Vor avea loc expozitii la la sediul asociației, la Casa de Cultura a orasului Buziaș, la biserica din Buziaș, Casa de Cultura a orașului Jimbolia, parcul din Buziaș și Mall-ul din Timișoara.

  1.  13. Centrul de zi pentru copii Cernat, Fundația Creștină Diakonia – din 10 iulie

Expunere la  Muzeul Haszmann Pál, pe gardul muzeului și pe copaci.

  1.  14. Centrul de zi pentru copii Sfântul Spiridon, Asociația Multifuncțională Filantropică Sfântul Spiridon 

Expozitia va putea fi vizionată pe gardurile ce imprejmuiesc centrul.

  1. 15. Centrul Casa YANA, Fundatia YANA – 11 iulie

Fotografiile vor fi expuse la Biserica Romano- Catolică din Nicolae Bălcescu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava