Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto79 poze în acest set

Casa Polonă din Solonețu Nou a fost arhiplină luni, 22 aprilie, la sărbătoarea împărțirii cu oul sfințit, tradiție veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o pe aceste meleaguri. La acțiunea care a fost organizată de Uniunea Polonezilor din România, condusă de Ghervazen Longher, au participat episcopul Aurel Percă de la Dieceza din Iași, trimisul Vaticanului, preotul Ionuț Strejac, preoții din Decanatul de Bucovina, preoți din Decanatul de Onești, rectorul Sanctuarului Marian de la Cacica, reprezentantul etnicilor polonezi în Parlamentul României, deputatul Victoria Longher, prefectul Mirela Elena Adomnicăi. După binecuvântarea bucatelor cei prezenți s-au înfruptat din bunătățurile pregătite de gospodine.

Ghervazen Longher: ”Familia poloneză sărbătorește împărțirea cu oul sfințit așa cum facem în fiecare an”

”Familia poloneză sărbătorește împărțirea cu oul sfințit așa cum facem în fiecare an tradiție pe care strămoșii noștri ne-au lăsat-o moștenire să o ducem mai departe și să o transmitem și copiilor noștri. Ne bucurăm că sunteți alături de noi la acest ceremonial”, a declarat Ghervazen Longher.

Victoria Longher: ”Suntem aici pentru a mulțumi bunului Dumnezeu pentru sacrificiul suprem oferit omenirii dar și pentru a ne transmite urări de bine”

”Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit. Tradiția spune că bucatele se sfințesc în Sâmbăta Mare iar toată lumea postește până la întoarcerea de slujba de Înviere. La întoarcerea de la biserică, după ce familia s-a reunit persoana cea mai în vârstă sau capul familiei dă tonul la masă, nu înainte să se împartă cu oul sfințit. Oul roșu a devenit simbol al creației și învierii, prin exemplul Mântuitorului nostru Isus Cristos, culoarea roșie însemnând sângele Domnului cel curs de pe Cruce pentru noi și pentru mântuire dar și simbolul văzut al învierii morților. Suntem aici pentru a mulțumi bunului Dumnezeu pentru sacrificiul suprem oferit omenirii dar și pentru a ne transmite urări de bine”, a declarat deputatul Victoria Longher.

Mirela Elena Adomnicăi: ”Faptul că am fost invitată aici îl consider ca un fel de mesaj că mă alătur familiei dumneavoastră, comunitatea poloneză cu care ne mândrim în județ”

”Mă simt onorată să fiu în mijlocul dumneavoastră și mai mult de atât bucuroasă pentru că acest ceremonial al împărțirii oului sfințit pe meleaguri sucevene a fost adus de etnicii polonezi și mult timp ceremonialul a fost sărbătorit în familie, în casa fiecărui polon dar după 1990 s-a putut desfășura într-o comunitate mai largă, comunitatea dumneavoastră care este o familie. Faptul că am fost invitată aici îl consider ca un fel de mesaj că mă alătur familiei dumneavoastră, comunitatea poloneză cu care ne mândrim în județ. Această sărbătoare este una de familie și nu mă pot abține să nu o compar cu sărbătoarea noastră a creștinilor ortodocși pentru că și noi după ce sfințim coșul cu cele tradiționale întâi ciocnim oul roșu și apoi purcedem la masă în familie să ne bucurăm împreună de tot ce înseamnă această sărbătoare sfântă”, a declarat Mirela Elena Adomnicăi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava