MOPAN Suceava

Mai mulţi membrii ai comunităţii polonezilor din municipiul Suceava au participat miercuri la ceremonialul „împărţirii cu oul sfânt”. Ca în fiecare an, comunitatea poloneză a organizat o întâlnire a tuturor membrilor din Suceava, pentru a sărbători Învierea Domnului și pentru a se împărți cu oul sfințit. Acesta este un obicei străvechi, specific polonezilor transmis din generație în generație și păstrat cu sfințenie de urmașii lor. Evenimentul a fost organizat de către Uniunea Polonezilor din România, preşedintele acesteia, deputatul Ghervazen Longher precizând că sărbătoarea împărțirii cu oul sfințit este pentru polonezi o sărbătoare a familiei. „Este un prilej de bucurie să ne întalnim în acest cadru festiv, să ne facem urări de bine”, a spus deputatul polonezilor în Parlamentul României. El a adăugat că „ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție veche de secole, pe care etnicii polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei, doar că, în perioada comunistă, manifestarea nu s-a putut organiza în mod public, decât în familie”.
Conform tradiției poloneze, bucatele se sfințesc în sâmbăta de dinaintea Paștelui, iar toată lumea postește până la întoarcerea de la slujba de Înviere. Când s-au reunit acasă, capul familiei sau persoana mai în varstă dă tonul pentru servirea mesei, nu inainte ca fiecare să guste din oul sfințit. Dacă imediat după Invierea Domnului, polonezii au luat masa in familie, gustand din bucatele sfințite, în data de 3 Aprilie, „ marea familie a polonezilor din Bucovina și prietenii lor” împreună cu preoții din Decanatul de Bucovina cu preotul decan Iosif Păuleț și cu reprezentantii autorităților locale se întâlnesc pentru a marca bucuria unei sarbatori stravechi, care merită păstrată pe mai departe și transmisă generațiilor următoare.

Familia polonezilor din Suceava s-a reunit pentru ceremonialul împărţirii cu oul sfânt, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava