MOPAN Suceava

În a doua zi a Sărbătorii Nașterii pruncului Isus, a avut loc „Festivalul Colindelor bucovinene” ajuns la a II- a ediție. Acesta s-a desfășurat la Biserica romano-catolica „Coborârea Duhului Sfânt” din Solonețu-Nou. Au participat opt coruri din comunitățile poloneze: Solonețu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Siret, Rădăuți, Pleșa și Vicșani, reprezentanții comunității greco-catolice ucrainene – Corul „Maidancek” din Maidan si Corul Forumului Democrat German din Câmpulung Moldovenesc. Corurile au prezentând colinde specifice fiecărei zone din care fac parte.
Președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher a declarat că: „Dorim ca această acțiune să devină o tradiție, în comunitatea poloneză din Bucovina! Cu această ocazie dorim să ne întâlnim și să petrecem împreună bucuria Nașterii Domnului ca o mare familie poloneză!”


Alături de Președintele Uniunii Polonezilor din România au participat: doamna deputat Victoria Longher, părintele decan Iosif Păuleț dar și preoți din decanatul de Bucovina.
În Polonia, colinda, în sens original era un cântec de anul nou în cinstea gospodarilor, prin care se transmiteau urări de fericire și succes. Mai târziu, între secolele XVIII și XIX, a început să însemne „cântec de Nașterea Domnului”, dar și „datină populară legată de vizitarea caselor, colindarea, prezentarea ieslei”.


Colinda este semnul bucuriei și al înțelegerii, al unității – pe care o cântăm la masa de Ajun împreună cu familia, dar și în biserică cu credincioșii. Această tradiție este adesea susținută de școală, de casele de cultură, de ansamblurile regionale devenind un element al folclorismului, iar serbările de colindă și Jasełka (scenete legate de Nașterea Domnului) sunt foarte populare ca formă de teatru, prezentate la diferite festivaluri.
După terminarea festivalului, toata lumea s-a adunat la casa polonă unde, conform tradiției (de Ajun) s-au împărțit cu ”oplatek” (nafura). Tot atunci au fost premiate trei fete din comunitatea poloneza pentru rezultatele excelente obținute la concursul de limba și literatura polona.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava