Muzeul Bucovinei

După ce în decembrie 2015 a debutat cu prima ediție, pe data de 26 decembrie 2017 va avea loc cea de a III-a ediție a Festivalului Colindelor Poloneze Bucovinene. Gazda acestui festival este biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din satul Solonețu Nou. La prima ediție, Uniunea Polonezilor din România a decis să aducă la lumină o veche tradiție poloneză, cea a colindatului, urmând ca și anul acesta în cadrul festivalului să se mențină această tradiție.


Crăciunul este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, este un timp al bucuriei, al păcii și al liniștii sufletești. Colindatul este un element inseparabil al acestuia. În comunitățile poloneze din Bucovina, asemenea vecinilor noștri români, începând din ajunul Crăciunului și până în ziua de Anul Nou, copiii, tinerii și adulții merg cu colinda prin sate, vestind astfel Nașterea Domnului. Prin ceea ce colindam, aduceam lumii vestea: „Cristos s-a Născut”!.
Nici până în ziua de astăzi, obiceiul colindatului nu s-a pierdut. În fiecare an, după încheierea slujbei de seară care vestește Nașterea lui Cristos, tinerii se strâng și merg la colindat prin sat. Drept urmare, Festivalul Colindelor Bucovinene a fost creat pentru a nu se pierde acest obicei.


În cea de-a doua zi a Sărbătorii Nașterii lui Cristos, în biserica din Solonețu Nou vor răsuna colindele a nouă coruri ale bisericilor romano-catolice din decanatul de Bucovina (corurile bisericilor catolice din: Solonețu Nou, Cacica, Moara, Suceava, Poiana Micului, Rădăuți, Siret, Pleșa și Vicșani), corul greco-catolic „Maidancek” al parohiei Cacica și corul Forumului Democrat German din Câmpulung Moldovenesc. Fiecare cor va interpreta câte trei colinde, în limba polonă, română, ucraineană și germană.
După încheierea festivalului, toți participanții s-au deplasat la Casa Polonă din Solonețu Nou, unde a avut loc împărțirea cu Opłatek, obicei care își are originea în ritualul împărțirii pâinilor care datează din primele veacuri ale creștinismului. Decanul de Bucovina, pr. Iosif Păuleț a binecuvântat oplatele și a vorbit despre însemnătatea pâinii în viața oamenilor, precum și despre importanța credinței în întreaga lume. Apoi, participanții și-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou și au gustat din bucatele pregătite cu acest prilej.


De la acest Festival al Colindelor Poloneze Bucovinene nu au lipsit: Victoria Longher, deputat în Parlamentul României din partea minorității polone, președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, Mons. Ionut Strejac, decanul de Bucovina, pr. Iosif Păuleț, preoții din decanatul de Bucovina, corurile precum și membrii comunităților poloneze.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava