MOPAN Suceava

Au existat deja cinci ediții ale unui festival dedicat memoriei artistului care a fost Fane Adumitroaie, reunite sub genericul “MusicFest”. (2001 – Suceava;  2002, 2003 – București; 2013, 2014 – Suceava). Din 2013 am reușit să-l readucem acasă, la Suceava, în două seri cu totul speciale, cu invitați de marcă din lumea blues-ului autohton și cu câțiva invitați de peste hotare.

Din 2014 festivalul poartă titulatura de FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE MUZICĂ “BLUES CON-FUSION” acesta fiind și titlul casetei pe care Fane, împreună cu bunul său prieten Vali Răcilă, au editat-o înainte ca unul dintre ei să plece pe alt drum.

Ce ar trebui sa stie lumea despre Fane? Ca era de felul lui artist plastic, grafician, ca si-a dezvoltat in timp o tehnica foarte personala de a canta blues, maniera prin care <<filtra>> piese Hendrix, Rolling Stones sau Bob Dylan. Asa cum arata si numele albumului sau, <<Blues Con-fusion>>, proiectele lui Fane erau legate de imbinarea blues-ului cu alte genuri muzicale. Cum era ca om? Un prieten foarte bun, devotat, un om care emana caldura si prin voce, si prin privire. In ultimul timp, un om cu experienta, care aduna in jurul sau o serie de copii ce bateau la <<porti>>, cum ar fi Codrin Buliga, care a cantat la festival, sau Mircea Rusi, care se afla acum in Norvegia.” – sunt cuvintele prietenului său Vali Răcilă.

BLUES CON-FUSION este singurul festival in-memoriam din țară. Și singurul de gen din zona Moldovei și Bucovinei. Din 2014, festivalul este unul cu mulți invitați de peste hotare, pentru a realiza acea legătură dintre oameni cu aceleași pasiuni, de oriunde ar veni ei.

Ediția a VI-a, 2015, se va desfășura în perioada 22, 23 mai, în aer liber, la Gărla Morii, unde vor fi amenajate o scenă echipată profesional și un loc pentru public ce poate găzdui aproximativ 700 de personae. Anul acesta, 2015, alegerea organizatorilor a fost de a desfășura festivalul în aer liber, departe de zgomotul orașului. Peste 25 de artisti, români și străini, vor concerta în cele 2 seri de spectacol.

Programul festivalului va fi următorul:

Joi, 21 mai 2015, ora 18:00 şi 19:00 – mini-concerte în aer liber susținute de artiști prezenți în ediția anterioară a festivalului.

Vineri, 22 mai 2015

Ora 20.00 – VALI ‘SIRBLUES’ RĂCILĂ / RAUL KUSAK – HANDMADE BLUES (România – multiple chitări, voce, muzicuță / pian, orgă Hammond), un proiect cu totul aparte ce propune publicului un blues acustic, apropiat de rădăcinile tradiționale ale lui.

Ora 21.30 – BORSODI BLUE TRIO (Ungaria). Una dintre cele mai bune trupe de blues din Ungaria, condusă de Borsodi Laszlo (ghitară, voce), cu o abordare modernă și foarte personală a standardelor.

Ora 23.30 – NIGHTLOSERS (România). Despre Nightlosers s-ar putea scrie cărți întregi. O manieră cu totul specială de a cânta, cu elemente etno, blues, jazz, funk, rock, totul într-un amestec foarte “funny” ce a dus faima trupei peste tot pe unde au concertat. Nightlosers este, cu siguranță, cea mai cunoscută și iubită trupă de blues din România.

Sâmbătă 23 mai 2015

Ora 20.00 – MARIUS DOBRA BAND (Austria). Blues-rockul cântat de trupa austriacă a orădeanului Marius Dobra e în stil „nemţesc”: puternic şi de calitate, cu accente originale si sincere, cu multe compoziții proprii și mai puține cover-uri. Band-ul său îi aliniază pe colegii austrieci Reiner Leutgeb – vocal, bass, Fritz Wenhardt – keyboard,vocal şi Albert Doppelreiter – drums,vocal. Cei trei sunt muzicieni profesionişti, cu ani buni de experienţă în muzica live sau cea de studio. Anul acesta Dobra Band va reprezenta România la cea de-a cincea ediţie a European Blues Challenge de la Bruxelles, Belgia, care ţine în 12-14 martie 2015.

Ora 21.30 – JOE RUSI TRIO & FRIENDS (Norvegia). Elevul, discipolul, fiul adoptiv al lui Fane vine, ca de fiecare dată, pentru a onora memoria părintelui său. No. 1 în Norvegia, țara sa adoptivă, cu multe distincții importante și un CV artistic impresionant, cu un repertoriu bogat și variat interpretat într-o manieră proprie dar autentică în același timp, Joe va fi, cu siguranță un nume cu care veți rămâne mult timp în memorie.

Ora 23.30 – RAREȘ TOTU 50/35 (România, Austria, USA ….). Un proiect multinațional al unuia dintre cei mai buni ghitariști de blues, Rareș Totu, care anul acesta împlinește 50 de ani și 35 de ani în slujba muzicii. Printre invitați săi de numără Peter Borza (Austria-bass), Dean Bowman (USA – voce), Cosmin Farcaș (Romania – Hammond) și alți câțiva invitați.

În afară de aceste nume stabilite, așa cum se obișnuiește la astfel de manifestări, vor exista și invitați-surpriză, Clay Windham (USA- ghitară/voce)), Ana Radzic (Serbia- muzicuță), Cyfer (România – ghtară/voce/muzicuță) fiind doar câteva nume ce și-au anunțat intenția de a participa la eveniment. Ca și mulți alții care nu pot confirma decât cu câteva zile înainte de data desfășurării festivalului. Cu siguranță vor fi mometele de jam-session pe care nimeni nu le poate prezice, dar care sunt deliciul oricărei manifestări de gen.

Anul acesta, 2015, festivalul se va desfășura în aer liber, într-un spațiu ce va fi special amenajat pentru a gazdui un astfel de eveniment. Destul de aproape de central orașului, dar departe de zgomotul urban, public și artiști deopotrivă vor putea să se bucure de momentele unice pe care o astfel de manifestare le oferă. Și, ca de fiecare dată, cu siguranță vor exista momente unice care vor duce povestea mai departe.

Tot ca noutăți, anul acesta vor fi mult mai mulți parteneri media. De asemenea, vor fi distribuite CD-uri cu fragmente din recitalurile artiștilor prezenți anul trecut. Sperăm ca și anul acesta festivalul să poată fi înregistrat audio/video în totalitate (și să putem aduna totul într-un material CD/DVD).

De asemena, la ora desfășurării festivalului vor putea fi procurate un CD reeditat cu Fane Adumitroaie, tricouri oficiale ale festivalului și, eventual, cărți de specialitate. Și, în măsura în care vom putea aduna operele plastice ale lui Fane, vom organiza și o mini-expoziție cu lucrările acestuia.

Din experienta edițiilor anterioare, festivalul este unul cu expunere națională,. Întrucât în țară mai sunt doar alte 4 festivaluri de acest gen, dintre care doar unul cu participare internațională, FESTIVALUL BLUES CON-FUSION se bucură de o atenție specială din partea presei scrise, radiourilor, publicațiilor de gen, inclusiv în mediul on-line.

Conferința de presă va fi în data de 20 mai și va fi preluata de posturile TV, radio și ziare.

Alte emisiuni televizate, interviuri radio sau în presa scrisă vor face ca acest eveniment sa fie estimat la o audienta de 500.000 oameni, iar participarea publicului sa ajungă la 1000 oameni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Timp liber
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava