Concert pascal
MOPAN Suceava

Ediția de anul acesta a Festivalului Ștefanian a debutat, astăzi, la Cetatea de Scaun a Sucevei, cu o slujbă de pomenire a domnitorilor Moldovei. Slijba a fost oficiată de un sobor din trei preoți, în capela domnească din Cetatea de Scaun a Sucevei. La slujbă au fost președinți președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Gheorghe Niță, administratorul județului, Irina Vasilciuc, viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu și directorul Bibliotecii I.G. Sbiera, Gheorghe Gabriel Cărăbuș.

După slujba în care au fost pomeniți 75 de domnitori al Moldovei, Gheorghe Flutur a declarat că festivalul se va încheia pe 2 iulie, la mănăstirea Putna, perioada în care vor avea loc mai multe manifestări. „Suntem în capela Cetății de Scaun a Sucevei, un loc unic, pentru a participa la un moment unic. De Sânziene, La Suceava, pentru al treilea an la rând, după multe sute de ani, pomenim domnitorii, voievozii Moldovei. Astăzi a fost o slujbă de pomenire și mulțumesc preoților care au venit aici. În felul acesta deschidem Festivalul Ștefanian, dedicat marelui Ștefan și suntem în locul unde Ștefan cel Mare și alți domnitori veneau să se roage înainte de luptă și după luptă. Noi, ca urmași, avem această obligație, să le cântăm veșnică pomenire, să aducem omagii, să învățăm ceva din trecutul acestor eroi, viteji, buni români, credincioși și uniți în vremuri grele”, a declarat președintele CJ Suceava.

El a spus că până pe 2 iulie vor fi organizate mai multe evenimente în cadrul Festivalului Ștefanian, inclusiv vizite ale unor elevi și cadre didactice din Nordul Bucovinei și Basarabia. „Vom avea copii din Nordul Bucovinei și din Basarabia care vor veni aici la Cetatea lui Ștefan, vor veni în tabără în Sudul Bucovinei. De asemenea vom avea evenimente și la celelalte ctitorii ale lui Ștefan cel Mare, iar pe 2 iulie am organizat un pelerinaj pe jos la mănăstirea Putna. Cei care doresc să vină, așa cum a fost și în anii trecuți, sunt așteptați la intrarea în localitatea Putna, de la ora 7:00, după care vom merge pe jos, cântând cântece bisericești, cântece religioase, până la mănăstire, să depunem coroane la mormântul marelui Ștefan. Și în felul acesta ne aducem aminte și trebuie să o facem și mai des că trăim într-o zonă binecuvântată de Dumnezeu. Și aici, noi zona de Nord a Moldovei, Bucovina, avem și acest privilegiu, Putna, necropola marelui Ștefan, dar și ceilalți Mușatini care își dorm somnul de vechi aici. Ne obligă parcă să avem mai multă inițiativă, evlavie, să fim mai buni, dar și mai curajoși și să apărăm interesele acestei zone așa cum au făcut-o ei cel puțin. Vreau să le mulțumesc tuturor celor își fac timp să vină și să aprindă o lumânare în memoria celor care au condus Moldova. Și să nu uităm că Suceava a fost capitală, o bună perioadă de timp, a întregii Moldove. Apoi s-a mutat la Iași, dar avem obligația să aducem aminte tinerilor, copiilor despre asta”, a încheiat Flutur.

Festivalul Ștefanian a început cu o slujbă de pomenire a domnitorilor Moldovei. Pe 2 iulie va avea loc un pelerinaj la Mănăstirea Putna, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava