Concert pascal
MOPAN Suceava

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (1-5 octombrie 2014) se bucură şi în acest an de parteneriatul extrem de generos al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Datorită acestuia vor fi posibile, ca şi în 2013, “Întâlnirile în licee” ale marilor scriitori cu publicul şcolar, decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013. De asemenea, 3 octombrie va fi zi liberă pentru elevii din clasele liceale pentru a putea participa la evenimentele din cadrul FILIT.

Redăm mai jos comunicatul de presă al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi privitor la colaborarea cu FILIT 2014:

Cultură, cărți și educație

Ediția a II-a a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere oferă contextul ideal pentru continuarea celor două proiecte lansate de Inspectoratul Școlar Județean Iași, care s-au bucurat de un real succes în rândul elevilor și de aprecierea publicului: întâlniri între scriitori, liceeni și profesori de literatură în școli ieșene și decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013.

Scriitorii în școli – întâlnirile între scriitori, liceeni și profesori de literatură au loc în 10 colegii și licee ieșene, care susțin evenimentele din punct de vedere financiar și logistic: la Colegiul „Mihai Eminescu”, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”, Colegiul „Costache Negruzzi”, Liceul de Informatică „Gr. Moisil”, Colegiul Național, Colegiul Național ”Emil Racoviță”, Colegiul „Garabet Ibrăileanu”, Liceul Teoretic „Miron Costin” și la Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”. Sute de elevi se vor bucura de întâlniri cu scriitori precum Mircea Cărtărescu, Marta Petreu, Simona Sora, Magda Cârneci sau Ion Vianu – ocazie unică de a intra într-un dialog spontan, dicolo de granițele cărților.

Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013* va fi decernat în cadrul festivității de închidere a festivalului. 5 romane vor fi ierarhizate de un juriu alcătuit din 24 de elevi pasionați de lectură din clasele XI-XII, din opt unități de învățământ. Jurizarea va fi realizată pe baza unei grile de judecare valorică a textului, concepută sub discreta coordonare a unor prestigioși profesori de limba și literatura română din școlile implicate. Premiul va fi decernat romanului câștigător în urma votului elevilor.

„Considerăm că implicarea elevilor ieșeni în amplele manifestări oferite de FILIT are drept obiectiv deschiderea receptivității acestora față de cultură, formarea gustului estetic și a posibilităților de a formula judecăți de valoare, implicarea în experiențe autentice de lectură și de comunicare în contextul fenomenului literar contemporan, dar și susținerea dialogului viu și constructiv între tineri și scriitori, cu profesioniști ai cărții, personalități ale literaturii postmoderne reunite la Iași, pe teme de creație artistică și traducere, filosofie a culturii, estetică. De aceea, în acest context generos și provocator pentru cultură și spirit, ziua de vineri, 3 octombrie 2014, va fi, pentru elevii din clasele liceale, o zi liberă, destinată cărților, în ambianța culturală a Copoului, în cadrul unui prestigios târg de carte, moment în care liceenii pot trăi experiențe culturale noi și bucuria reîntâlnirii cu lumea cărților, într-un oraș în care literatura este aproape un sinonim al istoriei sale și o stare de spirit trăită cu aceeași vibrație în timpurile actuale. FILIT înseamnă carte, lectură, cultură, iar generația tânără trebuie să crească în spiritul acestor valori.”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspector Școlar General al I.Ș.J. Iași.

*Nominalizările din acest an ale juriului Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013 sunt:
  • Matei Vişniec, Negustorul de începuturi de roman, Editura Cartea Românească
  • Ruxandra Cesereanu, Un singur cer deasupra lor, Editura Polirom
  • Liliana Corobca, Kinderland, Editura Cartea Românească
  • Ioan T. Morar, Negru și roșu, Editura Polirom
  • Varujan Vosganian, Jocul celor o sută de frunze, Editura Polirom
FILIT 2014: Nominalizările liceenilor ieşeni pentru Cea mai indrăgită carte a anului 2013, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava