Concert pascal
MOPAN Suceava

Astăzi, la Suceava, a avut loc proiecția filmului documentar « Bun de la natură», film ce înglobează esența relației armonioase de mii de ani dintre om și natură, însă pe care omul tinde să o ignore tot mai mult în secolul vitezei în care trăim.

De-a lungul anilor natura ne-a oferit propriile resurse, fie că vorbim de apă, hrană sau cele trebuincioase în viața de zi cu zi, fără a cere nimic în schimb. Cu toate acestea omul a reușit să păstreze natura suficient de sănătoasă astfel încât mereu să dezvolte o relație apropiată cu mediul înconjurător. Dinamica ultimilor zeci de ani însă a adus un nou curent datorită căruia această relație este puternic zdruncinată, iar natura și omul pierd în egală măsură. Filmul documentar lansat astăzi vorbește despre această interdependență și de modul în care în viața modernă se poate reconstrui și dezvolta o colaborare echilibrată între om și natură.

Soluțiile propuse țin de echitabilitate și de conceptul de a plăti sub o formă sau alta, fie prin plăți pentru servicii de mediu, fie prin compensații celor care păstoresc zonele strict protejate, de a plăti pentru ceea ce natura ne oferă. Aceste mecanisme de recompensare pot garanta pe termen mediu și lung sustenabilitatea și dezvoltarea tuturor serviciilor pe care natura ni le oferă si care fac referire la toate  beneficiile,  bunurile  și  resursele  pe  care  le  primim  și de  care  ne bucurăm sau  pe  care  ne bazăm  afacerile,  bunăstarea  și  dezvoltarea  economică a societății.

Sistemul de plăți pentru serviciile de mediu este bazat pe principiul solidarității: beneficiarii acestor servicii, conștienți sau conștientizați de importanța gospodăririi sustenabile a ecosistemelor naturale, trebuie să contribuie financiar alături de proprietarii sau administratorii de pădure care sunt fie vitregiți de recoltarea produselor ce ar putea fi recoltate în mod obișnuit dintr-un ecosistem în care nu sunt impuse restricții, fie fac eforturi majore pentru a susține menținerea ecosistemelor într-o formă nelterată astfel încât calitatea serviciilor oferite de acestea să nu sufere deprecieri”, a declarat Gabriel Duduman, expert forestier proiect din partea Universităţii Ştefan cel Mare Suceava.

Filmul « Bun de la natura » a fost realizat în cadrul proiectului Solidaron prin care s-au evaluat şi cuantificat costurilor și beneficiilor a două categorii de ecosisteme, forestiere şi acvatice, a serviciilor de mediu aferente acestor ecosisteme, dar şi a costurilor de administrare a beneficiarilor direcţi ai ecosistemelor analizate din Parcul Natural Muntii Maramureșului, cu scopul final de a îmbunătăți cadrul legislativ relevant. Rezultatele obținute pot fi replicate la nivel național și folosite pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul factorilor de decizie cu privire la importanța ariilor protejate pentru economia și bunăstarea oamenilor, a declarat Alexandra Pușcaș, manager proiect, WWF-România.

Proiectul este implementat de WWF România în parteneriat cu R.N.P. Romsilva – Administrația Parcului Natural Munții Maramureșului, Universitatea București – Centrul de Cercetare în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate, Universitatea Ștefan cel Mare Suceava – Facultatea de Silvicultură.

Proiectul Solidaron („Solidaritate și respect pentru oameni și natură – proiect pilot pentru dezvoltarea, testarea și promovarea legislativă a principiului “beneficiarul plătește”  pentru serviciile de mediu din România”) este finanţat cu suma de 449.980,92 Euro prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE) 2009 – 2014, în cadrul Programului RO02 – „Biodiversitate și servicii ale ecosistemelor”, Operator de Program Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor și se va finaliza în 31 Iulie 2016. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava