MOPAN Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că în urma vizitei în județ a unui grup de parlamentari austrieci au fost puse bazele unor parteneriate care urmează să se desfășoare în mai multe domenii, printre care afaceri și turism, dar și pentru dezvoltarea unor zboruri din Suceava către Austria. Gheorghe Flutur s-a întâlnit la finalul săptămânii cu delegația de parlamentari austrieci, condusă de președintele grupului de prietenie România – Austria din Parlamentul de la Viena, Harald Troch. La întâlnire au mai participat primarul Sucevei, Ion Lungu, reprezentanți ai Universității „Ștefan cel Mare”, Camerei de Comerț și Industrie Suceava, Inspectoratului Școlar Județean, Direcției Silvice, Aeroportului Ștefan cel Mare, Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului și Muzeului Bucovinei. În debutul discuțiilor, Harald Troch a precizat că vizita în județul Suceava a fost un bun prilej pentru dezvoltarea relațiilor dintre Suceava, România și Austria. La rândul său, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat delegației austriece cele două parcuri care se vor înființa în județ, „Bucovina 1” din zona Aeroportului Ștefan cel Mare şi parcul industrial de la Siret, la granița cu Ucraina. „Cele două parcuri sunt menite să fructifice potenţialul zonei şi tradiţia pe care a avut-o judeţul în anumite domenii. De asemenea, ne propunem s valorificăm parteneriatul pe care îl avem cu Universitatea Suceava, pe domenii de cercetare, inovare și know-how”, a spus Flutur. El a amintit că în urma discuţiilor cu partenerii județului din Germania, devine tot tot mai clar că mediul de afaceri trebuie să vină către locurile în care există forţă de muncă, iar judeţul Suceava are potenţial în acest sens. Gheorghe Flutur a arătat că circa 150.000 de suceveni sunt plecați în străinătate şi o parte dintre aceștia ar putea reveni dacă ar găsi condiţii de muncă, dacă ar exista activităţi care să le permită să câştige aşa fel încât să ducă o viaţă decentă.


Șeful administrației județene a propus organizarea de întâlniri între specialişti din judeţul Suceava şi Austria, el arătând că o primă întâlnire ar trebui să fie între oamenii de afaceri.
Flutur a făcut referire și la infrastructura rutieră, precizând că deși Moldova nu are încă o autostradă, „asta nu înseamnă că nu trebuie să ne organizăm să promovăm proiecte pentru că autostrada până la urmă va veni”
O altă propunere de parteneriat făcută de președintele CJ Suceava a fost cea în domeniul turismului, în general, în turismul balnear, în special. Flutur a menţionat că cele 10 pârtii de schi şi 450 de pensiuni din judeţul Suceava, alături de peisaj şi de celelalte atracţii au contribuit şi pot contribui în continuare la dezvoltarea turismului din zonă. Gheorghe Flutur a arătat că legat de turismul balnear, în urma discuțiilor cu parlamentarii austrieci s-a agreat realizarea de schimburi de experiență, în sensul ca studenți din Austria și Suceava să facă practică în cele două țări. El a precizat că în acest parteneriat au fost luate în discuție localitățile Vatra Dornei și Cacica.


Flutur a spus că tot în cadrul discuțiilor s-a stabilit organizarea unei întâlniri a conducerilor Aeroportului „Ștefan cel Mare” și a aeroportului din Gratz. „O întâlnire care va avea loc atât pentru dezvoltarea aeroportului Suceava cât şi pentru identificarea de companii şi de zboruri noi care să opereze inclusiv din Suceava spre Austria. În acest sens prin intermediul parlamentarilor austrieci în perioada următoare va avea loc o întâlnire la nivelul celor două aeroporturi Austria fiind interesată de realizarea unor zboruri şi legături cu Suceava”, a arătat Flutur.


Prezent la discuțiile de la Consiliul Județean, primarul Sucevei Ion Lungu a prezentat posibilitățile de investiții în municipiul reședință de județ. Ion Lungu a amintit de faptul că în Suceava se implementează transportul electric și că există posibilitatea de a se crea parteneriate în vederea realizării a două obiective de amploare, respectiv a doua rută ocolitoare și un complex sportiv. Lungu a spus că cele două proiecte nu au primit finanțare guvernamentală, existând intenția de a se realiza prinț parteneriate public-privat.


În final, parlamentarul austriac Harald Troch a ținut să aprecieze „preocuparea continuă” a lui Gheorghe Flutur pentru promovarea Bucovinei. Harald Troch a spus că „îl admiră” pe Gheorghe Flutur pentru cum susţine şi promovează Bucovina, subliniind faptul că discuțiile de la Suceava vor fi continuate în cadrul întâlnirilor pe care le va avea la Ministerul român al Afacerilor Externe.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava