Concert pascal
MOPAN Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că județul Suceava a fost desemnat să găzduiască Conferința mondială a profesioniștilor din domeniul muzeelor. Gheorghe Flutur a declarat că pentru anul 2021, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) prin Comitetul International ICOM pentru Muzee Regionale (ICOM-ICR) a decis să atribuie Muzeului Național al Bucovinei organizarea Conferinței mondiale ICOM-ICR. Flutur a arătat că decizia  desemnării a fost luată în urma unei proceduri laborioase în care Muzeul nostru a avut câștig de cauză în fața mai multor muzee din întreaga lume.

De precizat că Muzeul Național al Bucovinei este membru ICOM și partener asociat al European Museum Academy, fiind o instituție publică cu finanțare de la Consiliul Județean Suceava.  „Muzeului Național al Bucovinei din Suceava este reprezentativ pentru Regiunea de Nord-Est, administrând, pe teritoriul județului Suceava, 13 obiective muzeale”, a spus șeful administrației județene. El a adăugat că două dintre acestea, Cetatea de Scaun a Sucevei și Muzeul de Istorie, au beneficiat de finanțări europene fiind reabilitate, consolidate, modernizate și reamenajate. „Urmare a acestor lucrări muzeele au obținut zone pentru rezolvarea spațiilor tehnice şi anexelor necesare funcționării dar şi deservirii publicului vizitator, zone de activități cu publicul, zone noi de expunere, zone pentru derularea activităților de educație muzeală.  Un alt obiectiv, Muzeul de Istorie Siret, beneficiază din acest an de fonduri pentru reabilitare, modernizare și reamenajare urmând ca aici să fie prezentată istoria minorităților din Bucovina”, a precizat Gheorghe Flutur, care a mai adăugat că depozitele de patrimoniu ale Muzeului Bucovinei adăpostesc peste 380.000 de obiecte şi obiective de patrimoniu cultural mobil şi imobil.
Flutur a mai spus că în spațiile obiectivelor Muzeului Național al Bucovinei sunt organizate sau găzduite diverse evenimente proprii sau în colaborare.

ICOM este organizația internațională a muzeelor şi a profesioniștilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve şi să asigure continuitatea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural şi natural mondial, actual şi viitor, material şi imaterial.

Comitetul internațional pentru muzeele regionale ICOM-ICR, a fost creat în anii `60, cu misiunea promovării muzeelor ​​regionale în ceea ce privește cultura, istoria, mediul, dezvoltarea socială și limba și de a dezvolta cooperarea internațională a muzeelor ​​regionale.

„Este pentru prima dată când o conferința ICOM are loc în Romania. În anii trecuți această conferință a avut loc în Noua Zeelanda la Auckland, în Finlanda la Helsinki, în Italia la Milano, în Israel la Ierusalim, în Brazilia la Rio de Janeiro.  Această desemnare reprezintă o recunoaștere internațională a Muzeului Național al Bucovinei, o apreciere deosebită a obiectivelor din județului Suceava. Este, în același timp, încă o bună oportunitate de a promova  Bucovina, de data aceasta profesioniștilor din domeniul muzeelor din întreaga lume”, a declarat Gheorghe Flutur

Argumentele care au susținut candidatura județului Suceava pentru această conferință mondială

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a enumerat o parte din argumentele care au susținut candidatura județului Suceava pentru această conferință mondială. El a făcut referire la individualitatea Bucovinei și a Județului Suceava este relevată prin moștenirea culturală, prin monumentele sale religioase în piatră sau lemn, civilizația tradițională rezultată din conviețuirea interetnică care și-a pus amprenta asupra ocupațiilor, meșteșugurilor tradiționale, perpetuarea obiceiurilor locale.

„Bucovina și-a conturat propria sa identitate culturală integrată în cea românească, îmbogățita de elementele culturii și civilizației populare, de la construcția caselor și a bisericilor din lemn, organizarea interioarelor cu mijloace de încălzit specifice zonelor geografice, mobilierul și țesăturile cu rol utilitar dar realizate cu un simt artistic deosebit, până la obiceiurile, ritualurile și ceremonialele vieții spirituale.
În județul Suceava avem opt monumente care fac parte din patrimoniul UNESCO. Patrimoniul cultural național este valorificat în muzeele existente în județul Suceava”, a afirmat Gheorghe Flutur. El a adăugat că alte argumente au fost tradițiile și ospitalitate din Bucovina

„Tradițiile legate de ocupații, arhitectura populară, meșteșuguri, port popular, credințe și obiceiuri s-au armonizat prin aportul românilor alături de germani, polonezi, evrei, ucraineni, huțuli ruși, armeni, italieni și alte etnii care s-au stabilit în regiune. Așezările rurale, încă mai păstrează aerul arhaic al caselor, gospodăriilor și ulițelor.

În Bucovina încă se mai practică meseriile si meșteșugurile populare, de la prelucrarea lemnului brut până la sculptarea acestuia în forme și motive tradiționale, încă se mai încondeiază ouăle de Paști, încă se mai țes la războiul de țesut piese de port popular sau țesături de interior. Încondeierea ouălor, ca meșteșug legat de sărbătorile pascale,  a devenit în timp a Bucovinei.

Piesele de port care se remarcă prin registre decorative și coloristice pot fi admirate și astăzi în zonele rurale purtate mai ales în zilele de sărbătoare.

Dezvoltarea unei adevărate ”civilizații a lemnului” a permis evoluția prelucrării lemnului de la materie primă la sculptura artistică, de la scopul strict utilitar la cel de artistic.

Bucovina este un ținut unic, păstrător de valori spirituale și materiale specifice care oferă prin cadrul său natural  nenumărate posibilități de recreere și odihna, iar prin cultura sa, cu aport spiritual considerabil”, a încheiat Gheorghe Flutur.

Flutur anunță că județul Suceava va găzdui Conferința mondială a profesioniștilor din domeniul muzeelor. ”Este pentru prima dată când conferința are loc în Romania”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava