Liderul democrat liberalilor suceveni, senatorul Gheorghe Flutur, a anunţat că nu va renunţa să susţină ca în procesul de regionalizare a României să se ţină cont de Bucovina. Gheorghe Flutur a făcut această afirmaţie după ce liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nechita, a spus că este periculos să se facă regiuni pe criterii istorice, subliniind că nu este de acord cu înfiinţarea regiunii Bucovina. „Domnul Flutur are ambiţii personale. Vrea să fie o imagine populistă în zona respectivă şi să câştige terenul pierdut. A pune factorul istoric înaintea factorului economic înseamnă să deschidem o cutie a pandorei şi să nu ne gândim la unitatea României. Dacă mergem pe provinciile istorice, nu înseamnă că facem o regionalizare, ci o fărâmiţare a României. Cred că cel mai periculos subiect este să faci regiuni pe criterii istorice. Îl avem pe domnul Flutur şi avem Ţinutul Secuiesc”, a spus Gheorghe Nechita la sfârşitul săptămânii trecute. El a arătat că în formarea viitoarelor regiuni ar trebui să se ţină cont în primul rând de criteriul economic, arătând că municipiul Iaşi este cel mai dezvoltat oraş al Moldovei din punct de vedere economic.

Liderul PDL Suceava, Gheorghe Flutur, a afirmat că nu consideră că se merită să comenteze afirmaţiile făcute de Gheorghe Nechita. „Sunt pregătit să fiu ţinta oricărui atac politic venit din partea adversarilor, şi nu voi renunţa să susţin ca în procesul de regionalizare să se ţină cont de Nordul Moldovei şi de Bucovina. Le cer liderilor USL din judeţul Suceava să respecte ce s-a stabilit prin Apelul de la Suceava, şi să transmită punctul de vedere susţinut unanim de a se realiza o a doua regiune în cadrul Regiunii de Nord-Est, structurate în jurul Iaşiului şi al Sucevei”, a declarat Flutur.

Reamintim că liderii partidelor sucevene, alături de reprezentanţi ai minorităţilor naţionale din judeţul Suceava au convenit să susţină un apel pentru înfiinţarea unei a doua regiuni în Nord -Estul României.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
 • http://SiteWeb... Bunica_Bate_Doba

  Ce inseamna :"…sa se tina cont de Bucovina…"? Da de Pocutia,nu? Serios vorbind,Moldova istorica a avut drepturi justificate asupra Pocutiei,erau acolo sute de sate romanesti,Stefan cel Mare nu degeaba a cerut-o si cu sabia si cu diplomatia. Stefan care era nepotul lui Petru I Musat,nu a lui Petru I Luhan,nu al Moliei lui Flutur+Lungu…
  Cea mai sigura metoda de a NU avea o regiune distincta de Iasi,care sa includa si judetul Suceava,este aceasta tândăleală a unora care vor sa incropeasca o alta Bucovina,facuta la repezeala,cu cliupa,dupa date sumare pe care alt neghiob le-a citit pe Wikipedia,la sectiunea "…locuri de cazare-scurt istoric…"
  Daca ar fi aparut toti sefii consiliilor judetene din judetele vizate,Suceava,Neamt,Botosani si ar fi spus raspicat,fara ambiguitati , confuzii si râgâieli patriotarde,pentru satisfacţia chibiţilor ucraineni,care le este vrerea,anume aceea de a avea o regiune a Tarii de Sus,ar fi fost ceva de sustinut ! Daca Ion Nistor ar mai trai,ar pleca capul in pamant de rusine,ce urmasi "liberali" a lasat sau s-au oplosit pe la ei…
  Iata,mai jos,textul Declaratiei de Unire a Bucovinei,facut de liberalul Ion Nistor:

  Declaraţia de Unire a Bucovinei cu România, la 15/28 noiembrie 1918
  "Congresul General al Bucovinei întrunit azi, joi în 15/28 noiembrie 1918 în sala sinodală din Cernăuţi, consideră că: de la fundarea Principatelor Române, Bucovina, care cuprinde vechile ţinuturi ale Sucevei şi Cernăuţilor, a făcut pururea parte din Moldova, care în jurul ei s-a închegat ca stat; că în cuprinsul hotarelor acestei ţări se găseşte vechiul scaun de domnie de la Suceava, gropniţele domneşti de la Rădăuţi, Putna şi Suceviţa, precum şi multe alte urme şi amintiri scumpe din trecutul Moldovei; că fii acestei ţări, umăr la umăr cu fraţii lor din Moldova şi sub conducerea aceloraşi domnitori au apărat de-a lungul veacurilor fiinţa neamului lor împotriva tuturor încălcărilor din afară şi a cotropirei păgâne; că în 1774 prin vicleşug Bucovina a fost smulsă din trupul Moldovei şi cu de-a sila alipită coroanei habsburgilor; că 144 de ani poporul bucovinean a îndurat suferinţele unei ocârmuiri străine, care îi nesocotea drepturile naţionale şi care prin strâmbătăţi şi persecuţii căuta să-şi înstrăineze firea şi să-l învrăjbească cu celelalte neamuri cu cari el voieşte să trăiască ca frate; că în scurgerea de 144 de ani bucovinenii au luptat ca nişte mucenici pe toate câmpurile de bătaie din Europa sub steag străin pentru menţinerea, slava şi mărirea asupritorilor lor şi că ei drept răsplată aveau să îndure micşorarea drepturilor moştenite, isgonirea limbei lor din viata publică, din şcoală şi chiar din biserică; că în acelaşi timp poporul băştinaş a fost împiedicat sistematic de a se folosi de bogăţiile şi izvoarele de câştig ale acestei ţări, şi despoiat în mare parte de vechea sa moştenire; dară că cu toate acestea bucovinenii n-au pierdut nădejdea că ceasul mântuirii, aşteptat cu atâta dor şi suferinţă va sosi, şi că moştenirea lor străbună, tăiată prin graniţe nelegiuite, se va reîntregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui Ştefan, şi că au nutrit vecinic credinţa că marele vis al neamului se va înfăptui prin unirea tuturor ţărilor române dintre Nistru şi Tisa într-un stat naţional unitar; constată că ceasul acesta mare a sunat!
  Astăzi, când după sforţări şi jertfe uriaşe din partea României şi a puternicilor şi nobililor ei aliaţi s-a întronat în lume principiile de drept şi umanitate pentru toate neamurile şi când în urma loviturilor zdrobitoare monarchia austro-ungară s-a zguduit din temeliile ei şi s-a prăbuşit, şi toate neamurile încătuşate în cuprinsul ei şi-au câştigat dreptul de liberă hotărâre de sine, cel dintâiu gând al Bucovinei desrobite se îndreaptă către regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdea desrobirii noastre.
  Drept aceea
  Noi,
  Congresul general al Bucovinei,
  întrupând suprema putere a ţării şi fiind investit singur cu puterile legiuitoare,
  în numele Suveranităţii naţionale,
  Hotărâm:
  Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu regatul României".

  Sunt cateva intrebari;
  1. Unde a vazut Flutur&Sohn ca se vorbeste despre unirea conditionata,despre autonomie,despre o regiune Bucovina,despre "negocieri" cu Regatul Romaniei?
  2. Regionalizarea inseamna discutii despre autonomie? Mergeti la Kiev,nu la paranghelii,cereti ce ne-au luat,tineti discursuri in Piata Unirii ,la Monumentul Unirii,din Cernauti. Nu mai exista? Cand ati aflat?
  Situatia de acuma e ca un turnesol care pune intr-o lumina cruda un adevar deprimant:Bucovina a ajuns doar un pretext pentru impostori politici,care trag de ea ca de o obiala extensibila,ca sa-si acopere potlogariile si incultura jenante…
  Il vad pe raposatul actor Octavian Cotescu,in rolul lui Catavencu,latrând si aticipând cu geniul său scena din "draga Stolo…" :
  "Rrromaniiiiaaaaa….!"
  "Bucoviinaaaaa!"
  "Basarabiiiiaaaa !"
  Numai bundiţa i-a lipsit marelui actor si oile,sa si scrie textul piesei pe dealuri.

Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Karls Jobs 2018
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava