MOPAN Suceava

Liderul liberalilor suceveni, senatorul Gheorghe Flutur, este de părere că autorităţile judeţene puteau să sprijine financiar căminului de bătrâni din Solca, unitate care se află în momentul de faţă într-o situaţie financiară dramatică. Gheorghe Flutur a declarat că împreună cu primarul din Solca Valeruț Țăranu Hofnăr, a inițiat, încă de anul trecut, o serie de demersuri pentru a sprijini Căminul pentru persoane vârstnice de la Solca. Flutur a arătat că toate cheltuielile pentru acest cămin sunt suportate doar de Primăria Solca. „Normal ar fi fost ca administrația județeană să fi sprijinit și ea financiar acest cămin, direct sau prin alocare de fonduri Primăriei Solca, cu atât mai mult cu cât doar doi dintre cei 70 rezidenţi sunt din Solca, restul fiind din judeţ. Mai mult, căminul de la Solca trebuie să mai asigure, temporar, în special iarna, adăpost pentru oameni ai străzii aduși aici de serviciile de specialitate ale primăriilor din județ”, a arătat Flutur, care a mai adăugat că acest cămin putea fi sprijinit de administraţia judeţeană la rectificările bugetare sau prin alocări din sume din fondurile de rezervă bugetară.

Flutur a precizat că într-o interpelare adresată recent ministrului muncii i-a prezentat acestuia situaţia dificilă în care se află căminul de bătrâni din Solca solicitând inclusiv sprijin financiar din partea Ministerului Muncii. Gheorghe Flutur a amintit în interpelare că acest cămin a funcționat cu fonduri asigurate de Ministerul Muncii, până în octombrie 2015, iar după această dată finanțarea a rămas strict în sarcina Consiliul Local Solca, care, ca în foarte multe localități din județul Suceava și din țară, se confruntă cu serioase probleme privind bugetul.

„Dată fiind situația dificilă cu care se confruntă Primăria Solca după ce Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice nu mai finanțează Căminul pentru persoane vârstnice din orașul Solca, vă rog să analizați posibilitatea ca Ministerul să asigure sprijin financiar, fără de care, practic, nu va putea fi asigurată funcționarea căminului. Propun să analizați și posibilitatea ca bugetele locale să poată fi susținute de transferuri cu această destinație, așa cum se întâmplă cu centre rezidențiale administrate de consiliile județene”, se mai arată în interpelarea adresată de Gheorghe Flutur ministrului muncii.

De precizat că în răspunsul primit la această interpelare se precizează că pentru anul 2016, Ministerul Muncii şi-a propus elaborarea unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Ministerul Muncii i-a mai transmis senatorului PNL Gheorghe Flutur că prin aceasta se urmăreşte inclusiv adoptarea de măsuri în vederea asigurării sustenabilităţii funcţionării sistemului actual de servicii de îngrijire pentru persoane vârstnice prin introducerea unui procent din finanţare a sistemului prin transferuri cu această destinaţie din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată de la bugetul de stat, aşa cum se întâmplă în cazul centrelor rezidenţiale pentru persoanele cu dizabilităţi şi cele pentru copii aflate în administrarea Consiliilor Judeţene.

Flutur crede că autorităţile judeţene aveau posibilitatea să sprijine mai repede căminul de bătrâni din Solca, 7.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (2 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava