Concert pascal
MOPAN Suceava

Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a adus un omagiu românilor care au fost masacrați la Fântâma Albă. De la tribuna Senatului, Flutur a spus că pe 1 aprilie 2014, se împlinesc 73 de ani de la masacrarea a peste 3.000 de români la Fântâna Albă, în nordul Bucovinei, pe teritoriul Ucrainei de astăzi, de soldaţii sovietici.

El a amintit că din anul 2011, 1 Aprilie este Ziua Naţională de cinstire a memoriei  românilor victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.

Liderul PDL Suceava a făcut un apel la Guvern și la diplomația românească să intensifice proiectele transfrontaliere cu Ucraina și Moldova, subliniind că este necesară realizarea Coridorului Nord-Sud de transport, care intră în ţară pe la Siret. „Prea mult s-a vorbit în șoaptă despre realitatea celor peste 200.000 de români din nordul Bucovinei. Copiii de acolo învață prea puțin în școli despre istoria adevărată, știu prea puțin despre dezastrele care s-au petrecut în nordul Bucovinei. Trebuie făcut mai mult pentru oamenii de acolo să știe aceste lucruri. Comemorarea victimele masacrului de la Fântâna albă, trebuie să însemne, pe lângă cinstirea memoriei celor căzuți pentru libertate și un moment în care să ne afirmăm hotărârea de a dezvolta legăturile cu românii de pretutindeni și de a lupta pentru drepturile lor. Şi doresc astăzi să aduc de la tribuna Senatului României, un omagiu celor care au fost masacrați în mod barbar pentru că au năzuit la libertate”, a spus Flutur în faţa colegilor din Senat.

Trebuie spus că la propunerea senatorilor PDL Gheorghe Flutur și Viorel Badea, pe 2 aprilie a.c. la Rădăuți va avea loc un eveniment de cinstire a memoriei românilor victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale  foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie.

„Înainte să mă refer la această zi neagră pentru români, doresc să fac o scurtă trimitere la istorie. La 26 iunie 1940, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov, României i-a fost impusă cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei către Uniunea Sovietică. După această dată a început prigoana şi persecuţia românilor din aceste provincii româneşti. Bolşevicii au recurs la  toate formele de represiune politică asupra romanilor, care au continuat să lupte cu îndârjire și tărie de caracter pentru Dumnezeu, pentru românism şi pentru România Mare. Când vorbim de represiune trebuie să amintim de deportările din Basarabia şi nordul Bucovinei (28 iunie 1940 – 5 martie 1953), masacrul de la Fântâna Albă, Bucovina (1 aprilie 1941), şi Foametea organizată din Basarabia (1946-1947). Nu se cunoaşte cifra exactă, dar se vorbește despre câteva sute de mii de români deportaţi în Siberia, Kazahstan.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc chiar în ziua de Paşti, la 1 aprilie 1941. Atunci, aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, au încercat să ajungă în România, să părăsească nordul Bucovinei răpit de URSS. Românii știau că pot trece graniţa fără probleme, că grănicerii sovietici nu le vor face nimic. Când coloana de români –înarmaţi cu steaguri albe, icoane şi cruci – a ajuns aproape de graniţă, îi mai despărţeau trei kilometri de ţara-mamă, soldaţii sovietici, ascunşi în pădure, au început să tragă în plin. Au secerat, în scurt timp, mii de vieţi. Cei care au scăpat de gloanţe au fost urmăriţi de cavalerie şi spintecaţi cu sabia. Apoi, românii au fost aruncaţi în gropi comune deși o parte dintre ei mai trăiau încă.

Localitatea Fântâna Albă se află pe teritoriul de astăzi al Ucrainei. Abia în anul 2000, autorităţile ucrainene de la acea vreme au permis să se oficieze o slujbă în memoria românilor ucişi. Situaţia în ceea ce priveşte respectarea memoriei românilor ucişi de sovietici, la 1 aprilie 1941, rămâne în continuare o problemă delicată.

Trebuie să subliniez că la 1 aprilie 1941, au murit la Fântâna Albă două ori mai mulţi oameni decât cei care au încercat să treacă de Zidul Berlinului, de-a lungul celor 28 de ani în care Germania a fost scindată”, a spus Flutur astăzi în plenul Senatului”, a spus Flutur în plenul Senatului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava