MOPAN Suceava

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat astăzi că reprezentanți ai Președinției și Guvernului României vor participa marți, 1 august, la deschiderea ediției de anul acesta a Lunii Diasporei. Gheorghe Flutur, a spus că deschiderea evenimentelor de anul acesta din cadrul Lunii Diasporei vor avea loc pe 1 august, cu o întâlnire cu sucevenii plecați la muncă în străinătate, care va începe la ora 11:00, cu primirea invitaților, în sala Bucovina a Palatului Administrativ. Dezbaterile vor începe de la ora 12:00, la întâlnirea pe care președintele CJ Suceava o va avea cu reprezentanții Diasporei românești din mai multe țări vor fi prezenți și reprezentanți ai Președinției României și Guvernului pentru a prelua direct de la aceștia problemele cu care se confruntă. Flutur a precizat că deja există confirmarea că la întâlnirea de marți de la Palatul Administrativ va fi prezent consilierul de stat Sandra Pralong, care conduce Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din Administrația Prezindențială.
În același timp, la întâlnirea de la Consiliul Județean vor participa și reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est și Patronatului Femeilor de Afaceri din Întreprinderile Mici și Mijlocii Suceava, care le vor prezenta sucevenilor plecați la muncă în străinătate programele cu finanțare europeană pe care le pot accesa pentru a-și putea deschide o afacere la reîntoarcerea acasă, în special a proiectelor de până în 40.000 de euro prin programul Startup 4 Diaspora.
„Chiar dacă e o lună de concedii, Consiliul Județean Suceava este implicat la maxim cu evenimente în această perioadă. Anul acesta, Luna Diasporei are cea mai mare densitate de evenimente din tot parcursul anului. Am prevăzut aici evenimente cu românii plecați în străinătate și care vin în concediu, dar și cu partenerii externi tradiționali, din Cernăuți, Schwaben și Mayenne. Tot în Luna Diasporei, ca noutate avem un infotur organizat pentru jurnaliști străini pentru prezentare ofertei turistice a Bucovinei. Apoi avem întâlniri pe tematici privind problemele românilor care lucrează afară, la care vom prezenta și poveștile de succes de la un an de la prima acțiune a Lunii Diasporei. În același timp, vom prezenta și oferte concrete pentru accesarea de fonduri europene pentru reprezentanții Diasporei”, a spus Flutur. El a spus că întâlniri pe diverse tematici cu reprezentanții Diasporei vor avea loc și în mai multe localități din județ, cum ar fi Siret, Marginea și Horodnic de Sus.
Gheorghe Flutur a amintit și de faptul că după ce Consiliul Județean Suceava a organizat în 2016 prima ediție a Lunii Diasporei, anul acesta în mai multe județe va fi marcată Ziua Diasporei, iar pe 4 august, în Parlamentul României ar urma să aibă loc o dezbatere amplă pe problematica românilor plecați în străinătate.

La Cacica va fi organizată Sărbătoarea Diasporei

Programul Lunii Diasporei va continua în perioada 4 – 6 august, la Muzeul Satului Bucovinean, acolo unde va fi organizat Târgul Meșterilor Populari. În cursul zilei de 5 august, de la ora 11:00, va fi organizată o vizită a târgului împreună cu delegații din regiunea Schwaben din Germania, Mayenne din Franța și din regiunea Cernăuți din Ucraina, în timp ce pe 6 august, de la 17:00 și până la 20:00, va avea loc primirea reprezentanților Diasporei, urmată de dezbateri și concerte. Tot pe 6 august, sucevenii reîntorși acasă din străinătate sunt invitați să participe la un pelerinaj către mănăstirea Sucevița. Pe 10 august, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” va avea loc, de la ora 12:00, a doua ediție a dezbaterii „Copii românilor din Diaspora”, care va fi organizată împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională.
A doua zi, pe 11 august, la cinematograful Modern din Suceava vor fi organizate, de la ora 11:00, mai multe activități susținute de copii ale căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. În Luna Diasporei mai sunt incluse evenimente precum Festivalul Național al Păstrăvului de la Ciocănești (13 – 15 august), deschiderea expoziției „Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie” (14 august), proiectul Pelerin în Bucovina (13 – 15 august), Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” (17 – 20 august), Festivalul Bucovina Rock Castle (24 – 26 august), Suceava Air Show (26 august) sau Sărbătoarea Muntelui de pe Rarău (27 august). Consiliul Județean a mai anunțat că pe 15 august, la Cacica va fi organizată „Sărbătoarea Diasporei”, în cadrul căreia va avea loc un spectacol oferit de Ansamblul Artistic Ciprian Porumbescu. În aceeași zi, la Moldovița se va desfășura Festivalul Minorităților „Din Obcini cântec sună”. Nu în ultimul rând, în ziua de 17 august, la Muzeul de Istorie din Suceava va fi organizată, de la ora 11:00, o sesiune de discuții cu părinții plecați la muncă în străinătate.

Flutur: Luna Diasporei va avea cea mai mare densitate de evenimente de pe tot parcursul anului, 5.5 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava