MOPAN Suceava

Liderul Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat în Parlament că Suceava a fost exclusă în totalitate din noul Master Plan General de Transport, iar întreaga zonă a Moldovei a fost uitată şi izolată de actualul Guvern PSD. Flutur a arătat că după mai multe amânări succesive a termenului de prezentare a Master Planului către Comisia Europeană, Guvernul PSD a reușit în luna martie a.c. „să încropească”, din birouri, o ”variantă” a acestui document, fără a organiza o dezbatere reală și fără a ține cont de propunerile transmise de specialiști în domeniu, parlamentari, comunități locale și regionale. “Guvernul s-a limitat la a desena autostrăzi pe hârtie. În consecință, Comisia Europeană a respins Master Planul General de Transport și a făcut Guvernului mai multe recomandări. Comisia Europeană apreciază că Master Planul de transport al României are în continuare probleme nerezolvate, fiind necesare eforturi suplimentare din partea autorităților de la București pentru îmbunătățirea acestui document. În ceea ce priveşte strategia de implementare a proiectelor de infrastructură, reprezentanţii Comisiei au solicitat Guvernului să dea asigurări că împrumutul de 7 miliarde de Euro se încadrează în ţinta de deficit bugetar pe care ţara noastră trebuie să o respecte ca stat membru al Uniunii Europene”, a explicat Flutur. El a adăugat că după observațiile făcute de Comisia Europeană, Guvernul a făcut mai multe modificări, în același mod, total netransparent, iar judeţul Suceava a fost exclus total din ultima formă a Master Planului.

Liderul PNL Suceava a precizat că dacă varianta anterioară a Master Planului de Transporturi prevedea pentru judeţul Suceava două sectoare de drum “așa-zis expres”, respectiv Suceava-Botoșani și Siret – Suceava – Pașcani, în noua variantă acestea au dispărut.

“Îmi exprim și pe această cale nemulțumirea că în Master Plan nu se regăsesc obiective de investiții esențiale pentru infrastructura de transporturi, care să conducă la dezvoltarea socio-economică a Moldovei. Aici am în vedere inclusiv legăturile județului Suceava, rutier și pe calea ferată, cu capitala țării, legăturile tradiționale cu Transilvania și cu județele vecine precum și legăturile României cu Ucraina. Doar zece la sută din fonduri sunt alocate Regiunii Nord-Est şi nord-estului Transilvaniei, ceea ce va conduce la adâncirea profundă a decalajelor inter-regionale”, a declarat Gheorghe Flutur.

Liderul liberalilor suceveni a mai spus că actualul Guvern trebuie să țină cont de nevoile de dezvoltare economică ale diferitelor regiuni din România. Flutur a arătat că atât pentru Moldova, cât şi pentru întreaga țară, prioritar trebuie să fie dezvoltarea socio-economică precum și necesitatea de a fi legată de Europa.

“Județul Suceava, Bucovina, Regiunea de Nord-Est și întreaga Moldovă nu beneficiază de minimul necesar de obiective de investiții în infrastructura de transporturi. Așa – zisele perspective, destul de aproximativ prezentate, sunt mutate către 2030, ceea ce este o bătaie de joc la adresa întregii zone. În acest timp, decalajele de dezvoltare dintre noi şi cei din vestul ţării se vor mări”, a subliniat preşedintele PNL Suceava. Gheorghe Flutur a menţionat faptul că prin declaraţia politică susţinută în Parlament a dorit să atragă încă odată atenția Guvernului asupra necesității de a include în Master Plan un minim de obiective de investiții in infrastructura de transport a județului Suceava și a Regiunii de Nord-Est, care să conducă la dezvoltarea socio-economică a Moldovei. “În acest sens revin cu solicitarea și susțin ca o prioritate introducerea autostrăzii Siret-Suceava-București în Master Planul General de Transport și legătura cu Ardealul și cu Europa. Actuala formă a Master Planului reprezintă o bătaie de joc la adresa Sucevei, Bucovinei, a regiunii de Nord-Est și a întregii Moldove. Suceava, Bucovina și Moldova riscă o nouă mare nedreptate precum și condamnarea la uitare și izolare”, a mai spus Gheorghe Flutur.

El a mai adăugat că Master Planul General de Transport stă la baza accesării fondurilor europene pe acest domeniu și permite prioritizarea proiectelor.

Flutur: Suceava a fost exclusă în totalitate din Master Planul General de Transport, 10.0 out of 10 based on 2 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava