Concert pascal
MOPAN Suceava

Focarul de hepatită A dintr-o comunitate de romi din Ilișești, care cuprinde 13 cazuri în total, este aproape de a fi stins. Focarul a fost semnalat în urmă cu mai bine de 10 zile, ultimele 3 cazuri fiind raportate săptămâna trecută, la persoane cu vârste de 4, 16 și 30 ani. În această săptămână nu au mai apărut cazuri noi în focar.

Potrivit purtătorului de cuvînt al DSP Suceava, Adrian Popescu, focarul de la Ilișești a evoluat în comunitățile sărace devaforizate, în zone fără apă și canalizare.

La rîndul lui, directorul DSP, Andrei Ianovici, a informat că în zona respectivă, Direcţia distribuit substanțe dezinfectante, pentru oameni, locuințe și fântâni, au fost catagrafiați copiii ai căror părinți au acceptat ca aceștia să fie vaccinați la medici de familie, fiind repartizate acolo 36 de doze de vaccin. Directorul Ianovici spus că reprezentanții DSP le-au explicat oamenilor din comunitatea afectată cum trebuie să folosească dezinfectantele, dar și ce înseamnă igiena corporală și cum trebuie întreținută, pentru că lipsa igienei din zona respectivă a dus la răspândirea virusului hepatitei. Andrei Ianovici a mai precizat că, în aceste zile, la fața locului va fi detașată o parte a corpului de control din DSP, care va recolta probe noi din apa fântânilor, pentru a vedea dacă este corespunzătoare, după dezinfecția realizată.

Anul trecut, pe teritoriul județului Suceava au fost semnalate 438 de cazuri de hepatită de tip A, în 2013 au fost 5 cazuri, iar în 2012 – 2 cazuri. De la începutul anului 2015, 190 de cazuri de Hepatită tip A au evoluat în judeţul Suceava. Pe 28 iulie a fost sărbătorită Ziua Mondială de luptă contra Hepatitei. Eradicarea hepatitei virale, este posibilă dacă se pune un accent mai mare pe prevenire, diagnosticare și tratament, a afirmat, cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății.

În 2015, această zi a fost consacrată combaterii celor mai periculoase forme ale acestei boli, B și C, care duc la aproximativ 80 % din cazurile de cancer la ficat din întreaga lume și provoacă în fiecare an 1,4 milioane de decese. Virusurile hepatitelor de tip A și E se contractează prin ingerarea de apă sau hrană infestată, în timp ce formele B, C și D se transmit prin contact cu fluide corporale, mai ales prin folosirea seringilor de către mai multe persoane, transfuzii de sânge sau prin relații sexuale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava